Medijs: ASV specdienesti pēta FIFA prezidenta saistību ar korupcijas skandālu (papild.) • IR.lv

Medijs: ASV specdienesti pēta FIFA prezidenta saistību ar korupcijas skandālu (papild.)

25
Zeps Blaters. Foto: EPA/LETA

Blaters gatavojas atkāpties no FIFA prezidenta amata

ASV tiesībsargājošās iestādes pārbauda Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) nule atkal amatā pārvēlētā un tikpat ātri par savu atkāpšanos paziņojušā Zepa Blatera saistību ar organizācijas korupcijas skandālu, kas atklājās pirms FIFA kongresa, ziņo „ABC News” un „The New York Times“.

Blaters, kurš nupat paziņoja par savu atkāpšanos no augstā amata, atrodas ASV izmeklētāju uzmanības lokā, vēsta mediji. Federālais drošības birojs un ASV prokurori pēta Blatera darbību saistībā ar korupcijas skandālu, kurā jau aizdomās turētas un arestētas vairākas augstas FIFA amatpersonas.

Kā ziņo „The New York Times”, atsaucoties uz avotiem ASV tiesībsargājošās struktūrās, Blaters ir izmeklētāju uzmanības centrā. Pēc avota teiktā, Blatera darbības pētīšana varētu pamudināt dažas FIFA augstas amatpersonas sadarboties šajā korupcijas skandāla izmeklēšanā ar izmeklētājiem.

Pagaidām pret Blateru nav oficiālas apsūdzības korupcijas skandālā, kā arī oficiāli nenotiek izmeklēšana par viņa darbību FIFA. „Patlaban cilvēki steidzas glābt sevi, iespējams, par to notiek sacensība, kurš pirmais atklās ziņas,” skaidroja anonīmais avots „ABC News”.

Jau ziņots, ka no Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidenta amata gatavojas atkāpties Zeps Blaters, lai gan vēl pagājušajā nedēļā viņš šajā amatā tika pārvēlēts. Par savu nodomu Blaters otrdien paziņoja īpaši rīkotā preses konferencē, ziņo LETA/AFP.

Pašlaik 79 gadus vecais šveicietis aicinājis organizācijas vadību sarīkot īpašu kongresu, lai tajā viņš oficiāli varētu nolikt savas pilnvaras un lai varētu tikt ievēlēts jauns FIFA prezidents.

Blaters FIFA prezidenta amatā Cīrihē notikušajā kongresā tika pārvēlēts vien pagājušās nedēļas piektdienā, organizācijas vēlēšanās pieveicot savu vienīgo konkurentu Jordānijas princi Ali bin al Huseinu.

Vēl pirms kongresa sākuma ietekmīgo asociāciju pagājušajā nedēļā skāra pamatīgs skandāls – korupcijas lietā tika arestētas septiņas FIFA organizācijas augsta līmeņa amatpersonas.

Pamatojoties uz pēdējo dienu skandāliem, Blaters otrdien atzina, ka FIFA nepieciešama “dziļa rekonstrukcija”, turklāt viņš vairs savā virzienā nejūtot pasaules futbola atbalstu.

“Esmu pamatīgi apdomājis savu prezidentūru FIFA organizācijā. Pēdējie 40 gadi bijuši cieši saistīti ar šo asociāciju un šo lielisko sporta veidu – futbolu,” preses konferencē sacīja Blaters. “Es novērtēju un mīlu FIFA vairāk par visu, kā arī futbola un šīs organizācijas labā vēlos darīt visu to labāko. Izvēlējos atkal kandidēt prezidenta vēlēšanās, jo domāju, ka futbolam tā būs labāk.”

“Vēlēšanas ir noslēgušas, taču izaicinājumi, ar kuriem FIFA ir jāsaskaras, nav beigušies. Šai organizācijai ir nepieciešama dziļa rekonstrukcija, lai gan šīs asociācijas biedri man atkal ir devuši mandātu un pārvēlējuši prezidenta amatā. Tomēr to neatbalsta katrs šajā futbola pasaulē,” uzsvēra Blaters.

“Tieši šī iemesla dēļ aicinu rīkot ārkārtas kongresu, lai varu nodot savas funkcijas. Kongress tiks rīkots, cik ātri vien iespējamas. Līdz tam brīdim turpināšu pildīt savus FIFA prezidenta pienākumus,” pauda Blaters.

FIFA ārkārtas kongress notiks laikā starp šī gada decembri un nākamā gada martu.

Pagājušajā nedēļā Blaters tika ievēlēts jau uz savu piekto termiņu, lai gan viņa kandidatūra izsauca pretrunīgu reakciju FIFA iekšienē. Vēl 2011.gada vēlēšanu laikā šveicietis izteicās, ka tas būs viņa pēdējais termiņš, taču vēlāk savu nostāju nolēma mainīt.

Darbu FIFA Blaters sāka 1975.gadā kā tehniskais direktors, bet pēc sešiem gadiem viņš kļuva par ģenerālsekretāru, kā pienākumus pildīja līdz brīdim, kad viņu 1998.gadā ievēlēja par prezidentu.

Tiesa, ilgais termiņš FIFA prezidenta amatā ir ierasta lieta, piemēram, francūzis Žils Rimē to vadīja 33 gadus (1921.-1954.), bet brazīlietis Žoau Avelanžs savus pienākumus pirms Blatera pildīja 24 gadus (1974.-1998.).

(papildināta no sākuma)

Komentāri (25)

lno 03.06.2015. 00.10

Blateram ienkārši un klusi jāatkāpjas, jo priekšā garas sarunas ar ASV FIB izmeklētājiem:)

+12
0
Atbildēt

0

aivarsk 03.06.2015. 08.58

Gan jau Blaters nomuks pie pļutkina, tāpat, kā snowdens…

2018.g. Pč urlijā ir reāls nonsenss!!!

Kā var pieļaut, ka PČ notiek valstī, kas kara stāvoklī ar pārējo civilizēto pasauli?

+12
0
Atbildēt

2

    J.Biotops > aivarsk 03.06.2015. 09.25

    Mierīgi var pieļaut. Demokrātiski, ar balsu vairākumu. Balsis – pēc takses. Ne velti FIFAā vairāk valstu (faktiski – funkcionāru), kā ANO.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    morgenstern > aivarsk 03.06.2015. 09.33

    :aivarsk

    Kā var pieļaut

    —————

    Nedrīkst sasteigt. Lai pabeidz stadionus;)

    +9
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 03.06.2015. 08.20

Blaters atkāpjas, laikam cer pa Blatu netikt kamerā.

Ar to par viņu mana interese beidzas, bet pieaug par Latvijas profesionālo futbolu un tā funkcionāriem. Mežeckis nobalsoja par Blateru un tagad jau var atklāti teikt – par fundamentālo korupciju FIFAā. Nezinu, kā tiek finansētas sporta birokrātijas bandas Latvijā, bet vienu zinu droši – ja šie līdz šim saņēma jebkādu naudu no valsts, tas ir – no visu veidu budžetiem, no valsts un pašvaldību uzņēmumiem, no nodokļu atlaidēm u.c.- tas jāpārtrauc. Bez vilcināšanās.

Ar privāto (īsti privāto, nevis no budžeta pārdales pārtiekošu pseidouzņēmumu) naudu lai darās, kā pašiem tīk, bet sabiedriskā nauda koruptīvai pārdalei nav domāta. Un nepienākas.

+11
-2
Atbildēt

6

    andrejs > J.Biotops 03.06.2015. 10.15

    Latvijas sportā jau tā naudas maz. Daudz vairāk tiek nozagts pa lēto tirgojot valsts īpašumus, kaut vai tās pašas Hipotēku un Citadeles bankas, vai glābjot zaharhjinus un Parex dvīņus.

    Es te nerunāju par atbalstu Krievijas maigās varas projektam Rīgas ģinamo. Bet šaubos, ka Matīss (V) pakustinās kaut mazo pirkstiņu, lai LDz viņus nefinansētu

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 03.06.2015. 12.45

    Arī par pakaļām atzīstu Jūsu autoritāti.

    ——————————–

    šaubos, jo jums tā domāšana, latviski runājot, caur pakaļu – lai no mana teksta izlobītu jūsu atbildi, ir jāpiemīt īpašām prāta spējām…

    Ja pirmie zagļi sēdētu cietumā, tad otrie varbūt vairītos zagt. Pagaidām izskatās, ka roka roku mazgā.

    par domu, ka valstij vispār nav jāatbalsta sports, jūs laikam būt pelnījis Visuma Nobela prēmiju.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 03.06.2015. 12.23

    ja sportam naudas nepietiek, jāpastiprina korupcija.

    —————————-

    no kuras pakaļas tu to izrāvi?

    Mēģināšu paskaidrot vēlreiz – ja nebūtu nozagta nauda privatizējot (uzdāvinot) savējiem vērtīgus valsts īpašumus, tad būtu nauda gan sportam, gan izglītībai, gan demogrāfijai.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Normunds > J.Biotops 03.06.2015. 13.31

    Latviski ir – čerez žopu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > J.Biotops 03.06.2015. 12.34

    andrejs > Šoreiz Jums piekrītu pilnībā – ja vieni zagļi zagtu mazāk, citiem, mūsu gadījumā – sportiskajiem – atliktu vairāk. Galvenais – procesa stabilitāte.

    Arī par pakaļām atzīstu Jūsu autoritāti.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > J.Biotops 03.06.2015. 11.24

    andrejs > Paldies, skaidrs – ja sportam naudas nepietiek, jāpastiprina korupcija.

    Metode, lai cik dīvaini neizklausītos, tiešām droša un darbojas ar labiem rezultātiem, ja par tādiem skaitām sporta funkcionāru un pielipušo darboņu (izglītība, būvniecība, arī žurnālistika) labklājību. Dabā gan redzu, ka šiem naudas pieticis – varam mēģināt paskaitīt, cik Latvijā ar sporta saukļiem notrallināts pēdējos desmit gados. Ka pēc tādas pārdales un ieguldījumiem nepietiek vairs sporta stundām skolās – tam piekrītu.

    To postu, ko valstij nodarījusi apjūsmotā sporta būvju celtniecība, te neaprakstīšu, jo nav man pietiekoši sistematizētu datu par visu valsti. Diemžēl tas process turpinās, laikam daudziem kāds sīkumiņš atbirst.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu