Žurnālists Greste lūdz viņu izraidīt no Ēģiptes (papild.) • IR.lv

Žurnālists Greste lūdz viņu izraidīt no Ēģiptes (papild.)

22
Pēteris Greste aiz restēm Ēģiptes tiesā. Foto: EPA/LETA

Tādu pašu lūgumu iesniedzis viņa kolēģis, “Al Jazeera” angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs

Ēģiptē ieslodzītā Kataras telekanāla “Al Jazeera” žurnālista, Austrālijas latvieša Pētera Grestes advokāts iesniedzis lūgumu viņu deportēt no valsts atbilstoši prezidenta Abdelfataha as Sisi parakstītajam jaunajam likumam.

Tādu pašu lūgumu iesniedzis viņa kolēģis, “Al Jazeera” angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, ziņo LETA.

As Sisi novembrī parakstīja dekrētu, saskaņā ar kuru viņam ir tiesības izraidīt cietumā ieslodzītus vai tiesājamus ārvalstniekus.

Nav skaidrs, cik ilgi šis process varētu ilgt. “Šī procedūra ir izstiepta,” sacīja Grestes advokāts Mostafa Nagi. “Pēc lūguma iesniegšanas prokuratūrā tas ir jānodod apstiprināšanai ministru padomei (valdībai) un pēc tam republikas prezidentam, kurš apsvērs izraidīšanu.”

Ēģiptes tiesa liek no jauna izskatīt notiesātā Pētera Grestes lietu

Ēģiptes kasācijas tiesa ceturtdien likusi vēlreiz no jauna izskatīt notiesātā Kataras telekanāla “Al Jazeera” žurnālista, Austrālijas latvieša Pētera Grestes un divu viņa kolēģu lietu. Kā ziņo “Al Jazeera”, žurnālisti paliks apcietinājumā.

Pēc Grestes advokāta teiktā, lēmumu par viņu iespējamo atbrīvošanu pret drošības naudu var pieņemt vienīgi tiesa, kas izskatīs lietu no jauna.

Tiesas sēde ilga aptuveni pusstundu. Notiesāto advokāti īsi izklāstīja savus argumentus, tiesa aizgāja apspriesties un atgriežoties paziņoja, ka pieņem apelācijas sūdzību un pieprasa lietu pārskatīt, ziņo LETA/AFP/ABC.

Tiesai bija trīs iespējas – pieprasīt lietas pārskatīšanu, pasludināt jaunu spriedumu vai attaisnot apsūdzētos.

Jau vēstīts, ka trīs televīzijas kanāla “Al Jazeera” žurnālisti – Greste, “Al Jazeera” angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Bahers Muhameds – tika arestēti 2013.gada 29.decembrī Kairā un jūnijā notiesāti par sakariem ar aizliegto “Musulmaņu brālību” un melīgu ziņu pārraidīšanu.

Grestem un Fahmijam tiesa piesprieda septiņu gadu cietumsodu un Muhamedam – desmit gadu cietumsodu.

Greste oktobra beigās saņēmis Latvijas pilsoņa pasi, kura pēc viņa lūguma nodota glabāšanā ģimenei.

Kā norādījusi Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA), Pēteris Greste apsūdzēts un notiesāts nepatiesi. Viņš ir darījis tikai savu žurnālista darbu, nepārkāpjot profesionālās ētikas principus. Pirms gada Greste nokļuvis Ēģiptē nejauši, viņš turp devies, lai aizvietotu kolēģi, teikts asociācijas paziņojumā.

Ēģiptes Kasācijas tiesas lēmums par “Al Jazeera” žurnālistu apelāciju ir vērtējams pozitīvi, un Ārlietu ministrija (ĀM) cer, ka šajā lietā iespējami drīz tiks pieņemts taisnīgs spriedums, aģentūrai LETA sacīja ĀM preses sekretārs-vēstnieks Kārlis Eihenbaums.

“Patiesi žēl un nepieņemami, ka žurnālisti tomēr paliek apcietinājumā. Ceram, ka tagad, kad lieta nosūtīta vēlreizējai caurskatīšanai un iztiesāšanai, iespējami ātri tiks pieņemts taisnīgs spriedums,” uzsvēra Eihenbaums.

Viņš pastāstīja, ka Latvijas un Austrālijas dubultpilsoņa Pītera (Pētera) Grestes, kurš ir notiesāts uz septiņiem gadiem, cerības uz taisnīgu spriedumu paliek. 2014.gada novembrī pieņemtais Ēģiptes prezidenta dekrēts dod iespējas vairākiem risinājumiem. Latvija un Austrālija, kopā ar Eiropas Savienību turpināšot aktīvi sadarboties, “lai taisnība uzvarētu”.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) mikroblogošanas vietnē “Twitter” paudis, ka patlaban nav pareizi runāt par detaļām, ko Latvija darīs, lai palīdzētu Grestem. “Izmantosim gan politiskus, gan juridiskus līdzekļus,” norādījis ministrs.

Kā paskaidroja Eihenbaums, tas, kā Latvija palīdzēs Grestem, tiks apspriests ar advokātiem un Austrālijas pusi. Lēmumu pieņemšot ģimene.

Savukārt Kataras telekanāls “Al Jazeera” aicinājis Ēģipti atbrīvot trīs pagājušajā vasarā notiesātos savus darbiniekus, tai skaitā Austrālijas latvieti Pēteri Gresti, kuru lietu Ēģiptes kasācijas tiesa ceturtdien likusi izskatīt vēlreiz no jauna.

“Ēģiptes varas iestādēm jāveic vienkārša izvēle – vai nu drīzumā atbrīvot šos trīs vīrus, vai arī stiept šo lietu garumā,” teikts telekanāla paziņojumā. Kā norāda “Al Jazeera”, otrais variants negatīvi ietekmētu Ēģiptes tēlu pasaules acīs.

Telekanāla ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs Mustafa Suags apsveicis kasācijas tiesas lēmumu, bet paudis pārliecību, ka trīs “Al Jazeera” žurnālisti – Greste, “Al Jazeera” angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Bahers Muhameds – tiek turēti ieslodzījumā nepamatoti.

“Viņu arests bija politisks, notiesāšana bija politiska un turēšanu cietumā mēs uzskatām par politisku,” viņš uzsvēris. “Tādēļ mēs ceram, ka tiks pieņemts politisks lēmums viņus atbrīvot, negaidot lietas iztiesāšanu no jauna.”

(papildināta no sākuma)

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu