ASV apstiprina Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu • IR.lv

ASV apstiprina Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu

31
Sīrijas pilsētas Mleihas sagrautās ēkas netālu no Damaskas. Foto: AFP/LETA

ASV turpinās uzraudzīt Sīriju, lai nodrošinātu, ka Damaska pilda savu solījumu un likvidē arī ķīmisko ieroču ražotnes

ASV prezidents Baraks Obama pirmdien paziņojis, ka Sīrijas ķīmiskie ieroči, kas atradās uz Savienoto Valstu kuģa, ir iznīcināti, ziņo LETA/AFP.

“Šodien mēs atzīmējam nopietnu sasniegumu mūsu ilgstošajos centienos apturēt masu iznīcināšanas ieroču izplatību, iznīcinot Sīrijas deklarēto ķīmisko ieroču krājumu,” teikts Baltā nama izplatītajā paziņojumā.

ASV kuģa “Cape Ray” apkalpe, kas Vidusjūrā veica Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu, savu darbu pabeigusi pirms paredzētā termiņa.

Obama uzsvēris, ka tādējādi tuvināts starptautiskās sabiedrības mērķis neļaut Sīrijas prezidenta Bašara al “Asada režīmam izmantot ķīmisko arsenālu pret sīriešu tautu”.

Baltā nama saimnieks piebildis, ka ASV turpinās uzraudzīt Sīriju, lai nodrošinātu, ka Damaska pilda savu solījumu un likvidē arī ķīmisko ieroču ražotnes.

Sīrija piekrita atteikties no sava ķīmisko ieroču arsenāla atbilstoši ANO atbalstītajam līgumam, kas tika panākts ar ASV un Krievijas starpniecību.

Šī vienošanās tika panākta pēc pērn 21.augustā Damaskas pievārtē notikušā ķīmisko ieroču uzbrukuma, kurā dzīvību zaudēja aptuveni 1400 cilvēku. Uzbrukumā tika izmantota zarīna gāze.

Sīrijas valdība un Krievija uzbrukuma sarīkošanā vainoja nemierniekus, bet nemiernieki un to Rietumu sabiedrotie – Sīrijas valdības spēkus.

 

Komentāri (31)

ILZE 19.08.2014. 12.26

Idiņi. Vai ir zināms, cik MII krievi pārdeva Huseina un Asada režīmiem, cik tie izlietoja savu pilsoņu indēšanai?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu