Likvidēts starptautisks hakeru grupējums • IR.lv

Likvidēts starptautisks hakeru grupējums

32
Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Operācijā piedalījušies arī Latvijas policisti

Šonedēļ likvidēts viens no pasaules ietekmīgākajiem hakeru forumiem “Darkode”. Starptautiskas operācijas laikā ar Latvijas Valsts policijas (VP) dalību aizturētas 28 personas un veiktas 37 kratīšanas, aģentūru LETA informēja VP.

Starptautisko operāciju ar Eiropola Eiropas kibernoziegumu centra atbalstu vadīja Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), un operācijā kopumā piedalījās 20 valstu tiesībsargājošās iestādes. Visas izmeklēšanas darbības tika koordinētas no komandcentriem, kurus bija izveidojuši FIB darbinieki ASV un Eiropola darbinieki Nīderlandē. Latvijā atsevišķas izmeklēšanas darbības veica VP Starptautiskā sadarbības biroja un Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas.

Operācijas laikā tika pārņemta foruma vadība un foruma mājaslapā tika izvietots paziņojums, ka forums ir aizturēts. Tāpat operācijas laikā tika veiktas 37 kratīšanas 18 valstīs un kopumā aizturētas 28 personas, kā arī izņemts liels daudzums datoru, datu nesēju un citu tehnisko ierīču.

Arī Latvijā tika veiktas atsevišķas izmeklēšanas darbības šajā lietā, proti, Rīgā tika veikta kratīšana ar forumu saistītas personas dzīvesvietā. Kratīšanas laikā tika atrasta ne tikai datortehnika, bet arī narkotiskās vielas – trīs grami hašiša un pieci grami MDMA tablešu -, tādēļ par narkotiku glabāšanu 1992.gadā dzimušais dzīvokļa iemītnieks aizturēts.

Patlaban pret vīrieti sākts kriminālprocess par narkotisko vielu glabāšanu, taču pēc izņemtās datortehnikas ekspertīzes tiks lemts arī par turpmāko izmeklēšanas virzību saistībā ar iespējamu kibernoziegumu veikšanu atbilstoši ASV tiesību aktiem. Valsts policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturētais bijis aktīvs foruma lietotājs.

“Darkode” forums izveidots 2009.gadā, tam kopumā bija 250 līdz 300 lietotāji, starp kuriem arī vairāki pasaules spējīgākie hakeri. Galvenokārt šis forums tika izmantots, lai tā lietotāji savā starpā tirgotos ar ļaunatūru, botu tīkliem, zagtiem kredītkaršu datiem un citiem rīkiem, kurus iespējams izmantot kibernoziegumos. Šis bija ietekmīgākais angliski runājošo hakeru forums, ietekmes ziņā to apsteidza vien krieviski runājošo kibernoziedznieku forumi.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu