Ciprs, tiekoties ar Putinu, aicina izbeigt sankciju "apburto loku" • IR.lv

Ciprs, tiekoties ar Putinu, aicina izbeigt sankciju “apburto loku”

11
Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs (no kreisās) vizītē pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina. Foto: ITAR-TASS/LETA

Rietumu eksperti: Putins izmanto finansiālās grūtībās esošo Grieķiju kā “Trojas zirgu” Eiropas Savienībā

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs trešdien, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, aicināja izbeigt sankciju “apburto loku” Ukrainas sakarā, ziņo LETA/AFP. Savukārt Putins noliedza, ka izmanto Grieķiju, lai šķeltu Eiropas Savienību (ES).

Putins un Ciprs pēc tikšanās Kremlī, kas notika Grieķijas premjera vizītes pirmajā dienā, augstu novērtēja abu valstu attiecības. “Lai izkļūtu no šīs krīzes, mums jāatsakās no šī sankciju apburtā loka,” pēc sarunām ar Putinu sacīja Ciprs.

Vairāki Rietumu eksperti pārmetuši Putinam, ka tas izmanto finansiālās grūtībās esošo Grieķiju kā “Trojas zirgu” Eiropas Savienībā (ES), lai Grieķija potenciāli bloķētu turpmāku sankciju ieviešanu pret Krieviju saistībā ar tās armijas un ieroču atrašanos Austrumukrainā.

“Par mitoloģiju un Trojas zirgiem un tā tālāk: jautājums būtu vietā, ja es būtu kāds, kas dotos uz Atēnām,” Putins atbildēja žurnālistam, kurš jautāja par ES bažām. “Mēs nevienu nespiežam neko darīt.”

“Mēs neizmantosim nevienu Eiropas Savienībā, lai fragmentēti risinātu attiecību uzlabošanos ar Eiropas bloku kopumā,” sacīja Putins.

Viņš arī noraidīja aizdomas, ka Ciprs tuvinās Kremlim cerībā iegūt finansiālu atbalstu Grieķijas iztukšotajai kasei. “Grieķijas puse nav pie mums vērsusies ar lūgumiem palīdzēt,” sacīja Putins.

Krievija pagājušajā gadā izsludināja aizliegumu importēt lielāko daļu lauksaimniecības produktu no ES, atbildot pret Maskavu noteiktajām sankcijām saistībā ar agresiju pret Ukrainu. Grieķiju tas skāra īpaši smagi, jo 40% tās eksporta uz Krieviju bija lauksaimniecības produkti.

“Mēs saprotam, ka Grieķijai bija pienākums balsot par sankcijām pret Krieviju,” teica Putins.

Tomēr komentējot izskanējušās ziņas, ka Krievija varētu atvieglot embargo attiecībā pret Grieķiju, Putins atzina, ka Maskava “nevar noteikt izņēmumu vienai Eiropas Savienības valstij”.

Putins vienlaikus gan norādīja, ka ir iespējams veidot Grieķijas un Krievijas partnerību, arī  lauksaimniecības jomā.

 

Komentāri (11)

StopPutinRegime 08.04.2015. 21.34

Ciprs tāpat runātu, ja putina režīms būtu anektējis Grieķijas salas un slaktētu grieķus izmantojot GRAD, tankus, utt. melojot par Krievijas armijas neesamību Grieķijā?

http://stopputinregime.wordpress.com

+12
0
Atbildēt

0

morgenstern 08.04.2015. 23.31

Grieķu mentalitāte ir visai līdzīga dambasiešiem – tostarp ne ar ko nepamatota vīzdegunība un politisks lumpenisms.

+9
0
Atbildēt

1

    Pelēkais Vilks > morgenstern 09.04.2015. 10.57

    morgenstern Grieķu mentalitāte ir visai līdzīga dambasiešiem – tostarp ne ar ko nepamatota vīzdegunība un politisks lumpenisms.

    ========

    tostarp ne ar ko pamatota vīzdegunība un politisks lumpenisms.

    jebšu vēl īsāk:

    tostarp nepamatota vīzdegunība un politisks lumpenisms.

    —-

    Mūspašu kājiņberziņš ir teicamnieks salīdzinājumā ar grieķu ciparu…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 08.04.2015. 22.18

Grieķija vispār nebija jāuzņem ES, tā nederēja ne pēc vieniem kritērijiem, un visi to zināja, sevišķi, Vācija, kurai tagad grieķi pieprasa atmaksāt naudu par nacistu noziegumiem.

Grieķija ir lielisks “kreiso” ilglaicīgas valdīšanas piemērs, valsts ir izputināta, tauta, īstenībā, degradēta, pie varas margināļi, pie kam, ievēlēti demokrātiskā ceļā, bet, toties, nekaunības, lai uzskatītu, ka visiem Grieķija jābaro, nezin kāpēc, pietiek.

+8
-3
Atbildēt

2

    edge_indran > dzeris49 08.04.2015. 23.48

    ———–

    Kādi vēl “labējie” vai “kreisie” neo-liberālisma apstākļos?

    Bernārs Sordē, franču domātājs:”Šķiet, esam jau aizmirsuši, ka Grieķija Eiropas Savienībā (ES) tika uzņemta vien pāris gadus pēc Pulkvežu režīma beigām[1]. Grieķijai toreiz bija vajadzīga palīdzība, un tas savā ziņā arī sakrita ar vēlmi nepieļaut komunisma izplatību Eiropā.(..)

    Savulaik Grieķijā man bija advokāts[4], tagad viņš ir kļuvis par lielas bankas prezidentu. Kā tas iespējams? – visticamāk, strādājot Grieķijas bagātnieku labā, palīdzot viņiem „eksportēt” savus aktīvus ārpus Grieķijas tā vietā, lai maksātu nodokļus valstij.”

    http://www.lsm.lv/lv/raksts/esejas/arpus-etera/ina-strazdina-gara-vai-kara-era.a124576/

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 09.04.2015. 12.38

    ja pareizi atceros, grieķi bija viltojuši finanšu rādītājus. Jo viņu budžets neatbilda Māstrihtas kritērijiem.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu