Lielbritānijas tiesa: Bijušie “Snoras” bankas īpašnieki jāizdod Lietuvai • IR.lv

Lielbritānijas tiesa: Bijušie “Snoras” bankas īpašnieki jāizdod Lietuvai

30
Vladimirs Antonovs 2014.gadā pie Vestminsteres tiesas ēkas. Foto: EPA/LETA

Jau divas britu tiesas lēmušas, ka Antonovs un Baranausks ir jāizdod tiesāšanai Lietuvai

Lielbritānijas tiesa noteikusi, ka bijušie Lietuvas “Snoras” bankas īpašnieki, kuri vainojami bankas krahā – Krievijas pilsonis Vladimirs Antonovs un Lietuvas pilsonis Raimonds Baranausks -, ir jāizdod Lietuvai. Par to lēmusi Londonas Augstākā tiesa, vēsta “Delfi.lt”.

Tiesa noraidījusi bankas bijušo akcionāru apelācijas sūdzību, vēsta portāls “belfasttelegraph.co.uk”. Tiesas lēmumu vēl var pārsūdzēt.

Kā nepamatotas trešdien tika noraidītas Antonova un Baranauska apelācijas sūdzības. Abi bankrotējušās bankas bijušie īpašnieki centās tiesnešus lordu Ričardu Aiksenu un seru Saimonu Peregrīnu pārliecināt, ka viņus Lietuva “cenšas padarīt par vainīgiem”.

Lietuvas Centrālās bankas valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks teica, ka viņu nepārsteidz šis Londonas tiesas lēmums. “Lēmums nepārsteidza, bet arī nenesa īpašu prieku, tas ir loģisks un taisnīgs lēmums – tāds, uz kuru mēs cerējām. Esmu jurists, tāpēc vienmēr ticu tiesību pamatlikumam: iespējamas noziedzīgas darbības ir jāizmeklē, bet par noziegumiem ir jāsoda ar visu likuma bardzību,” teica Vasiļausks.

Pēc viņa teiktā, tagad atliek tikai cerēt, ka tiks veiktas visas darbības, lai tie, kuriem par saviem noziegumiem ir jāatbild tiesas priekšā, bet vēlas no soda izvairīties, atkal nesagādātu kādu “pārsteigumu”.

Londonas tiesas tiesneši piekrituši, ka Lietuvas Ģenerālprokuratūras lēmums, pieprasot abu vainīgo arestam Eiropas orderi, bijis pamatots.

Lietuvas prokurori izdeva aresta orderi 39 gadus vecajam Antonovam un 57 gadus vecajam Baranauskam, kurus tur aizdomās par “Snoras” bankas īpašumu 490 miljonu eiro kopsummā piesavināšanos. Viņiem arī ierobežotas tiesības uz viņiem piederošajiem īpašumiem vairāk nekā 200 miljonu vērtībā.

Prokuratūra abus vaino, ka viņi kā bijušie bankas īpašnieki maldinājuši Lietuvas Centrālo banku, uzrādot viltotus rēķinus un citus dokumentus, bet 2011.gada jūlijā Antonovs parūpējies par to, lai Lietuvas Centrālā banka saņemtu īstenībai neatbilstošu informāciju par bankas stāvokli.

Abi apsūdzētie savukārt vaino Lietuvas valsts banku, ka tā “politisku iemeslu dēļ” esot nogremdējusi “Snoras” banku.

Jau 2014.gada janvārī Antonovs un Baranausks pārsūdzēja viņiem nelabvēlīgo Vestminsteres tiesas lēmumu. Arī pērn šī tiesa atbalstīja Lietuvas Ģenerālprokuratūras lūgumu izdot aizdomās turētos tiesāšanai Lietuvai.

Baranausks un Antonovs patlaban dzīvo Lielbritānijā.

 

Komentāri (30)

Bet 08.05.2015. 14.10

Kāds superīgs Lielbritānijas tiesas lēmums. Cerams, ka šitos abus laupītājus notiesās pēc nopelniem par laupī;šanu!

R. pauls arī varbūt atgūs savu nolaupīto naudu no tiem, ka sto nolaupīja nevis no Latvijas iedzīvotājiem.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu