Čehijas prezidents radio slavē Putinu un rupji lamājas • IR.lv

Čehijas prezidents radio slavē Putinu un rupji lamājas

22
Čehijas prezidents Milošs Zēmans. Foto: EPA/LETA

Čehu politiķi: Zēmans Prāgas prestižu pazemināja līdz lētas alus dzertuves līmenim

Čehijā pirmdien politisko skandālu izraisījis valsts prezidents Milošs Zēmans, kurš radio intervijā slavējis Krievijas varu un rupji lamājies, apspriežot padomju disidentus, kuri protestēja pret Čehoslovākijas okupāciju, kad to savulaik okupēja PSRS armija, vēsta Čehijas radio/eurointegration.com.

Pēc šīs tēmas apspriešanas Zēmans pats pārgājis sarunā pie Rietumu kritikas pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Zēmans Putina salīdzināšanu ar padomju laika līderiem nosauca par netaisnīgu, piebilstot, ka mūsdienu Krievijas pazīstamākajiem politieslodzītajiem nav tiesību par tādiem saukties.

„Nedomāju, ka Hodorkovskis, kurš 90.gados pa Krieviju braukāja ar miljoniem piebāztām somām, bija politieslodzītais. Es drīzāk domāju, ka viņš bija zaglis. Un ja man kaut kas nepatīk Putina varā, tad tikai tas, ka viņš ietupināja tikai Hodorkovski, nevis visus oligarhus,” paziņoja Zēmans.

Pēc tam Čehijas prezidents radio intervijā sāka kritizēt Krievijas pankgrupu „Pussy Riot”. Te arī viņš zaudēja pieklājības rāmjus un sāka lietot necenzētus lamuvārdus.

„Jūs zināt, ko nozīmē “pussy”? Tā ir p..da. Un visos šīs grupas tekstos – ir … Vienkārši ideāli politieslodzītie,” teica Zēmans, piebilstot, ka īstus politieslodzītos viņš esot gatavs aizstāvēt.

Tomēr rupjības ar to nebeidzās. Vēlāk prezidents tiešraidē lietoja rupjus vārdus, kas apzīmēja dzimumaktu un izkārnījumus.

Čehijas prezidenta runa radio izraisīja asu kritiku gan no Zēmana partijas biedriem, gan citiem valsts politiķiem. Premjerministrs Boguslavs Sobotka teica, ka prezidents ir slikts paraugs jaunatnei. Savukārt viens no Čehijas līderiem, bijušais ārlietu ministrs Karls Švarcenbergs teica, ka Zēmans ir pārkāpis visas robežas, lietojot izteicienus, kas pazemo sievietes.

Bijušais finanšu ministrs Miroslavs Kalouseks, kuru Zēmans arī pieminēja savā radio intervijā, uzskata, ka prezidents „Prāgas prestižu pazemināja līdz lētas alus dzertuves līmenim”.

Zēmans ir viens no Krieviju visvairāk atbalstošajiem Eiropas Savienības valstu vadītājiem. Viņš ir pazīstams arī ar to, ka notikumus Ukrainā nodēvējis par „pilsoņu karu”, bet Maidanu par „banderiešu midzeni”. Čehijas mediji vēsta, ka Zēmans savulaik guvis labumus no biznesa, ko atbalsta Krievijas prezidents.

 

Komentāri (22)

Austras koks 04.11.2014. 10.26

Čehi ieviesa 2012. gadā tautas vēlētu prezidentu, pirms tam prezidentu vēlēja parlaments. Tā kā šobrīd šī ideja aktuāla, ielikšu savu komentāru par tautas vēlētu prezidentu arī šeit, lai tautas vēlēta prezidenta institūcijas atbalstītāji vēlreiz labi padomā:

Tautas vēlēts prezidents ir ideja “absolūti garām”. Vismaz, kamēr šeit joprojām dzīvo 25-30% kolonistu.

Izspēlējam piemēru.

Kā zinām, prezidenta vēlēšanās, ja pirmajā kārtā neviens kandidāts nedabū 50+1, tad ir otrā kārta, kur piedalās divi visvairāk balsis ieguvušie.

Pieņemam, ka vēlēšanās piedalās Ušakovs, Lembergs, Levits, Sudraba, Āboltiņa un vel kādi pāris kandidāti, kas piemesti latviešu balsu šķaidīšanai.

Pirmajā kārtā rezultāts varētu sanākt, piemēram:

Ušakovs 30%

Lembergs 20%

Levits 19%

Āboltiņa 12%

Sudraba 8%

Kandidāts x 5%

Kandidāts y 4%

2% nederīgu balsu.

Un re – otrajā kārtā jābalso par Ušakovu un Lembergu. Respektīvi, normāli cilvēki var iet nošauties. Tad varbūt vienreiz saprastu cilvēki, ko nozīmē balsot par mazāko ļaunumu, un nebļaustītos, ka Saeimā ir jābalso par mazāko ļaunumu.

Līdz ar to, ņemot vērā šāda vai līdzīga piemēra reālu iespējamību, kamēr Latvijā ir tik daudz kolonistu, esmu absolūti pret tautas vēlētu prezidentu.

Pirmkārt ir cita lieta jāizdara – prezidenta vēlēšanu balsojums Saeimā jāpadara atklāts.

Un ja tā padomājam – Saeimu tomēr ievēl vairākums, un gandrīz katrs vēlētājs dabū kādu, kas ir līdzīgās domās kā viņš un viņu pārstāv. Prezidents ir viens, un ņemot vērā sadrumstalotību, prezidentu faktiski ievēl mazākums un pārējo vēlētāju intereses vispār paliek aiz borta.

Nepatīk man ideja par tautas vēlētu vienu personu valsts priekšgalā, jo nevar viena persona būt tāda, kas apmierina vairākumu. Ja tā gadās, tad tas ir izņēmums. Tādēļ esmu PRET TAUTAS VĒLĒTU PREZIDENTU, kur nu vēl, ja šim amatam palielina pilnvaras. Partijas ir vairākas, un kašķējoties rezultātā tomēr izveidojas kāds kompromiss, kas nāk par labu vairākumam vai vismaz zināmā mērā nodrošina kaut cik sabalansētu visu pušu interešu ievērošanu, bet ja viena persona pieņem lēmumus, tad ne tur ir diskusijas, ne iespējas ietekmēt lēmumu.

+33
-1
Atbildēt

6

    TanteSidra > Austras koks 04.11.2014. 12.06

    IR, Radars pasaulē, 30.janvāris 2013 12:36

    “Čehijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis bijušais premjerministrs Milošs Zēmans. Otrajā vēlēšanu kārtā piektdien un sestdien 69 gadus vecais Zēmans, kurš pārstāv kreisi centrisko Pilsonisko tiesību partiju (SPOZ), ieguvis 54,82% balsu, bet par pašreizējo ārlietu ministru Karelu Švarcenbergeru nobalsojuši 45,17% čehu. Šīs ir pirmās tiešās prezidenta vēlēšanas Čehijā, un Zēmans nomainīs amatā Vāclavu Klausu, kurš Čehijas prezidenta krēslā bijis veselu desmitgadi.”

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > Austras koks 04.11.2014. 12.21

    traductrice – Tur nav ko izaugt. Varas koncentrācija nav vēlama jebkurā gadījumā.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > Austras koks 04.11.2014. 10.48

    Un re – otrajā kārtā jābalso par Ušakovu un Lembergu. Respektīvi, normāli cilvēki var iet nošauties

    ——————————-

    Par to stipri sen rakstīju. Otrā vēlēšanu kārta, kamēr nav veikta deokupācija, vienmēr būtu starp latviešiem un krieviem. Jautājums – kas būs šis latvietis – varbūt Ingmārs Līdaka,varbūt Lembergs, kāds “foršs populārs” komponists, vai kāds normāls džeks.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    traductrice > Austras koks 04.11.2014. 11.39

    Piekrītu. Līdz tautas vēlētam prezidentam mēs vēl neesam izauguši. Par to liecina tas, ka joprojām nespējam ievēlēt Saeimu, kas būtu spējīga izraudzīties un vienoties par amatam atbilstīgu kandidātu. Saeima ir mūsu spogulis, un prezidents ir Saeimas spogulis. Un kamēr Saeimas spogulis rāda kroplu bildi (ai, mēs tik ļoti negribam atzīt, ka esam tik nesmuki), nevar cerēt, ka prezidenta ģīmis spogulī būs skaistāks.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > Austras koks 04.11.2014. 10.32

    Piekrītu!

    Mums vispār jādomā kā decentralizēt varu, lai nenonāktu viena rokās.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    Absints > Austras koks 04.11.2014. 10.37

    Pūļa vara saucas ohlokrātija. Tautas vēlēts prezidents ir ohlokrātijas izpausme, tāpat kā linča tiesas vai žulsgāšana interneta portālos. Portāls “tautas balss” ir tīrā ohlokrātijas izpausme un nebūt nav “tiešā demokrātija”, kā to mēģina pasniegt. (ielieciet tur ideju, ka jāpaceļ algas par 30%- un kā domājiet, kā tauta nobalsos?) Par tautas vēlētu prezidentu kļūs tas, ar smukāko frizūru, vai tas, kas smukas dziesmas raksta, vai tāds, kas uztaisa ķengu raidījumu radio. Pie mums katrs gatera strādnieks un attīrīšanas iekārtu operators ir tik gudrs, ka dod padomus valdībai… Bet tajā paša laikā pārvēlam lembergus, caunes un misterus 20, esam gatavi piedot Zaķim un samierinamies ar slepkavām- policistiem Balvos.

    No netīra avota tīru ūdeni nepasmelsi. Vismaz čehiem tas neizdevās…

    +16
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 04.11.2014. 09.30

Ja, un kādreiz Čehijas prezidents bija Havels…

Uz šī te klauna fona pat mūsu Bērziņš izskatās pieņemams.

+21
-6
Atbildēt

2

    dzeris49 > dzeris49 04.11.2014. 11.30

    Latvijā tas noteikti būtu Lembergs, par ko balsotu gasn daudzi latvieši, gan liela daļa SC elwektorāta, uz to jau tas blēdis mērķē, apsūdzedams NATO. “sorosītus”, utt., pilnīgākā Kremļa retorika, kas patīk SC elektorātam.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    Austras koks > dzeris49 04.11.2014. 10.10

    Nu re, čehi 2012. gadā ieviesa tautas vēlētu prezidentu, un dabūja sev uz galvas sūdu čupu…

    +20
    -1
    Atbildēt

    0

beta 04.11.2014. 10.05

Nabaga putlers! Jādraudzējas ar visādiem garā vajajiem… Apskatiet atklāti nodzerto sejiņu…

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu