ASV ministrs: Krievijas atbalstītie kaujinieki, iespējams, Ukrainā gatavo jaunu uzbrukumu • IR.lv

ASV ministrs: Krievijas atbalstītie kaujinieki, iespējams, Ukrainā gatavo jaunu uzbrukumu

9
ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters. Foto: AFP/LETA

Eštons Kārters apstiprinājis ģenerāļa Brīdlova iepriekš pausto pieņēmumu

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters trešdien Savienoto Valstu Senātā apstiprināja NATO spēku virspavēlnieka Eiropā ģenerāļa Filipa Brīdlova pagājušajā nedēļā paustos pieņēmumus – pastāv liela varbūtība, ka Krievijas atbalstītie kaujinieki Ukrainas austrumos gatavo jaunu uzbrukumu.

“Ģenerālim Brīdlovam ir taisnība. Tiešām izskatās, ka Krievijas atbalstītie – Krievijas atklāti atbalstītie – separātisti Austrumukrainā gatavojas kārtējam karadarbības raundam, kas ir pretrunā ar Minskas līgumiem,” norādīja ministrs.

Kārters piebilda, ka ASV turpina atbalstīt Ukrainas armiju ar neletāla bruņojuma piegādi un bruņumašīnām, vēsta Dw.de. Viņš arī uzsvēra sankciju lielo nozīmi pret Krieviju, jo tai lielākā daļa tirdzniecības saikņu ir ar Eiropu, nevis ASV.

Savukārt ģenerālis Brīdlovs iepriekš brīdināja par separātistu iespējamu uzbrukumu. Viņš arī norādīja, ka prokrieviskie separātisti izmanto tā saukto „klusuma režīmu” Austrumukrainā, lai pārgrupētu spēkus. Savukārt Ukrainas armija neizslēdz iespēju, ka Krievijas atbalstītāji gribēs ieņemt Mariuopoli kā pēdējo lielāko pilsētu konflikta reģionā.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko trešdien paziņoja, ka Donbasā patlaban atrodas vairāk nekā 40 000 nelikumīgo bruņoto formējumu kaujinieku, kas turpina saņemt materiālo palīdzību, arī ieročus un militāro tehniku, no Krievijas, bet tiešā robežas tuvumā ir vairāk nekā 50 000 Krievijas karavīru.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis Jevgens Perebijnis aprīļa beigās paziņoja, ka Krievija nav izpildījusi nevienu Minskas vienošanās punktu.

Krievija palielina savu militāro klātbūtni Ukrainā un spēku izvešanas vietā turpina iesūtīt jaunas Krievijas armijas vienības un ieročus, norādīja amatpersona.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

 

Komentāri (9)

dzeris49 07.05.2015. 10.15

Katram skaidrs, ka gatavo, un, lielā mērā, pateicoties Rietumu neizlēmībai.

Ieročus Ukrainai nedod, naudu dod minimāli, ja Ukrainai piegādātu modernus ieročus, un dotu tikpat daudz naudas, kā ES iegrūda grieķu haļavščikiem, kuriem nekad nepietiks, un kuri tagad jau sauc vāciešus par fašistiem un brauc pie Putina, tad Ukrainā būtu pavisam cita situācija.

ES ir absolūta ārpolitiska niecība, kura nespēj saprast, ka Ukraina cīnās ar putinofašismu viņu vietā, un ir tiem 100 reiz svarīgāka, nekā Grieķija.

Obama, kuram Ēbola vīruss ( par kuru vairs pat nerunā, acīmredzot, Āfrikā sākuši mazgāt rokas), un islama valsts ir lielāks apdraudējums par Krieviju, izraisa tikai neizpratni, ja ne jautrību.

Un ASV vēl garantēja Ukrainai drošību, kad tā atteicās no ātomieročiem, kurš vēl ticēs tādām garantijām, varbūt, Irāna, kurai Obama arī tic, un kurai Krievija pārdos spēcīgu pretgaisa aizsardzību?

+5
0
Atbildēt

0

Edgars Avotiņš 07.05.2015. 11.09

Gatavojās jau gan.

Kamēr Ukraina nekapitulēs Putina prasībām, tikmēr tur nekāds miers nav iespējams.

Tiesa gan – Janvāra-Februāra uzbrukums Krievijai deva mazākus ieguvumus nekā tika sagaidīts. Un tagad vairs nav tik acīmredzami “katli” ko varētu viegli aplenkt.

Tā ka skaidrs, ka gaidāmas kaut kādas izmaiņas – nu nebūs tāda vienkārša pašaudīšanās visā frontē – visticamāk tiek gatavots liels uzbrukums ar izlaušanos cauri aizsardzības līnijai ar sekojošu apiešanu un kārtējo aplenkumu. Bet kur tieši? Varbūt, ka kautkur ap Volnovahu ar sekojošu Mariopoles aplenkšanu. Vabūt, ka kautkur Ziemeļos ar sekojošu visu Luhanskas ziemeļu nogriešanu un iziešanu pie Krievijas robešas. Varbūt kautkur vidū, bet tur grūtāk izlauzties cauri, jo Ukraiņiem stiprs grupējums Amrosijovkas virzienā.

Pēc Janvāra-Februāra kaujām teroristi konstatēja trūkumus savas armijas apmācībā un apgādē – šoreiz gatavošanās notiek ilgāk un pamatīgāk.

Ir pastiprināta pretgaisa aizsardzība. Krimā ieradies Krievijas desanta kuģis. Pie Ukrainas robežas pa perimetru sakoncentrēts ar 50 tūkstoši Krievijas armijas un Krima vēl ap 20-30 tūkstoši. Un ir bijuši incidenti uz Piedņestras robežas, kur ir ap 14 tūkstoši Krievijas armijas (tur gan ne visi kaujasspejīgi – tur kāda daļa ir milzīgo munīcijas noliktavu apsardze)

p.s. Otrs būtiskais jautājums – kad sāksies.

Bija jau spēcīgs saasinājums ap lieldienām, tad atkal nedaudz norima.

Tagad pēdējās dienās atkal ir saasinājums.

Atgādināšu, ka Janvārī uzbrukumu sāka teroristi, ar tekstu, ka viņi apsteidz Ukrainas gatavoto uzbrukumu. Teroristu avotos retorika ir tieši tāda pat, kāda bija toreiz – ķipa “Ukraiņi pārkāpj, bet mēs ievērojam pamieru, Ukraiņi gatavo uzbrukumu”

Atļaušos teikt, ka tās ir pilnīgas muļķības, jo Ukrainas armija nekādu uzbrukumu veikt nav spējīga un pati ļoti labi apzinās. (tiesa gan – Ukraina joprojām ir politiķi, kas saka, ka jābeidz niekoties ar pamieru un jāsakauj un jāpadzen teroristi … viņi nedaudz nedraudzējas ar realitāti. Pagājšgad Ukrainai bija skaitlisks un ieroču pārsvars un sakaušana gāja lēni, tagad nav vairs ne skaitliska, ne ieroču pārsvara. Ja vēl nebūtu Krievijas armijas regularās daļas, nu tad vel kautko varētu domāt, bet patreiz Ukrainai atliek vien censties mazināt savus zaudējumus- gan skaitliskos, gan ieroču, gan teritorijas.

+4
0
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 07.05.2015. 09.46

kad beidzot teiks – krievijas armija? te var izlasiit kas patiesiibaa notrieca pasažieru laineri un kaapeec , tikai atkal bailees no krieviem tas tiek nokluseets https://mh17.correctiv.org/mh17-hauptgeschichte-russian/

+2
0
Atbildēt

1

    Edgars Avotiņš > 07.05.2015. 10.46

    Gluži par Krievijas armiju to nosaukt nevar – tur kādi 30-40 tukstoši ir pašas Novorosijas armija (turpmak teroristi) (sastāv no atseviškiem Luganskas un Doņeckas grupējumiem) (ir gan vietējie, gan Krievijas un citu valstu brīvprātīgie, algotņi un piespiedu kārtā piesūtītie noziedzinieki) un viņiem komplektā ir ap 10 tukstoši Krievijas armijas regulārās vienības (turpmāk armija).

    teroristi sēž pirmajās līnijās, nodrošina aizsardzības līniju un apdzīvoto vietu noturēšanu, filmējas propagandai utt.

    armija kalpo kā rezerve pret iespējamu Ukraiņu uzbrukumu, kā triecienbrigāžu kodols, ka instruktori teroristu apmācībai, nodrošina sakarus, elektronisko izlūkošanu, pretgaisa aizsardzību un citas augsti tehnoloģiskos uzdevumus.

    Spilgts piemērs bija Debalcevo aplenkšana – pamatā visapkārt darbojās teroristu vienības, gāja uzbrukumos, taustīja Ukraiņu aizsardzības vājās vietas un cieta milzu zaudējumus un nekāda redzama progresa nebija.

    Kad bija uztaustīta vājā vieta pie Ugļegorskas, tad Pleskavas desanta divīzijas vienības devās uzbrukumā, ieņēma vairākus miestus un visbeidzot Logvonovo, kas noslēdza aplenkumu.

    Nu un tad pie Logvinovo novietojās tanku vienība no Ulan-Ude, un atsita Ukraiņu pretuzbrukumus. Arī pašas Debalceve tīrīšanā līdzdarbojās. Un tad pēc Debalceve iztīrīšanas kādu laiku netika pielaisti žurnālisti – kamēr armijas vienības atkāpās un vietā ienāca teroristi, lai veiktu filmēšanos propagandas vajadzībām.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu