Bilts: Krievijai atzīstot vēlēšanas Doņeckā, iecirsta pļauka Minskas līgumam (papild.) • IR.lv

Bilts: Krievijai atzīstot vēlēšanas Doņeckā, iecirsta pļauka Minskas līgumam (papild.)

50
Balsošanas biļeteni Doņeckas TR vēlēšanās. Foto: ITAR-TASS/LETA

Mediji: Vēlēšanas Doņeckā un Luganskā pēc padomjlaika parauga

Pat vēl nesaskaitot visas nodotās balsis, Doņeckas pašpasludinātās republikas vadītājs Aleksandrs Zaharčenko atzīts par jauno tā saucamās Doņeckas tautas republikas (DTR) vadītāju, vēsta vācu mediji. Gan “Der Spiegel”, gan “Die Welt” atzīst, ka šīs jau iepriekš nodēvētās par pseidovēlēšanām atgādinājušas jau aizmirstos padomju laikus, kad nebija svarīgi, cik vēlētāju ierodas, bet ievēlētie jau zināmi pirms balsošanas.

Tāpat rosība ap šīm vēlēšanām – dārzeņu un našķu tirdzniecība par lētām cenām, nekam nederīgu sociālo atlaižu karšu dalīšana vēlēšanu dalībniekiem – arī ļoti atgādina jau aizmirstus padomju laikus un tradīcijas.

Ar šīm vēlēšanām separātisti Doņeckā un Luganskā centās leģitimizēt savu varu, ko netaisās atzīt pasaule, tikai Krievija paziņojusi par šo vēlēšanu rezultāta atzīšanu.

Lai gan līdz pirmdienas rītam bija saskaitīta ne vairāk par pusi biļetenu pašpasludināto DTR un LTR vēlēšanās, Doņeckā esot uzvarējis Zaharčenko, bet Luganskā – Igors Plotņickis. Viņu inaugurācija jau nozīmēta otrdien.

Krievija, atzīstot Donbasa pseidovēlēšanas, ir iecirtusi pļauku Eiropas Savienībai (ES) un visiem, kas ticēja Minskas līgumiem, uzskata bijušais Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts.

“Ja Kremlis atzīst šīs pseidovēlēšanas, tā ir pļauka ES un visiem, kas ticēja Minskas līgumiem”, kas septembrī tika noslēgti Kijevas un promaskavisko kaujinieku starpā, tviterī ierakstījis eksministrs.

“Savā pirmajā paziņojumā kā [ES] augstā [ārlietu] pārstāve Federika Mogerīni norāda, ka Donbasa vēlēšanas ir “nelegālas un neleģitīmas”. Labi. Un Maskavas paziņojums par Donbasa pseidovēlēšanām ir pilnīgi pretējs. Skaidrs Minskas līguma pārkāpums,” uzsvēra eksministrs.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienība (ES) nosodījusi promaskavisko kaujinieku svētdien Austrumukrainā rīkotās pretlikumīgās vēlēšanas. Šīs “‘vēlēšanas” ir “jauns šķērslis ceļā uz mieru,” norādīja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

Balsojumi Doņeckas un Luganskas pašpasludinātajās “republikās” ir “nelegāli un neleģitīmi, un ES tos neatzīs”, teikts Mogerīni paziņojumā.

Maskavas atbalstīto un apbruņoto kaujinieku kontrolētajām teritorijām ir jāpakļaujas pamiera līgumam, kas septembrī tika noslēgts Minskā, un vēlēšanas jārīko, ievērojot Ukrainas likumus, uzsvēra augstā pārstāve.

Ukrainas valdība balsojumu nodēvējusi par “farsu”. Savukārt Krievija paziņojusi, ka tā “respektē cilvēku gribu”, kas izpausta balsojumos. Tajos, kā sagaidāms, uzvaru gūs līdzšinējie kaujinieku līderi, ziņo LETA/BBC.

Pašpasludinātās vēlēšanu amatpersonas paziņojušas, ka atbilstoši provizoriskajiem rezultātiem Aleksandrs Zaharčenko kļūs par Doņeckas reģiona līderi, bet Igors Plotņickis nodrošinājis uzvaru Luhanskā. Kaujinieki divos Donbasa reģionos sarīkojuši arī “parlamentu vēlēšanas”.

Austrumukrainas reģioniem cauri izbraukušas 90 armijas automašīnas ar raķešu palaišanas iekārtām, pavēstīja avoti. Automašīnām nav bijis nekādu atpazīšanas zīmju, kas liecināto par to piederību kādas valsts armijai.

No Krievijas Austrumukrainā “intensīvi tiek izvietots” karaspēks un tehnika, apliecināja Ukrainas Bruņoto spēku pārstāvji.

Informācija, ka pēdējo dienu laikā Donbasā ieradušās vairākas lielas militārās tehnikas kolonnas, liek bažīties par notikumu attīstību pēc svētdien notikušajām “vēlēšanām” pašpasludinātajās “Doņeckas tautas republikā” (DTR) un “Luganskas tautas republikā” (LTR), svētdien raksta pazīstamais žurnālists, izdevuma “Ukrainskaja pravda” blogeris Pāvels Šeremets.

Viņš atsaucas uz militārajiem ekspertiem un vietējiem iedzīvotājiem, kas ziņo, kā šādas kolonnas bez pazīšanās zīmēm no Krievijas iebrauc Ukrainas teritorijā un sadalās trijos virzienos – uz Lugansku, uz Mariupoli un Debaļcevu. Vairāki aktīvisti un blogeri, kas Krievijā seko savas valsts armijas kustībai pie Ukrainas robežas un Donbasā, pieļauj lielu iespēju, ka tur var atsākties vērienīga karadarbība. Savukārt ziņu aģentūra ITAR-TASS vēsta, ka turpmāk faktiski ik dienas uz Doņecku un Lugansku dosies Krievijas “humānās palīdzības” kolonnas, ko Ukrainas Ārlietu ministrija jau nosodījusi kā provokatīvu liecību par Krievijas kursu uz tālāku situācijas eskalāciju Ukrainas austrumos.

Šeremets citē pazīstamo blogeri Andreju Maļginu, kas ir pārliecināts, ka “kaut kas tiek gatavots”. Kā uzskata Maļgins, pilnīgi iespējams, ka Maskava var izmantot nule notikušās vēlēšanas tāpat, kā iepriekš izmantojusi referendumu Krimā, proti – prezidentam Vladimiram Putinam ir vajadzīgas “leģitīmas, tautas vēlētas varas institūcijas”, lai “pēc to lūguma” nu jau atklāti okupētu Donbasu.

Ieganstu atrast nebūtu grūti – viena lieta, ja tur saimnieko neskaidri teroristu grupējumi, pavisam cita – ja tie ir “brīvās vēlēšanās ievēlēti” tā dēvētās Jaunkrievijas “tautas pārstāvji”, spriež Maļgins.

Šeremets pieļauj, ka visi lēmumi Kremlī pieņemti jau iepriekš un pēc “vēlēšanām” iespējama strauja turpmāko notikumu attīstība.

Viņš uzsver, ka nevēlas celt paniku, bet vienlaikus aicina paturēt prātā arī sliktāko iespējamo scenāriju. “No vienas puses, eksperti apgalvo, ka Krievijas armija ziemā nekaros. No otras, visi uzskata, ka Krima neizdzīvos bez sauszemes koridora,” raksta žurnālists.

Pēc viņa teiktā, jauna uzbrukuma atbalstītāji Krievijā ir pārliecināti, ka tāds karš neilgtu vairāk par pāris nedēļām un varētu iekļauties laikā pirms stabilas sala iestāšanās un 15.novembrī gaidāmās Putina tikšanās ar G20 līderiem Austrālijā.

Nav šaubu, ka pašreizējā DTR un LTR teritorija daudziem liekas nepietiekama un valda uzskats, ka to vajadzētu paplašināt. Jauna uzbrukuma iespējamība ir ļoti liela, un līdz salam, sniegam un slapjdraņķim tiešām palicis maz laika – tikai pāris nedēļas, norāda Šeremets.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (50)

beta 03.11.2014. 09.06

Drusku pamodelēšu.

1/Krievija atzīst Lugandonu kā neatkarību pasludinājušas.

2/ Lugandona “oficiāli” lūdz Krievijas palīdzību un Krievijas “miera uzturēšanas karaspēks” jau “leģitīmi” iesoļo Ukrainas teritorijā.

3/ pēc neilga laika Lugandonai tuvākajās teritorijās parādās zaļie cilvēciņi, sataisa haosu un skat atkal pāris “neatkarīgas republikas” pasludina neatkarību, kur tūlīt ir klāt Krievijas armija…

4/ … un tā soli pa solim uz priekšu… ko padarīsi… tautas griba…

Putlers mainījis taktiku, Ukrainu ieņems soli pa solim, rietumi, visticamāk, atkal blisinās acis…

+10
0
Atbildēt

2

    Edgars Avotiņš > beta 03.11.2014. 14.45

    nevis iesoļo – bet uzkrāso savai Ukrainā karojošajai tehnikai burtiņus MC (Mirotročeskaja Sila)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ivars > beta 03.11.2014. 16.57

    Iekarot vēl kādu zemes pleķi tā var, bet ar šādām metodēm nekāds zibenskarš nesanāks. Ilgstošs karš pašreizējai Krievijai nav pa spēkam. Bez plaša mēroga intervences Krievija, maskējoties par dumpiniekiem, ar Ukrainu var cīnīties gadiem. Pa to laiku finanšu tirgus paveiks savu.

    No stratēģijas viedokļa Putins ir pieļāvis lielu kļūdu. Lai mērots spēkiem ar Rietumiem, Krievijai vispirms vajadzēja pārveidot tautsaimniecību, kopā ar BRICS radīt darbotiesspējīgu alternatīvu pašreizējai pasaules finanšu sistēmai, nodrošināties ar principiāliem sabiedrotajiem, pabeigt finansiāli prasīgo armijas modernizāciju utt. Kad pēc kādiem desmit vai drīzāk divdesmit gadiem tas būtu paveikts, varētu arī nopietni izvirzīt pretenzijas par pasaules pārdali.

    Nekā no tā Krievijai nav, un arī nebūs, ja jau tagad saviem iespējamajiem stratēģiskajiem sabiedrotajiem Krievija rāda, ka tai nav dūšas (vai arī ekonomiskā potenciāla) militāri pieveikt pat Ukrainu. Varbūt taktiski šāds ēnu karš ir lēts, bet kā signāls sabiedrotajiem – pilnīgs absurds.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Viedoklis_lv 03.11.2014. 08.38

Eu nu nopietni! Kad ES ir ielikusi viņus teroristu sarakstā, ka tā žurnālisti atļaujas viņus saukt? Es šo norādu ne jau tāpēc, ka uzskatītu, ka tie nav teroristi, bet gan tāpēc, ka mēs te izliekamies vai maldinām sevi, ka pasaule tos uzskata par teroristiem, bet reālā dzīvē tie nav klasificēti un oficiāli iekļauti teroristu organizāciju sarakstā! Kāpēc tas vēl nav izdarīts? Tāds ir jautājums, gan mūsu ĀM gan ES.

Ko vēl kavējas? Un kamēr tas nav izdarīts, dārgie žurnālisti – neradiet iespaidu ka tas ir izdarīts.

Jo manuprāt vajadzētu pasludināt DNR un LNR par teroristu organizācijām starptautiskā līmenī – tas diskreditētu tās “vēlēšanas” un citas Putina aktivitātes šai reģionā.

+8
-1
Atbildēt

2

    Viedoklis_lv > Viedoklis_lv 03.11.2014. 15.56

    Es atsaucos uz šī raksta nosaukumu, kas nu jau ir 2 reizes mainījies kopš tā laika, kad pievienoju savu komentāru.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    puika > Viedoklis_lv 03.11.2014. 15.43

    >viedoklis

    “Teroristi” rakstā ir pieminēti vienu reizi, atstāstot Maļgina teiktos vārdus.

    Ja oficiāli atzītu par teroristiem, tad būtu jāiznīcina. Katrā ziņā nekādu sarunu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 03.11.2014. 15.46

Laikam tēma saimniekam dikti nozīmīga, ja jau pats Kurmītis pēc ilgas klusēšanas izdzīts no alas mūs apgaismot. Vismaz vienam alu racēja tekstam varu piekrist –

„,,,Mogerini var savas prātulas iebāzt …. pats zini kur. Tāpat kā pārējie Eiropas liekuļi. Kuri savā melīgumā pļurkstēs par nez kādām „vērtībām”, bet kaut acī durami neredzēs KARA NOZIEGUMUS pret cilviliedzīvotājiem ES pievārtē…”

Eiropā tiešām raksturīgi neredzēt Krievijas un tās pakalpiņu noziegumus.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu