Valdība slēgtā sēdē apstiprina Latvijas pozīciju par Grieķijas aizdevumu • IR.lv

Valdība slēgtā sēdē apstiprina Latvijas pozīciju par Grieķijas aizdevumu

20
Ministru kabineta sēdē. Foto: Vladislavs Proškins, F64

Pieprasa izpildīt aizdevēju nosacījumus, kompensēt zaudējumus, ja parādu rosinātu norakstīt

Valdība ārkārtas sēdē pirmdien aiz slēgtām durvīm apstiprināja Latvijas pozīciju par 85 miljardu eiro starptautisko aizdevumu Grieķijai, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Tā ir trešā finansiālās palīdzības programma šai valstij kopš 2010.gada. Latvijai aizdevumam piekrīt ar diviem nosacījumiem, informēja Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

Pirmais nosacījums – Grieķijas parlamentam ir jāapstiprina valsts glābšanas programma ar iepriekš pieņemtā saprašanās memoranda starp Eiropas Komisiju (EK), Starptautisko valūtas fondu (SVF) un Eiropas Centrālo banku (ECB) nosacījumiem. Grieķijas parlaments šos nosacījums piektdien akceptēja, taču atbildīgās eiro zonas institūcijas vēl pārbaudīs, vai Grieķijas lēmums ietver visus tā nosacījumus.

Otrais nosacījums – Latvijas pozīcija paredz tā saucamo sarkano līniju – ja parādīsies iniciatīva, ka Grieķijas valsts parāds varētu tikt “norakstīts”, tad Latvija tam piekritīs tikai tad, ja visi izdevumi, kas rastos no šāda lēmuma, Latvijai tiktu kompensēti 100% apmērā. Tā Latvijas valsts budžets neciestu zaudējumus.

Latvija sarunās par aizdevuma piešķiršanu Grieķijai ietur līdzīgu pozīciju kā Vācija, Austrija, Nīderlande, Somija, Lietuva un Igaunija. Valdības ārkārtas sēde tika sasaukta, jo ir nepieciešams apstiprināt mandātu Latvijas pārstāvim, lai šā gada pirmdien piedalītos Eiropas Savienības Padomes ierosinātajā rakstiskajā procedūrā un šā gada 19.augusta Eiropas Stabilitātes mehānisma valdes un direktoru padomes sēdē balsotu par lēmumiem, kas nepieciešami, lai uzdotu Eiropas Komisijai (EK) parakstīt saprašanās memorandu ar Grieķiju un izmaksāt tai pirmo maksājumu.

Arī Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti pirmdien aiz slēgtām durvīm atbalstīja Latvijas pozīciju par starptautiska aizdevuma piešķiršanu Grieķijai. Eiropas lietu komisija pirmdien turpināja piektdien sākušos sēdi, jo piektdien nebija kvoruma lēmuma pieņemšanai. Komisijas sēdē piedalījās FM Fiskālās politikas departamenta direktors Nils Sakss.

Jau vēstīts, ka Grieķijas parlaments piektdienas, 14.augustā, rītā apstiprināja vienošanos ar starptautiskajiem kreditoriem par trešo starptautisko aizdevumu 85 miljardu eiro apmērā. Vienošanās tika apstiprināta, pateicoties opozīcijas deputātu balsīm, pēc debatēm, kas bija ilgušas visu nakti. Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs bija aicinājis parlamentu apstiprināt šo vienošanos, “lai nodrošinātu valsts spēju izdzīvot un turpināt cīņu”.

Grieķijai un tās kreditoriem – ES, ECB un SVF – ir galīgi jāvienojas par jaunu aizdevumu līdz 20.augustam, kad Grieķijai jāatmaksā 3,4 miljardi eiro no sava parāda ECB.

Lai aizdevums tiktu piešķirts, Grieķijai jāizpilda dažādas reformas, tai skaitā fiskālajā jomā, gāzes tirgū, pensiju sistēmā, jālikvidē degvielas cenas atlaides lauksaimniekiem un jāpalielina nodokļi.

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu