Rinkēvičs: Latvija nenobijās no četru valstu aicinājuma atbildēt Krievijas propagandai • IR.lv

Rinkēvičs: Latvija nenobijās no četru valstu aicinājuma atbildēt Krievijas propagandai

27
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Evija Trifanova

Latvija savas prezidentūras ES Padomē laikā “virzīs idejas šajos dokumentos”

Latvija nenobijās no četru valstu aicinājuma Eiropas Savienībai (ES) sniegt atbildi Krievijas propagandai, trešdien pēc slēgtās Saeimas Ārlietu komisijas sēdes sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Jautāts par iemesliem, kādēļ Latvija nepievienojās Igaunijas, Lietuvas, Dānijas un Lielbritānijas aicinājumam ES atbildēt Krievijas propagandai, Rinkēvičs norādīja, ka Latvija savas prezidentūras ES Padomē laikā “virzīs idejas šajos dokumentos”.

“Mūsu viedokļi ar šīm četrām valstīm, protams, sakrīt. Prezidentūra, ja tā vēlas, var īstenot idejas un organizēt tālāku darbu dažāda veida formātos, un censties, lai šīs idejas materializējas konkrētos lēmumos un konkrētās problēmās. Tas nav stāsts, ka Latvija no kaut kā nobijās un valstij nebūs viedokļa visu prezidentūras laiku,” uzsvēra Rinkēvičs.

“Var jau parakstīt jebko jebkādā statusā, tikai ir jāsaprot, ka iespējas šo vai citus jautājumus sešu mēnešu laikā virzīt ir stipri ierobežotas,” atzina ministrs.

Taujāts par Latvijas piedāvātajiem labojumiem minētajam aicinājumam, Rinkēvičs norādīja, ka runa bija par formulējumu precizēšanu.

“Tās bija straujas konsultācijas. Viens no mūsu priekšlikumiem bija telekanāls, bet mūsu idejas pilnībā saskanēja par audiovizuālo pakalpojumu tirgus regulas pārskatīšanu, zinot, kā daži kanāli tiek iekšā,” viņš sacīja.

Ministrs gan noliedza iespēju, ka Latvija būtu pievienojusies aicinājumam, ja konsultācijām tiktu dots lielāks termiņš. “Kolēģi, kas gatavoja šo dokumentu parakstīšanai no citām valstīm, apjauta, ka šis ceļš mums ir koordinējams citā veidā,” viņš sacīja.

Kā ziņots, Ārlietu ministrijas preses sekretārs-vēstnieks Kārlis Eihenbaums aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka Latvija aicinājumam piedāvājusi savus labojumus un priekšlikumus, taču “autori lietuvieši deva ļoti īsu saskaņošanas laiku, burtiski pāris dienas”, piebilstot, ka Latvija uz šādām “lietām skatās, lai tās būtu ļoti konstruktīvas un līdzsvarotas”.

“Viņi nepaspēja visus mūsu piedāvājumus saskaņot,” sacīja Eihenbaums, atzīstot, ka arī citas valstis izteica līdzīgus labojumus un beigās neparakstīja minēto aicinājumu. Ministrijas preses sekretārs norādīja, ka starptautiskus dokumentus šādi saskaņot ir teju neiespējami.

Vaicāts, vai pastāv iespēja, ka Latvija aicinājumam pievienosies vēlāk, Eihenbaums norādīja, ka tas, visticamāk, nav iespējams. “Taču aicinājumu mēs atbalstām,” piebilda Eihenbaums.

Skaidrot Latvijas nostāju, neparakstot aicinājumu atbildēt Krievijas izvērstajam informatīvajam karam, aicināja arī Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK).

Igaunija, Lietuva, Dānija un Lielbritānija aicināja ES atbildēt uz Krievijas propagandu.

 

Komentāri (27)

fretka 14.01.2015. 15.52

Vaicāts, vai pastāv iespēja, ka Latvija aicinājumam pievienosies vēlāk, Eihenbaums norādīja, ka tas, visticamāk, nav iespējams. “Taču aicinājumu mēs atbalstām,” piebilda Eihenbaums.

—-

“Mēs pastāvēsim maliņā, bet ziniet, ka dziļi sirdī mēs ar Edgaru jūtam jums līdzi,” precizēja Eihenbaums, novēlot lietuviešiem un igauņiem sekmes cīņā ar krievu propagandu.

PBK taču raida no Rīgas, vai ne?

+28
-9
Atbildēt

0

lno 14.01.2015. 19.17

zanE …traductrice…saasināta uzmanība no mediju puses, kuri to izceļ – vietā un nevietā…

________________

Ne jau MM, bet valdība un saeimas deputāti. MM atreferē Rinkēviča, Straujumas un citu vadošu personu teikto. Solīja, ka Latvija varēs izvirzīt dienas kārtībā tai svarīgus jautājumus, bet tagad iznāk, ka mums tādu tiesību it kā nav un katru brīdi jāskatās uz Briseli, kura neko tmldz nav prasījusi. Vismuļķīgākais Rinkēviča arguments, ka attiecībā uz 9. maiju jāizstrādā vienota ES attieksme. Tāda nekad nav bijusi un tuvākā nākotnē arī nebūs, jo Lietuvas un Igaunijas prezidenti jau pateikuši, ka uz uzvaras parādi nebrauks. Vēl muļķīgāk apgalvot, ka atbalsta 4 valstu aicinājumu, to neparakstot. Vienkārši Rinkēvičam nebija ērti /lai neaizskārtu nerakstu baidījās/atbalstīt aicinājumu pirms kremļa apciemojuma. No Bērziņa līdzšinējās darbības izriet, ka viņš gribētu braukt, bet baidās, ka ES valstu vairākums šādu pielīšanu Putinam varētu nosodīt.

+18
-4
Atbildēt

2

    Pelēkais Vilks > lno 20.01.2015. 13.16

    berzings baidās no visa, bet visvairāk no savas sieveles un puzes aristokrāta.

    Nelaime tā, ka sievelei un puzeniekam uzskati acīmredzot nesakrīt.

    Ak, nabaga berzings! Ak nabaga Latvija!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 14.01.2015. 21.10

    lno, Vismuļķīgākais Rinkēviča arguments, ka attiecībā uz 9. maiju jāizstrādā vienota ES attieksme. Tāda nekad nav bijusi un tuvākā nākotnē arī nebūs

    __________________________

    Šādas attieksmes trūkums ļaus rinkevičam sagatavot kārtējo “vēsturisko” vizīti.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

traductrice 14.01.2015. 17.26

tā prezidentūra ir pilnīgs bulšits. Ar prezidentūru Latvija tagad cenšas piesegt visas darbības un neizdarības. Jābrauc uz Maskavu – tāpēc ka prezidentūra, jāpietur mute – tāpēc ka prezidentūra, jāpasēž aizkrāsnē – arī tāpēc ka prezidentūra. Ja neskaita to, ka visas čiekuru sanāksmes ik pēc 6 mēnešiem tiek rīkotas citā valstī (varētu teikt, čiekuru tūrisms), ES dzīvē viss rit pa labi iestaigātu taciņu. Vai kāds atceras, kas mega-globāls ES dzīvē notika 2014.g II pusgadā? Un vispār, vai kāds atceras, ja jelkad ir zinājis, kas bija prezidējošā valsts pirms pusgada… un pirms gada?

+22
-9
Atbildēt

4

    zanE. > traductrice 14.01.2015. 17.44

    …traductrice…nu, nevajag savu tautu uzskatīt par tik aprobežotu…būs cilvēki, kuriem viss ir vienalga – galvenais, lai vēders pilns – tiem vari nejautāt ne par politiku valstī, ne pagastā, kur,nu, vēl par to, kas notiek Eiropā….un, diemžēl, tie ir arī skaļākie brēcēji…aktīvajam un izglītotajam pilsonim, kuru Latvijā tomēr ir vairāk kā puse – ir normāls redzējums un viedoklis…arī ar fantāzijas lidojumiem nav jāpiepūlas…

    ….tik mazohistiskus brēcējus reti kurā valstī atradīsi, kuriem valsts nolikšana ir kļuvusi par galveno dienas kārtību…

    …arī Lembergs visus ieguvumus skaita tikai naudā – cik eirīšus nopelnīs, cik no tiem ieripos viņa kabatā…un kādiem tas ir izdevīgi – sēt šaubas, naidu un neapmierinātību, uztvert publiskā telpā palaistu puspatiesību un noskatīties, cik viegli daži pakļaujas manipulācijām, taču…pirms pakļauties šādām manipulācijām, derētu brīdi apdomāt – vai neesi kļuvis par izejmateriālu svešu propagandistu rokās….

    +10
    -18
    Atbildēt

    0

    zanE. > traductrice 14.01.2015. 18.24

    …traductrice…saasināta uzmanība no mediju puses, kuri to izceļ – vietā un nevietā….katrs jautājums, katrs sižets, katrs raksts ar atsauci uz to…kā jautā – tā atbild…

    +10
    -14
    Atbildēt

    0

    Normunds > traductrice 14.01.2015. 17.50

    svešu propagandistu rokās….

    ===========

    jā, TUA industrijas piāristu rokās…

    +17
    -10
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 14.01.2015. 18.12

    Zane,

    mans komentārs nebija par mazizglītotajiem brēcējiem, bet gan par to, ka prezidentūra tiek piesaukta vietā un nevietā.

    +17
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu