Krievija kosmosā palaidusi nesējraķeti „Angara-A5” • IR.lv

Krievija kosmosā palaidusi nesējraķeti „Angara-A5”

15
Krievijas prezidents Vladimirs Putins pēc raķetes "Angara-A5" starta ir apmierināts. Foto: AFP/LETA

Šī esot pirmā pilnībā Krievijā tapusī jaunā raķete pēc PSRS sabrukuma

Krievija veiksmīgi otrdienas rītā plkst. 6.57 palaidusi kosmosā jauno nesējraķeti „Angara-A5″, otrdien ziņo mediji. Šī raķete startēja no Pļeseckas kosmodroma Arhangeļskas apgabalā un tai jāsasniedz 36 tūkstošu kilometru augstums.

Jaunā Krievijā tapusī nesējraķete „Angara-A5″ ar savu neatņemamo kravu devusies orbītā pirmajā izmēģinājuma lidojumā, vēsta Krievijas aģentūra „RIA Novosti”.

Savukārt vācu „Der Spiegel” otrdien rakstā, kurā tiek stāstīts par Baltijas valstu bailēm no Krievijas un to militārās drošības palielināšanu, norāda uz Krievijas veiksmīgi palaisto raķeti, apgalvojot, ka tā ir pirmā raķete, kas pilnībā Krievijā tapusi pēc PSRS sabrukuma. Medijs arī atzīmē, ka raķetes startu, izmantojot video, vērojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

 

Komentāri (15)

agrunte 23.12.2014. 11.49

Tas nu gan ir mazsvarīgs notikums. Palaista morāli novecojusi raķete, kuru izstrādāja 20 gadus. Tā nav devusi neko jaunu kosmosa tehnoloģiju attīstībā. Toties velnišķīgi dārga un bez izredzēm sevi komerciāli atpelnīt.

+6
0
Atbildēt

8

    Neticis > agrunte 23.12.2014. 17.13

    Ja kosmosa liftu uzskata par fantastiku, tad krievu “Angara” nav morāli novecojusi. Galvenais uzlabojums ir petrolejas dzinēji, kas ir daudz “zaļāki” par hidrazīnu, un modulārs dizains.

    Tomēr šo krievu inženieru sasniegumu pilnībā noēno Krievijas politiķu un militāristu vēlme atjaunot pārējo pasauli par Krievijas ienaidniekiem.

    Salīdzinājumam:

    Orion: https://www.youtube.com/watch?v=UEuOpxOrA_0

    Angara 5: https://www.youtube.com/watch?v=RrthtuC7nao

    0
    0
    Atbildēt

    0

    agrunte > agrunte 23.12.2014. 17.48

    Falcon ir konkurents uzreiz visiem un visam, un SpaceX būs visa Roskosmosa kapracis. Es domāju ka jau nākamgad.

    Bet tiešais konkurents šitai te Angara 5 ir tomēr Ariane 5, un te krievi ir nokavējuši par kādiem padsmit gadiem. Ariane 5 kopš 2003. gada ir veikusi ap 70 startu bez nevienas avārijas! Tāpēc to izmanto ļoti nopietni klienti kā SES, ar ļoti dārgiem satelītiem. T. i. gadījumos, kad daudz svarīgāk ir droši nogādāt satelītu orbītā, lai tas pēc iespējas ātrāk sāktu darboties un nest peļņu, nevis ietaupīt desmit miljonus uz palaišanas pakalpojuma. Nevienam komerciālajam pasūtītājam tā Angara nafig nebūs vajadzīga, jo neviens nezina, cik tā ir droša. Nāksies to izmantot tikai Krievijas iekšējām vajadzībām, kāmēr budžets spēs to pavilkt.

    Bet pēc tam, kā jau teicu, visus konkurentus apraks SpaceX.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Neticis > agrunte 23.12.2014. 18.13

    J.Biotops — Angara 5 ir švakāka par Delta IV (Orion nesējraķeti), bet pamatīgāka par Falcon 9.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_orbital_launch_systems

    Ariane 5 ir konkurents kravām, bet nav konkurents pilotējamiem lidojumiem, jo izmanto cietā kurināmā paātrinātājus. Labākajā gadījumā tie rada lielākas vibrācijas (apkalpe var palikt bez kāda zoba), sliktākajā, tos nevar apturēt un ir http://en.wikipedia.org/wiki/Space_Shuttle_Challenger_disaster

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > agrunte 23.12.2014. 17.23

    Neticis – nez, kā ar to „zaļumu” konkurentiem?

    Kaut kur krievi paši ierakstījuši, ka Angarai-5 konkurējošais analogs esot „Falcon”. Ja tā, tad par lidojuma izmaksām vairs nav vērts jautāt. Šoigu un vēl daži gan uz tā rēķina varbūt dzīvos „zaļāk”. Kādu laiku.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > agrunte 23.12.2014. 19.28

    agrunte, neticis > Arī es savā (ne)zināšanas līmenī ar prieku un patiku vēroju SpacX virzību – nu patīk man tādas privātas izdarības.

    Tomēr uz diženās Krievzemes kosmonautikas nākotni arī neskatos tik vienkāršoti. Pašlaik redzam, ka mūsu kaimiņvalsts ik dienas vairāk attālinās no saprātā balstītas ekonomiskās politikas (cik nu tāda viņiem kādreiz bijusi), un tuvinās tam pazīstamajam saimniekošanas modelim, kurā tauta var dzīvot pusbadā, bet atombumbām un raķetēm resursu pietiek. Kad narod-bogonōsec atkal pavisam atteiksies no virziena dzīvot relatīvā pārticībā, (krimnaš jau ir), Angaru, tāpt Siņevu un Bulavu izmaksām, ja tādas vispār varēs izrēķināt, nebūs nekādas nozīmes – „hoķ i mi galodnije, za to nas vsē bojatsa!”. Tad lidos jauni gagarini un atkal pa reizei kāds Komarovs nobrauks zemē nedzīvs. Fanfaru pavadībā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    agrunte > agrunte 23.12.2014. 23.34

    Biotop, tas vairs nav iespējams. Tolaik robežas bija ciet un visi gaišie prāti bija spiesti strādāt Krievijā. Bet kurš projektēs jaunu tehniku tagad? Bieži esmu lasījis insaideru viedokļus, ka kosmosa rūpnīcas turas tikai uz pirmspensijas vecuma, padomju inženieriem, un arī no tiem liela daļa kaut kur ir izklīdusi. To var vērot arī netieši, pēc avāriju skaita pēdējos gados. Viss tur iet uz grunti, un ar pavēli un budžeta naudas iegrūšanu to nevarēs izmainīt. Cilvēku nav!

    P. S.

    Nepalaidiet garām atgriežāmā Falcon pirmo palaišanu 6. janvārī, otrdien, plkst. 13:18 Latvijas laikā! Tas būs gadudesmita notikums!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > agrunte 24.12.2014. 09.27

    Agrunte > kaut man būtu Jūsu optimisms.

    Krieviem ir vismaz divi viedi, kā panākt „gaišo prātu” darbošanos pravoslāviskā imperiālisma labā. Ja ar klasisko robežu slēgšanu (kopā ar ģimeņu turēšanu ķīlā tiem, kas uz laiku palaisti pamācīties) nepietiks, tad no brīvprātīgi izbadējušās masas vienmēr varēs novilkt vēl vienu ādu, ar ko izcili labi atalgot režīma intelektuālos kalpus.

    Iepriekšējā ierakstā „hoķ i mi galodnije, za to nas vsē bojatsa!” nav diskusijas teksts, bet citāts. Viens no baisākajiem, kāds krieviski dzirdēts ne vienu vien reizi. Atmiņā viena, kad glasnosķ sākumā, vēl Afganistānas kara laikā, precīzi tā televīzijā runāja tipiska ruskkaja babusja. Krievu tautas gatavība dzīvot badā, lai tikai varētu iedzīt bailes visiem apkārtējiem, ir ar dziļām saknēm un nekur nav zudusi. Visas detaļas, kā šī mūžsenā badīgā agresivitāte izpaudīsies 21.gadsimtā, protams, nevaram paredzēt, bet nenovērtēt tādu kaimiņu var izrādīties katastrofāli.

    P.S. Pat ja aizmirstu pasekot Falconu gaitām, gan jau par katru viņu veiksmi man pavēstīs gaudas un lāsti no kādas draudzīgas kaimiņvalsts.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    nomale > agrunte 23.12.2014. 11.55

    Krieviem rubļu ar katru dienu aizvien vairāk. Drīz raķeti varēs uzbūvēt samainot simts dolāru banknoti.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 23.12.2014. 10.43

HTB tā bija pirmā ziņa – supersmago raķeti Angara-5 uzšauj gaisā pēc paša virspavēlnieka Puķina komandas. Ceremonija astbilstoši monumentāla, jo raķete dižena, pat atbilstot ekoloģiskām prasībām, 24 tonnas varot pacelt. It kā civila raķete, bet izdarība izteikti militāra. Nu lai visi Krievijas ienaidnieki piesargās.

Rubulis pa to laiku tieši tāpat pēc komandas kāpj, lielākiem uzņēmumiem uzdots ik dienas pārdot daļu savas valūtas un nonormēts, cik drīkstēs palikt līdz pavasarim.

Benzīna cenas paklausīgi krīt, kas šīm cits atliek pēc paša Puķina rīkojuma un monopoluzraugu solījumiem objektīvi pārbaudīt benzīntankus.

Labi gan, ka krieviem tāds prezidents, kurš palīdz tautai “vstaķ s koļen”. Mums arī vajadzētu. Gan jau tauta ievēlēs, tad beidzot dabūsim laimē diet.

+6
0
Atbildēt

0

traductrice 23.12.2014. 11.08

…nesējraķete „Angara-A5″ ar savu neatņemamo kravu…

diez kas ir tā neatņemamā krava? un kas uz to gribētu cierēties tur, kosmosā? šis jautājums jau gan laikam jāuzdod floras un faunas pārstāvjiem – kurmim un sēnei.

+5
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > traductrice 23.12.2014. 11.41

    Nebūs šodien te tās „floras un faunas”. Sorosīdi sagrāvuši rubuli, alga kļuvusi bezvērtīga, tāpēc izbadējies kurmis nokoda gabalu sēnes. Tieši pie kases! Zinot, kas tā par sēni, nevaram gaidīt kurmja uzstāšanos šodien. Apgrauztas sēnes arī nav runīgas.

    Bet par tēmu – domāju, ka šoreiz „neatņemamā krava” būs vienkārši parastais žurnālisms. Kam gan vajadzētu dižai Krievzemei atņemt vienas raķetes balastu.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu