Austrumeiropā var tikt izvietoti ASV tanki • IR.lv

Austrumeiropā var tikt izvietoti ASV tanki

50
ASV armijas Pirmās kavalērijas divīzijas smagās bruņutehnikas rotas paraugdemonstrējumi Ādažos. Foto: Edijs Pālens, LETA

ASV tankus varētu izvietot arī Latvijā

ASV armija plāno nākamgad citās NATO dalībvalstīs izvietot 150 tankus, un daļa no šīs bruņutehnikas, iespējams, tiks bāzēta Austrumeiropā, otrdienas vakarā pavēstīja Savienoto Valstu ģenerālleitnants Bens Hodžs.

Tanki Eiropā tiks izvietoti, īstenojot operāciju “Atlantic Resolve”, kuras mērķis ir vairot Baltijas valstu un Polijas drošību, reaģējot uz agresīvo Maskavas politiku, kas jau novedusi pie Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Latvijas valdības vadītāja Laimdota Straujuma intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” trešdien apstiprina, ka nākamgad arī Latvijā varētu izvietot ASV tankus. 

Gandrīz 50 bruņutehnikas vienības jau nosūtītas uz Eiropu, bet vēl 100 tankus “M1 Abrams” un kaujas mašīnas “Bradley” paredzēts pārsviest uz Vāciju un, iespējams, arī uz citām valstīm, telefonintervijā aģentūrai AFP pastāstīja Hodžs, kurš patlaban uzturas Igaunijā.

“Karavīri ieradīsies un [piedalīsies] mācībās, un atgriezīsies. Tehnika paliks [Eiropā],” sacīja ASV ģenerālis.

Tas būs “daudz lētāk” nekā vadāt tankus šurpu turpu pār Atlantijas okeānu. Turklāt šāds izkārtojums padarīs NATO militāros manevrus alianses austrumu pierobežā daudz efektīvākus, piebilda ASV militārpersona.

Hodžs pavēstīja, ka drīzumā sniegs savas rekomendācijas, vai daļu no bruņutehnikas pastāvīgi izvietot arī kādā no Austrumeiropas valstīm.

“Es izvērtēšu iespējas, tai skaitā šīs bruņojuma izvietošanu rotu vai bataljonu apmērā mazākajās valstīs, iespējams, tādās vietās kā Baltija, Polija, Rumānija, Bulgārija,” sacīja ģenerālis.

Tagad Vācijā, Itālijā un Beļģijā pastāvīgi dislocēti aptuveni 29 000 ASV karavīru, taču, reaģējot uz Krievijas agresiju pret Ukrainu, Savienotās Valstis nosūtījušas nelielus pagaidu kontingentus arī uz NATO dalībvalstīm Austrumeiropā, tai skaitā arī uz Latviju.

600 ASV 1.kavalērijas divīzijas karavīri patlaban atrodas Baltijas valstīs un Polijā. Decembra vidū viņus nomainīs 2.kavalērijas pulka kontingents kas pastāvīgi dislocēts Vilzekā, Vācijā. Pēc trīs mēnešiem stafeti pārņems 3.kājnieku divīzija, pavēstīja Hodžs, kurš pirms dažām nedēļām pārņēma Eiropā izvietoto ASV spēku komandēšanu.

Viņš piebilda, ka Baltijas valstīs un Polijā dislocētā kontingenta rotācija turpināsies arī 2016.gadā.

 

Komentāri (50)

west 26.11.2014. 09.56

Gandrīz 50 bruņutehnikas vienības jau nosūtītas uz Eiropu, bet vēl 100 tankus “M1 Abrams” un kaujas mašīnas “Bradley” paredzēts pārsviest uz Vāciju

————————–

Šiem tankiem sen jau bija jābūt pie galvenā NATO ienaidnieka robežām, nevis kaut kur Vācijas vidienē. Kaut vai profilakses nolūkos.

Rierumu spec un analītisko dienestu izgāšānās sakarā ar nespēju (nevēlēšanos ?) paredzēt Putina šovinistu kara politiku ir vienkārši nožēlojama. Viņiem vēl joprojām kāds algu maksā ? Vēl nav nosūtīti uzslaucīt savu kantoru koridorus ?

Cerams, ka beidzot beigsies politiski- simboliskie dāvanu žesti dažu tanku izskatā no ASV puses Baltijai. Cerams, ka NATO kopējo, ārējo robežu jautājums beidzot tiks risināts fundamentāli. Kur ir NATO karabāzes apdraudētajā teritorijā ? Bail ? “Reālpolitika” bikses spiež ? Tiešām vēsture nekad, neko, nevienam nemāca ? Tas it ipaši attiecas uz rietumu politbiznesmeņiem.

+12
0
Atbildēt

0

aivarsk 26.11.2014. 08.42

Nevis VAR TIKT, bet JĀIZVIETO!

+10
0
Atbildēt

1

    Andris Doveiks > aivarsk 26.11.2014. 13.27

    Ceru, ka tos 800 prettanku stobrus nopirks drīz un izdalīs Zemessardzei :)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

nomale 26.11.2014. 10.51

Amerikāņi ir gatavi pildīt savas saistības, bet vai tās esam gatavi pildīt arī mēs? Iestājoties NATO esam solījuši, ka mūsu aizsardzības budžets būs 2%. Nav! Vai mēs paši vēlamies dzīvot brīvā valstī? Varbūt amerikāņiem nav vērts atdot par mums savas dzīvības, jo mums pašiem tā brīvība bijusi nebijusi?

+9
-1
Atbildēt

12

    Jānis > 26.11.2014. 11.58

    Pat šādu valsti es neesmu vairs gatavs atdot dzīvību, kā agrāk kad biju berna prātā un reizē arī naivs. Bet par iespēju pilnveidot vslsti…

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    Jānis > 26.11.2014. 12.48

    Oi oi oi… Ir gani un ganāmie… Nesen bija koference par drošību izrādās, ka rezerves virsnieku un instruktoru datubāze nav meklēšanas iespējas pēc funkcijām reģioniem utt, tikai pēc vārda uzvārda. AM sekretāra atbilde ir tas maksā lielu naudu. Varu atklāt cilvēki uztaisīja demo par 1400€, jāslēdz klāt tikai drošībasistēma, kura jau eksistē NBSā. Izrādās, ka vārdu līmeni ir vajadzīga sortēšanas sistēma, bet praksē… Es kā valsts izdarīju savu darbu.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Jānis > 26.11.2014. 11.51

    Drošība sākas ar to ,ka pretiniekam nav mentālie biedri tavā teritorijā.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Jānis > 26.11.2014. 13.25

    Vispār pirmām kārtām es esmu KRISTIETIS un skolotāju manu izraidīja no PSRS.Ja Latviju nevajag pilnveidot un attīstīt atvērtas un pārredzamas pārvaldības virzienā, tad akls esi tu.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > 26.11.2014. 13.23

    nomale

    Vislielākais apdraudējums ir tieši šobrīd, nevis 2020.gadā, kad mūsu budžets beidzot būs tie 2%

    _______________

    Ar ko pildīt budžetu, kad prokremliskie lopi, ZRP(v) vispirms izvazā LM, pēc tam to atdāvina Krimas čekista firmai, kad Banku Citadele tā vietā, lai pārdotu atklātā izsolē, atdod par trešdaļu cenas, vai mazāk, ASV fondam, kura dalībnieki ir off-shoros registrētu čekistu firmas un daudz cita?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Jānis > 26.11.2014. 13.20

    Tu maz zini cik daudz ir jāstrādā, lai tu kā karavīrs spētu darīt savu darbu… Par sttistiku kļūt nav māka un pagaidām ir piedāvājums kļūt par statistiku. Ir tikai ap 1000 sagatavotuk karavīru. Daudzi labi virsnieki, instruktori un Karavīri ar psiholoģisko rūdījumu, jau ir civilajos, bet ne zemessardzē.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Bet > 26.11.2014. 14.00

    Jāni, tu nu gan esi demogogs ne kristietis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis > 26.11.2014. 14.21

    Kas Bet ir tavā skatījumā kristietis?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > 26.11.2014. 13.13

    Jānis

    Bet par iespēju pilnveidot vslsti…

    ___________________

    Aizmirsti fašistu smerdeli, vaņa! Staļinisms un WWII bija absolūtā ļaunuma apogeja un ko tādu nekad vairs neizdosies atkārtot. Krimā jūsu netīro dzīvnieku pasaulītei Putins ir izracis kapu un drīz nekādu atribūtu un simbolu pat pēdu nebūs palicii no jūsu, izdzimteņu, sugas.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    nomale > 26.11.2014. 11.51

    2% tās ir mūsu saistības, kuras esam uzņēmušies. Tas ir tas apliecinājums pasaulei, ka vēlamies dzīvot brīvā valstī un esam gatavi šīs brīvības labā kaut ko ziedot.

    Vislielākais apdraudējums ir tieši šobrīd, nevis 2020.gadā, kad mūsu budžets beidzot būs tie 2%, un ne 2016. gadā, kad saņemsim bruņutehniku. Pat prettanku raķetes vajadzēja jau vakar nevis pēc mēneša.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    west > 26.11.2014. 11.44

    Mūsu drošību ipaši neglābs arī 99% aizsardzības budžets. Tie 2% ir tikai simbolisks apliecinajums tam, ka arī paši esam gatavi piedalīties sevis aizsargāšanā.

    Žurnālistiem būtu uzdevumas papetīt, kuras partijas un kas tieši visus šos gadus īpaši centīgi bremzēja aizsardzības budžeta pieaugumu. Ļoti interesantas sakarības un fakti varētu parādīties.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    west > 26.11.2014. 12.16

    Jānis

    Sovokiem sen jau ir ieborēts, ka valsts ir politbirojs un valdība.

    “Valsts” esm mēs visi – mūsu bērni, vecāki, pārējie tuvākie un nevis kaut kādi tur “politiķi ” .

    Arī tu pats esi valsts. Ja neesi gatavs par sevi pastāvēt, tad citi arī par tavu rumpi neparūpēsies.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu