NATO koordinācijas štāba struktūrvienība atradīsies Rīgā • IR.lv

NATO koordinācijas štāba struktūrvienība atradīsies Rīgā

30
Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (no kreisās) sveic ASV armijas 2.kavalērijas pulka karavīrus ādažu bāzē. Foto: Edijs Pālens,LETA

Līdz jūnijam jāsasniedz gatavība jautājumā par telpām, saka ministrs

NATO koordinācijas štāba 40 cilvēku vienība atradīsies Rīgā, lai gan telpas tiek vēl meklētas, šodien LTV raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Vējonis atzina, ka minētās struktūrvienības uzturēšana tiks finansēta no dažādiem līdzekļiem, ieskaitot valsts budžetu, kam nauda jau ir paredzēta. “Līdz jūnija mēnesim mums ir jāsasniedz gatavība jautājumā par telpām, lai gan pilnā gatavībā štābs sāks darboties nākamgad, kad notiks NATO Varšavas samits,” stāstīja Vējonis.

Uz jautājumu, vai ir precīzi zināmas Latvijas izmaksas šāda štāba izveidē, Vējonis atbildēja, ka precīzas izmaksu aplēses vēl tiek veiktas, ziņo LETA.

Jau ziņots, ka šajā struktūrā darbosies aptuveni 40 Latvijas un sabiedroto valstu karavīri. Valstu sadalījums vēl tiks precizēts, taču lielākās alianses dalībvalstis jau paudušas apņēmību iesaistīties.

Aizsardzības ministrija ir gatava nodrošināt visu, kas nepieciešams, lai šāda struktūra darbotos. Speciāla ēka šai struktūrai netiks būvēta, taču ministrija ir sākusi darbu pie pastāvīgu telpu rekonstrukcijas plānošanas.

NATO aizsardzības ministru sanāksmes laikā ministri apstiprināja NATO komandvadības štāba elementu (NFIU) izveidošanu sešās NATO austrumu pierobežas valstīs – Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Bulgārijā, Polijā un Rumānijā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas pārstāve Daina Ozoliņa.

Vienlaicīgi aizsardzības ministri vienojās par sevišķi ātras reaģēšanas vienības izveidi, kas pašlaik tiks aktivizēta izmēģinājuma režīmā.

Paredzams, ka tie būs NATO komandvadības elementi, kuru uzdevums būs, atrodoties uz vietas konkrētajā valstī, analizēt drošības situāciju un plānot operacionālās darbības. Attiecīgās valsts apdraudējuma gadījumā štāba elements nodrošinātu, lai nekavējoties var ierasties NATO ātrās reaģēšanas spēki, – tā ir jaunveidojama struktūra, paredzams, ar 5000 kaujas gatavībā esošu karavīru.

Šāds štāba elements pilnībā iekļausies NATO komandvadības vienotajā sistēmā, un tā pamatuzdevums būs operatīvi reaģēt uz iespējamiem apdraudējumiem un riskiem, attiecīgi pieņemot lēmumu, pirms vēl krīzes situācija ir radusies.

 

Komentāri (30)

dzeris49 09.02.2015. 10.10

Viena no nedaudzām labajām ziņām.

+17
0
Atbildēt

0

DD1 09.02.2015. 09.26

Tā kā uz Bērziņu nevar paļauties, ka nepārdos tāpat kā savulaik Ulmanis (realpolitik), tad NATO ir vienīgais, kas iedveš drošības sajūtu.

+14
0
Atbildēt

0

Bet 09.02.2015. 09.44

Interesanti, kas sargās un nosargās to informāciju, kura būs NATO koorinācijas štābā te Rīgā?

gan jau iefiltrēs kādu spiegu, kuru te netrūkst un kuri tiek saudzēti un bīdīti amatos.

+12
0
Atbildēt

1

    ierados > Bet 09.02.2015. 11.53

    Ceru, ka komplektā ar štaba ierīkošanu NATO pretizlūkošana pieliks kādu, kas te uzraudzīs vietējos gudriniekus. Izliks mušpapīrus, tā teikt.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu