«Expo 2015» tiesā prasa no EM piedzīt gandrīz pusmiljonu eiro • IR.lv

«Expo 2015» tiesā prasa no EM piedzīt gandrīz pusmiljonu eiro

31
''World Expo 2015'' Latvijas paviljona makets. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Uzņēmums: VID un Valsts kontroles pārbaudēs nav konstatēti pārkāpumi

Komandītsabiedrība “Expo 2015” tiesā ir iesniegusi jaunu prasību piedzīt no Ekonomikas ministrijas (EM) uzņēmumam nodarītos zaudējumus 415 103 eiro saistībā ar pārtraukto projektu par Latvijas dalību starptautiskajā izstādē “Expo” Milānā, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Kopā ar pirmo agrāk iesniegto prasību kopējā piedzenamā summa ir 464 732 eiro, informē uzņēmuma pārstāve Dagnija Lejiņa.

Komandītsabiedrība tiesā prasa no EM piedzīt 106 844,04 par neapmaksātajiem producēšanas pakalpojumiem un 308 259,87 eiro par nelikumīgi pieprasīto bankas garantiju. Lejiņa norāda, ka Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts kontroles pārbaudēs krāpniecība vai nelietderīgi tēriņi neesot konstatēti.

“Ne Valsts kontrole, kas veica pārbaudi Ekonomikas ministrijā, ne Valsts ieņēmuma dienests, kas pēc Ekonomikas ministrijas ierosinājuma veica pārbaudi komandītsabiedrībā “Expo 2015″, nav konstatējuši krāpniecību vai naudas līdzekļu nelietderīgu tērēšanu, kā publiski turpina apgalvot Ekonomikas ministrija,” norāda Lejiņa.

Jau vēstīts, ka komandītsabiedrība “Expo 2015” 2015.gada 28.aprīlī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā iesniedza pirmo prasības pieteikumu par 43 991,79 eiro zaudējumu un likumisko procentu 342,92 eiro apmērā piedziņu saistībā ar projektēšanas līguma izpildi un galvojuma pieprasījumu.

Iepriekš ziņots, ka ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pērn decembrī ierosināja apturēt Latvijas dalību izstādē pārāk lielo izmaksu dēļ, tomēr valdība to tobrīd neatbalstīja un vienojās izvērtēt iespējas piedalīties ”Expo” ar citu projektu, kas būtu lētāks. Taču pēc dažām nedēļām janvāra otrajā pusē valdība nolēma pārtraukt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē “World EXPO 2015”. Par nepieņemamiem atzīti arī piedāvājumi Latvijas ekspozīciju izveidot tipveida paviljonā, paviljona ēkas vietā veidot parku vai pilnvērtīgu līdzdalību aizstāt ar kultūras dienu rīkošanu.

Kriminālprocess par amatpersonu rīcību saistībā ar ”Expo Milano 2015″ sāka prokuratūra. Organizatoriem pārmesta nelietderīga līdzekļu tērēšana. Ārlietu ministrijas vērtējumā atteikšanās no līdzdalības izstādē “World EXPO 2015” nodara kaitējumu Latvijas tēlam, kā arī Latvijas un Itālijas starpvalstu attiecībām.

Komentāri (31)

Charlie Hebdo 10.08.2015. 12.25

Izstādi Pekinā Šlesera draudziņam, Ozolam, neizdevās izgāzt, Milānā nāca talkā laulene.

+2
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu