Fotogrāfijas muzejā skatāma divas ārzemju fotogrāfu izstādes par Latviju • IR.lv

Fotogrāfijas muzejā skatāma divas ārzemju fotogrāfu izstādes par Latviju

31
Japāņu fotomākslinieka Hirohisas Koikes darbs no izstādes "Desiderium"

Itāļu fotogrāfa Lukas Berti izstāde “Cilvēks un daba Latvijā” un japāņa Hirohisas Koikes izstāde “Desiderium”

Latvijas Fotogrāfijas muzejā atklātas divas ekspozīcijas, kurās redzams ārzemju fotogrāfu skatījums uz Latvijas kultūru un iedzīvotājiem – itāļu fotogrāfa Lukas Berti izstāde “Cilvēks un daba Latvijā” un japāņu fotomākslinieka Hirohisas Koikes izstāde “Desiderium”, raksta aģentūra LETA.

Berti izstādes mērķis ir demonstrēt Latvijas ainavas skaistumu un saglabāt to atmiņās ar foto dokumentāciju. “Cilvēks un daba Latvijā” ir daļa no plašāka projekta, kas dokumentē 21.gadsimta lauku kultūru Skandināvijas, Baltijas un Austrumeiropas valstīs. “Modernās sabiedrības dzīvesveida un vajadzību radikālo izmaiņu dēļ lauku kopienas piedzīvo nopietnu izdzīvošanas krīzi – novecojošu populāciju, bezdarbu, jaunu cilvēku emigrāciju, kopienas identitātes zaudēšanu. Dramatiskā zemes pamešana pilsētas dēļ ir izjaukusi seno attiecību harmoniju starp cilvēku un dabu līdz lūzuma punktam,” stāsta Berti. 

Savukārt japāņu fotomākslinieka Koikes izstādē “Desiderium” atklājas stāsts par fotogrāfa nepiepildīto mīlestību pret latviešu meiteni. Sērijas nosaukums “Desiderium” latīniski nozīmē alkas. “Kad viesojos Latvijā 2013.gadā, es Rīgā satiku kādu meiteni, kurā acumirklī iemīlējos. Viņai bija draugs, un veidot attiecības tobrīd likās neiespējami. Manas jūtas pret viņu ar katru dienu kļuva arvien dziļākas, un drīz biju pārliecināts, ka esmu sācis pēc viņas alkt. Es uzņēmu viņas portretus vietās, kuras apmeklējām kopā, taču “alkas” nav “mīlestība”, un tās nesaveda mūs kopā,” sacīja mākslinieks. Sērija “Desiderium” ietver fotogrāfijas, kuras lielākoties uzņemtas Latvijā 2013.gadā un 2014.gadā un atveido minēto meiteni un viņas apkārtni. “Pēc septiņus gadus ilgām fotogrāfijas studijām, ieskaitot doktorantūras studijas, es pamanīju, ka attēlu idejas un stratēģijas man vairs nešķiet nozīmīgas. Tāpēc es galveno uzmanību veltu savai ikdienas dzīvei un tās fragmentu fotografēšanai,” stāsta Koike. 

Abas izstādes Fotogrāfijas muzejā būs skatāmas līdz 15.februārim. 

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu