LNT: Gandrīz pusgadu Latvijai jāiztiek bez ASV vēstnieka • IR.lv

LNT: Gandrīz pusgadu Latvijai jāiztiek bez ASV vēstnieka

27
ASV karogi. Foto: EPA/LETA

ASV vēstnieku nav vairāk nekā 20 dažādās pasaules valstīs

Gandrīz pusgadu – kopš augusta – Latvijā visaugstākajā līmenī netiek pārstāvētas Amerikas intereses, jo brīvs ir ASV vēstnieka amats, pirmdien ziņoja “LNT Ziņas”.

Turklāt Latvija nav vienīgā valsts, kas nonākusi šādā situācijā. ASV vēstnieku nav vairāk nekā 20 dažādās pasaules valstīs.

Kā atgādina raidījums, iepriekšējais ASV vēstnieks Marks Pekala Latviju pameta augusta sākumā. Lai gan jau tajā pat mēnesī ASV prezidents Baraks Obama nominēja jauno vēstnieci – karjeras diplomāti Nensiju Petitu -, viņu ASV Senāts joprojām nav apstiprinājis amatā.

Latvijas vēstnieka ASV Andra Razāna vērtējumā procesu kavē Senāta lielais darba apjoms. “Protams, ir bijuši daudzi citi jautājumi, ar ko ir strādājusi Senāta Ārlietu komiteja. Latvija nebūt nav vienīgais vai unikāls gadījums. Vēstnieki nav nozīmēti virknē valstu, bet tas tiek darīts. Domāju, ka nākamā gada sākumā, līdzko būs jaunais Senāts darbā, visa lieta ies uz priekšu diezgan ātri un strauji,” prognozē Razāns.

ASV komentētāji norādījuši, ka darbu Senātā ir paralizējuši starppartiju strīdi, kuru dēļ vēstnieki nonākuši ķīlnieku lomā. Demokrāti pārmet, ka viņu oponenti no republikāņu partijas vēstniekus neapstiprina politisku iemeslu dēļ, kas vājina ASV lomu pasaulē un pat apraud Amerikas drošības intereses. Savukārt republikāņi prezidentam Obamam pārmet to, ka virknē gadījumu amatos tiek virzīti neprofesionāļi, kuri posteni nopelnījuši tikai tāpēc, ka sponsorējuši Obamas priekšvēlēšanu kampaņu. Piemēram, šomēnes par starptautisku skandālu izvērtusies dāsnās ziedotājas, seriāla “Hameleonu rotaļas” producentes Kolīnas Bellas apstiprināšana vēstnieces amatā Ungārijā.

Par to, cik saspringta gaisotne valda Vašingtonā, klātienē gada nogalē pārliecinājies Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Kalniņš (V). “Situācija tur ir diezgan bēdīga tāpēc, ka opozīcija vairs nevēlas ar pozīciju atrast kompromisus jebkurā jautājumā. Latvija šeit nav vainīga, mēs neko nevaram darīt,” raidījumam teica Kalniņš. Viņaprāt, vienīgais labums ir tāds, ka patlaban ASV vēstniecības komanda, kas ir Rīgā, ir ļoti spēcīga arī bez vēstnieka. Tā turpinot darboties pilnā sparā.

Rīgā cer, ka ASV vēstnieces apstiprināšanu pasteidzinās Latvijas prezidentūra Eiropas Savienība, norādīja raidījums.

“LNT Ziņas” piebilst, ka šovasar apstiprināšanu vēstnieka vai augstos amatos ASV Valsts departamentā gaidījuši pat pussimts kandidātu. ASV prese aprēķinājusi, ka vairākiem desmitiem pretendentu rindā nācies gaidīt vidēji 262 dienas.

 

Komentāri (27)

salamandrs 31.12.2014. 23.06

va ta kāc citc pie gadijuma nevar bulkas – va ko citu partiotisku – pie Mildas padalīt partiju aktīvistiem ?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu