Tikumiskās audzināšanas vadlīnijas līdz septembrim nesagatavos • IR.lv

Tikumiskās audzināšanas vadlīnijas līdz septembrim nesagatavos

20
Foto: Kaspars Krafts, F64
Elizabete Rutule

Ministrijai Saeimas grozījumi bijuši ”pēkšņi”; sola iesaistīt vecākus un NVO

Skolas nokļuvušas ķīlnieka lomā – no jaunā mācību gada tām jānodrošina tikumiskā audzināšana, taču vajadzīgo vadlīniju nebūs vismaz līdz oktobrim, svētdien vēstīja “LNT Ziņas Sešos”. Grozījumus Izglītības likumā, kas paredz skolās nodrošināt Satversmes vērtībām atbilstošu tikumisko audzināšanu, Saeima pieņēma jūnijā.

Toreiz tika arī lemts, ka valdībai jāizstrādāt sava veida tikumiskās audzināšanas vadlīnijas. Atbildīgā Izglītības un zinātnes ministrija šim darbam veido divas darba grupas, kuras noteikumus cer izstrādāt līdz oktobrim.

“Mēs diemžēl nepaspēsim līdz 1.septembrim vadlīnijas izstrādāt, jo pieņemtais likumprojekts bija ļoti pēkšņs. Mēs plānojam iesaistīt gan vecākus, gan NVO šajā darba grupā, jo arī viņi rosināja izmaiņas likumdošanā. Un es pieņemu, ka darbs būs ar daudzām diskusijām un dažādiem viedokļiem,” atzina izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas direktors Andris Priekulis par šo jautājumu iecerējis aptaujāt vecākus, skolotājus un arī bērnus. “Būs droši vien pedagoģiskajā sēdē zināma “prāta vētra” par šo jautājumu, tad mēs kopā ar vecākiem, neizpaliekot arī skolnieku parlamentam, skolnieku viedoklim, veidosim savu pieeju,” stāstīja Priekulis.

Šim piemēram – veidot savu pieeju – varētu sekot arī citas izglītības iestādes. “Jautājums varbūt – ko likumdevējs ir domājis zem tiem vārdiem? Būtu ļoti labi paskaidrot, ko likumdevējs grib panākt ar to, kādu rezultātu panākt, tad būtu vieglāk tomēr,” piebilda Priekulis. Viņš ļoti gaidot ieteikumus no valsts, lai saprastu, vai Latvijā tikumisko audzināšanu sapratīs tikai no tās pozīcijas, ka ģimene ir vīrietis un sieviete, vai tā ietilpinās vēl kaut ko.

Saeimas Izglītības komisijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS) neslēpj, ka savā ziņā likumdevējs pats izvairījies definēt tikumisku audzināšanu un uzlicis atbildību uz valdības un skolu pleciem tieši laikā, kad nozarei risināmas citas, daudz svarīgākas problēmas. “Jau tajā brīdī, jau pavasarī mums bija daudz būtiskāki jautājumi, par ko runāt izglītības sistēmā,” atzina Vucāns, kurš grozījumus Izglītības likumā pats nav atbalstījis.

Komentāri (20)

zanE 17.08.2015. 12.22

…kur tad nacionāļu vaimanas, ka nākamais mācību gads paies netikumības gaisotnē?…

+12
-6
Atbildēt

1

    andrejs > zanE 17.08.2015. 12.35

    Izglītības ministrija netiek galā ar saviem pienākumiem. Un vēl tēlo izbrīnu? :)))

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

dzeris49 17.08.2015. 20.33

Kā tā, kāpēc Latvija nevirzas uz arhaiku un tumsonību Krievijas tempos, bet atpaliek?

Kurš vainīgs?

NA un SC vēlētājam, beidzot, jāprasa par to atbildību savām partijām, ja nē, mēs vēl sāksim dreifēt Eiropas virzienā, nevis, Krievijas, un ko tad NA un SC vēlētājs darīs, ja šīs divas partijas neattaisnos viņu cerībaas?

+6
-3
Atbildēt

1

    Charlie Hebdo > dzeris49 17.08.2015. 21.55

    dzeris49

    Krievija dreifē, vēl ar plaukstām piepalīdzot, alkašu, sadistu un pederastu, sātaniskās Bizantijas ideoloģijas straumē, latviešiem pilnīgi pretējs virziens, vienīgi rusofīlā prokremliskā Vienotība te sāka kaut ko buksēt pravoslavnutijo svētku brīvdienu sakarā.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 17.08.2015. 13.29

…..Mēs plānojam iesaistīt gan vecākus, gan NVO šajā darba grupā, jo arī viņi rosināja izmaiņas likumdošanā. Un es pieņemu, ka darbs būs ar daudzām diskusijām un dažādiem viedokļiem,” atzina izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.+++ Latvijas Satversmes preambulā ir pietiekami skaidri definēts tikumības jēdziens. Kādas tur vēl diskusijas ar NVO, uc ūdens duļķotājiem?

“….Latvijas identitāti Eiropas kultūrtelpā kopš senlaikiem veido latviešu un lībiešu tradīcijas, latviskā dzīvesziņa, latviešu valoda, vispārcilvēciskās un kristīgās vērtības. … Ikviens rūpējas par sevi, saviem tuviniekiem un sabiedrības kopējo labumu, izturoties atbildīgi pret citiem, nākamajām paaudzēm, vidi un dabu….”

Lūk arī LR pilsoņa tikumības definīcija. Atliek tikai paplašināti skaidrot šīs definīcijas saturu mācību programmā, arī 110 pantu. Ja tā saucamajās Ziemeļvalstīs, tādās kā Zviedrija, Norvēģija tas ir citādi, tad tā ir viņu problēma.

http://www.la.lv/ne-karogs-vairs-der-nedz-himna/

+5
-9
Atbildēt

9

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 17.08.2015. 19.42

    zanE.” vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs par mācību līdzekļiem, metodēm, materiāliem un informāciju lemj vecāki skolas padomē”…. +++ bet skolas padomei nav tiesību mācību programmām pielemt neko tādu, kas ir pretrunā ar Satversmi. Un, lai tas tā tiešām notiktu, tas ir Izglītības ministrijas jautājums, kas vēl joprojām nav tikusi galā ar jautājumiem par mācību priekšmetu mācīšanu pēc vienotas programmas, vēsturē piemēram.

    Bet, ja runa ir par veselības mācību, uc šāda rakstura priekšmetiem, tad vecākiem ir pilnas tiesības, pat pienākums piedalīties šo mācību programmu apspriešanā un jau saknē novērst dažādu ar dzimumaudzināšanas tēmu saistītu “eksperimentu” ieviešanos skolās, ja tas notiek pret vecāku gribu.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > rinķī apkārt 17.08.2015. 15.22

    RA, Zviedrijā imigranti tikko uzbrukuši igauņu tautas deju dejotājiem. Latvijā daudziem patīk zviedru un Zviedrijas piemēri.

    Dace ‏@DaceKalnina 22h22 hours agoView translation

    Igauņu tautisko deju dejotāji koncertē Zviedrijā, viņiem uzbrūk Zviedrijas imigranti. Cik solidāri! http://www.friatider.se/estniska-folkdan…

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 17.08.2015. 20.48

    to OT

    ——————

    mūsu dzeris, piemēram, uzskata, ka tikumiskajai audzināšanai jābūt tikai ģimenes rokās. Bail padomāt, ko savam nopirktajam bērnam varētu iemācīt holandietis Miķelsons un viņa vīrs…

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > rinķī apkārt 17.08.2015. 23.08

    Optiskais Tēmeklis

    Uzskati, ka vemjotības(jenotības) gatavotā pederastijas mācība skolās, būs solis pareizā virzienā?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > rinķī apkārt 18.08.2015. 06.57

    Kā zemeslodes forma varētu iespaidot tikumību?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > rinķī apkārt 17.08.2015. 17.30

    ….O.T. …nujā, var jau ziņu pasniegt arī tā…taču tajā pašā rakstā minēts, ka skolai, kurā dzīvoja igauņu dejotāji, kāpņu telpā izsisti logi…bet policijai nav informācijas, cik cilvēki vandālisma aktā piedalījušie un noliedz piesaukto iespējamo skolas dedzināšanu…taču…vai logu dauzīšana bija saistīta tieši ar igauņu dejotājiem?…

    …logi tai skolai izsisti arī pirms mēneša, bet vēl pirms gada pie skolas nošauts pusaudzis…

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > rinķī apkārt 17.08.2015. 18.24

    Nuja, aizdomas, ka ziņu lasītāja Dace apaudzējusi ar savu viedokli?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > rinķī apkārt 17.08.2015. 20.15

    RA, diez vai vajadzētu neizglītotiem un mazizglītotiem vecākiem ļaut samaitāt savu bērnu izglītību. Ja tas tiks atļauts, ziepes būs. Jau gāju skolā, kad citādi nedumjā mana luterāņkristietīgā omīte nepieļāva domu, ka zeme varētu būt apaļa. Daudz cieņas omei, bet balstiesības par skolas mācību programmu… tomēr nē.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > rinķī apkārt 17.08.2015. 17.38

    …R.A. ….diez vai Tu jutīsies priecīgs, ja krievu skolās vecāku padomes un NVO apstiprinās viņiem pieņemamus “tikumības” standartus, saskaņotus ar SC virsuzraugiem….pārlasi vēlreiz, ko mūsu parlamentārieši – nacionāļi ar saskaņiešiem likumā ir iestrādājuši un tad mēs par to varēsim parunāt….

    …likumā iestrādāts – “vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs par mācību līdzekļiem, metodēm, materiāliem un informāciju lemj vecāki skolas padomē”….

    …nu, nu…izlems!…

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu