Lietuva pirks no ASV modernas prettanku raķešu sistēmas "Javelin" • IR.lv

Lietuva pirks no ASV modernas prettanku raķešu sistēmas “Javelin”

28
ASV armijas Pirmās kavalērijas divīzijas smagās bruņutehnikas rotas paraugdemonstrējumi Ādažos. Foto: Edijs Pālens, LETA

“Javelin” sistēmas spēj iznīcināt modernos tankus ar reaktīvajām bruņām

Lietuvas Aizsardzības ministrija ceturtdien paziņojusi, ka no ASV par gandrīz 20 miljoniem dolāru (15,7 miljoniem eiro) pirks modernas prettanku raķešu sistēmas “Javelin”, lai nostiprinātu valsts aizsardzības potenciālu un papildinātu Lietuvas armijas vidēja darbības rādiusa prettanku bruņojuma krājumus, ziņo LETA/ELTA.

Tas ir jau otrais šāda veida pirkums saskaņā ar 2001.gadā parakstīto Lietuvas un ASV starpvaldību līgumu. Lietuva bija pirmā Eiropas valsts, kas 2001.gadā par 38,5 miljoniem litu (11,2 miljoniem eiro) iegādājās no ASV “Javelin” sistēmu. Jauno bruņojuma piegādi ASV Kongress sankcionējis septembrī, norādīts ministrijas paziņojumā.

Pirmo sūtījumu Lietuva varētu saņemt jau nākamgad, bet pārējo daļu – līdz 2017.gadam. Ar jauniegādātajām raķešu sistēmām, kas papildinās līdzšinējos šī bruņojuma krājumus, tiks apgādātas Lietuvas Bruņoto spēku Sauszemes karaspēka manevrēšanas vienības.

Prettanku raķešu sistēmas “Javelin” pirkums tiek finansēts no tiem 130 miljoniem litu, kas šogad papildus tika atvēlēti Lietuvas aizsardzības budžetam. No šiem līdzekļiem jau iegādātas arī Polijas pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas “Grom”, nodrošināts nepieciešamais atbalsts NATO valstu karavīriem, kas ierodas Lietuvā, un organizētas kopīgas mācības ar sabiedrotajiem.

“Javelin” sistēmas spēj iznīcināt modernos tankus ar reaktīvajām bruņām gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā 75 metru līdz divarpus kilometru attālumā.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu