Ceturtdien Lielajā ģildē atklās saksofonmūzikas festivālu "Saxophonia" • IR.lv

Ceturtdien Lielajā ģildē atklās saksofonmūzikas festivālu “Saxophonia”

27
Atklāšanas koncertā uzstāsies "Rīgas Saksofonu kvartets". Publicitātes foto

Franču saksofonists Filips Geiss, “Rīgas Saksofonu kvartets”, Liepājas simfoniskais orķestris Kaspara Ādamsona vadīdā 

Ceturtdien, 12.februārī plkst.19 Lielajā ģildē notiks festivāla “Saxophonia” atklāšanas koncerts, raksta aģentūra LETA. Koncertā varēs dzirdēt franču saksofonista Filipa Geisa un “Rīgas Saksofonu kvarteta” virtuozitāti, kā arī Liepājas Simfoniskā orķestra skanējumu diriģenta Kaspara Ādamsona lasījumā. Koncertā “Rīgas Saksofonu kvartets” atskaņos tieši viņiem veltīto Riharda Zaļupes koncertu saksofonu kvartetam un orķestrim “4+4 Squared”. Geiss atskaņos savus skaņdarbus “Sir Patrick”, “Sparkling fantasy” un “United colors”. 

Geiss savā daiļradē tiecas nojaukt stilistiskās robežas, radoši kombinējot klasiskās mūzikas tradīcijas ar svinga un džeza mūzikas elementiem, tautas melodijām un pat rokmūziku. Koncerta programmā iekļautas arī Leonarda Bernsteina Simfoniskās dejas no pasaulslavenā mūzikla “Vestsaidas stāsts” un uvertīra no operetes “Kandids”. Festivāla atklāšanas koncertā pie diriģenta pults būs Ādamsons, kas nominēts “Lielajai mūzikas balvai 2014” kategorijā “Gada jaunais mākslinieks”. 

Festivāls norisināsies līdz 22.februārim. Tajā piedalīsies mūziķi no Francijas, Beļģijas, Turcijas, Norvēģijas un Latvijas. Paredzēti arī vairāki pirmatskaņojumi – Maijas Einfeldes un Jēkaba Jančevska opusi, kā arī Jāņa Lūsēna jaundarbi. 

15.februārī Spīķeru koncertzālē uzstāsies atraktīvais “Xylem” trio, kurā apvienojušies saksofonists Oskars Petrauskis, pianists Raimonds Petrauskis un sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe, šoreiz programmā iekļaujot Argentīnas tautas melodijas. Aizraujošu piedzīvojumu sola 18.februāra koncerts Rīgas Kongresu namā, kur kopā ar Latvijas Radio bigbendu uz skatuves kāps trīs norvēģu mūziķi – Jana Garbareka gara radinieks saksofonists Mariuss Nesets, akordeonists Heine Buge un sitaminstrumentālists Antons Egers. 21.februāra vakarā Rīgas Svētā Jāņa baznīcā notiks Garīgās mūzikas koncerts, kurā uzstāsies dziedātāja Jolanta Strikaite, saksofonisti Ilze Lejiņa un Artis Sīmanis, ērģelniece Kristīne Adamaite, sitaminstrumentālists Elvijs Endelis, kā arī “Rīgas Saksofonu kvartets”. 

Sadarbībā ar Valsts akadēmisko kori “Latvija” un diriģentu Māri Sirmo klausītājiem tiks piedāvāta programma, kurā skanēs Riharda Dubras un Gijas Kančeli mūzika, bet pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos speciāli šim koncertam rakstītie Jančevska un Lūsēna opusi. 

Džeza mūzikas mīļotājiem saistošs būs konkursa “Riga Jazz Stage” laureātu koncerts, kas 21.februāra vakarā izskanēs Spīķeru koncertzālē. Turcijā dzimušo džezu un džeza oriģinālkompozīcijas klausītājiem dāvās atraktīva mūziķu kompānija – proti, latviešu saksofonists Dāvis Jurka, pianists Ritvars Garoza, basists Toms Poišs un sitaminstrumentālists Rūdolfs Dankfelds saspēlēsies ar turku saksofonistu Batuhanu Sallielu un ģitāristu Enderu Fodžanu. 

Festivāla noslēguma koncerts notiks 22.februārī koncertzālē “Rīga”, kur kopā ar Latvijas Radio kori Sigvarda Kļavas vadībā uzstāsies Liene Kļava, saksofonists Sīmanis, kā arī festivāla īpašie viesi – Beļģijas “Bl!ndman Saxophone Quartet”. Programmā būs Johana Sebastiana Baha, Orlando di Laso mūzika, kā arī Einfeldes un Lūsēna jaundarbu pasaules pirmatskaņojumi. 

Festivāls “Saxophonia” pirmo reizi izskanēja 1999.gadā un notiek reizi divos gados, piedāvājot klausītājiem gan Latvijas labāko saksofonistu parādi, gan pasaules zvaigznes. Vairāk informācijas mājas lapā.

Biļetes pieejamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu