ES bloķē Krievijas sūdzību PTO • IR.lv

ES bloķē Krievijas sūdzību PTO

14
Krievijas saldumu ražotāji pacentušies - saražotas konfektes ar uzrakstu "Krima - a nu ka atņem!". Foto: EPA/LETA

Informācijas avots: ES aizliegs importu no Krimas

Eiropas Savienība (ES) bloķējusi Krievijas centienus Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) apstrīdēt ES Krievijas precēm piemērotos tarifus, trešdien paziņoja situāciju labi pārzinoši informācijas avoti.

Tādējādi ES izmantojusi savas tiesības apturēt PTO iesaistīšanu šajā jautājumā un attiecīga lēmuma pieņemšanu, ziņo LETA/AFP.

Tomēr saskaņā ar PTO noteikumiem Maskava var iesniegt vēl vienu prasību, lai tiktu izveidota strīda noregulēšanas speciālistu grupa.

Krievija, kas ir PTO dalībvalsts kopš 2012.gada augusta, apsūdz ES globālo tirdzniecības noteikumu pārkāpšanā, piemērojot tērauda un mākslīgā mēslojuma ražotājiem tā dēvētos enerģijas izlīdzināšanas tarifus. Šie tarifi ir spēkā kopš 2002.gada.

PTO dalībvalstīm ir tiesības piemērot papildu nodevas gadījumā, ja tiek konstatēts dempings ar mērķi iekarot tirgu. Tomēr attiecīgajai valstij ir jāspēj pierādīt, ka tās vietējie ražotāji cieš no ārvalstu uzņēmumu īstenotas dempinga prakses, nevis šīs valsts vienkārši piemēro nodevas ārvalstu konkurentiem.

Krievija uzskata, ka šīs antidempinga nodevas tiek piemērotas netaisnīgi un tas apgrūtina Krievijas kompāniju eksportu uz ES tirgu, tādējādi radot simtos miljonu dolāru mērāmus zaudējumus.

Tikmēr Eiropas Savienība (ES) nākamnedēļ plāno paziņot par lēmumu, kas paredz aizliegt importu no Krievijas anektētās Krimas, trešdien ziņu aģentūrai AFP atklāja divi vārdā neminēti informācijas avoti.

ES ārlietu ministru sanāksmē, kas pirmdien norisināsies Luksemburgā, domājams, tiks panākta vienošanās no nākamās nedēļas aizliegt preču, galvenokārt vīna, importu no Krimas, pastāstīja kāds avots ES diplomātu aprindās.

Otrs avots norādīja, ka bloka dalībvalstu vidū pastāv vienprātība par šāda aizlieguma noteikšanu un diplomāti turpina diskusijas par situāciju Ukrainā.

Maija vidū ES ārlietu ministri pastiprināja sankcijas, kas noteiktas Ukrainas krīzes dēļ, sankciju sarakstu papildinot vēl ar 13 personu un divu Krimas uzņēmumu vārdiem.

Kopumā ES sankcijas, kas noteiktas, reaģējot uz satraucošo krīzi Ukrainā, vērstas pret 61 personu.

 

Komentāri (14)

Nika 19.06.2014. 01.11

Lielakais krievijas ienaidnieks ir patiesiba, jo krievija, tapat ka psrs, balstas uz meliem. Un valsts kura uzbuveta uz meliem nav dzivotspejiga. Mes to redzejam pirms 23 gadiem, driz to tur redzesim atkal :)

+15
0
Atbildēt

0

v_laivins 19.06.2014. 11.05

Jo Krievijai mazāk naudas, jo labāk. Viņi tāpat neprot to lietderīgi izmantot. Taisa kariņus, spēlējas ar lidmašīnām gar Baltijas un ne tikai robežām. Neizaugusi, nenobriedusi tauta.

+5
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 19.06.2014. 10.22

Pirms ~20 gadiem sabruka PSRS, tagad brūk pati RUS. Ja putlers pārdzīvo, ka psrs sabrukšana bija lielākā ģeopolitiskā katastrofa, tad šo otro viņš būs izraisījis sobstvenoručno! Un tā nebūs mazāka katastrofa.

Nebūs ilgi jāgaida, ka uz kartes parādīsies kādas 50 jaunas valstiņas. Jautājums – kad un ar kādām asinīm. Par otro jautājumu visai pasaulei ir jābaidās jo īpaši.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu