Piešķir līdzekļus prēmijām mediķiem par Zolitūdes traģēdijā cietušo ārstēšanu • IR.lv

Piešķir līdzekļus prēmijām mediķiem par Zolitūdes traģēdijā cietušo ārstēšanu

30
Zolitūdes traģēdijas vieta joprojām apjozta ar žogu. Foto: Edijs Pālens, LETA

Lielākā daļa no piešķirtās summas paredzēti vienreizēju prēmiju izmaksai

Valdība vienojās piešķirt Veselības ministrijai (VM) papildu finansējumu 373 284 eiro apmērā, lai segtu dažādus ar Zolitūdes traģēdiju saistītus izdevumus, arī lai atalgotu slimnīcu personālu par veikto papildu darbu, ziņo LETA.

Lielākā daļa no piešķirtās summas jeb 264 218 eiro paredzēti vienreizēju prēmiju izmaksai Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas un Rīgas 2.slimnīcas personālam, kurš tika iesaistīts traģēdijā cietušo ārstēšanā un aprūpē. Vienas prēmijas apmērs plānots 999 eiro.

Vēl 37 040 eiro paredzēti tikpat lielu vienreizēju prēmiju izmaksai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Rīgas reģionālā centra operatīvā medicīniskā transporta vadītājiem, kuri piedalījās palīdzības sniegšanā cietušajiem.

Savukārt 46 160 eiro tiks novirzīti ārstniecības iestādēm, lai kompensētu no traģēdijā cietušajiem neiekasētos pacienta līdzmaksājumus.

Atlikušie 25 866 eiro piešķirti ar traģēdiju saistītu izdevumu segšanai Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centram (VADC) – 992 eiro, Valsts asinsdonoru centram (VTMEC) – 17 632 eiro un NMPD – 7242 eiro.

VM skaidro, ka VADC radušies papildu izdevumi, sagatavojot donoru asinis virs plāna, bet VTMEC – veicot tiesu medicīniskās ekspertīzes bojā gājušajiem, kā arī bojā gājušo atpazīšanu, savukārt NMPD nepieciešams segt ar operatīvā medicīniskā transporta nodrošinājumu saistītas izmaksas, kā arī medicīniskās telts specializētās mazgāšanas un dezinficēšanas izmaksas.

Finansējums tiks piešķirts no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Valdības sēdē diskusiju raisīja prēmiju apmērs, jo Finanšu ministrija aicināja dalīt prēmijas atkarībā no darbinieku iesaistes traģēdijas seku novēršanā. Piemēram, Valsts policijā prēmijas tika sadalītas trīs līmeņos.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) arī atzina, ka tomēr ir atšķirība, vai cilvēks ir bijis iesaistīts divas stundas vai 23.

Tomēr Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš skaidroja, ka ir atšķirība, vai tās divas stundas ir nostrādātas traģēdijas pirmajā vai trešajā dienā. Tāpēc nevarot vērtēt pēc nostrādātā stundu skaita un pēc tā izmaksāt prēmiju. “Prēmija ir par rezultātu, nevis par stundām, ko viņš pavadījis darbā. Par stundām maksā algu, bet prēmija ir par to, ka viņš ir piedalījies traģēdijas seku novēršanā,” teica Muciņš.

Straujuma vērsās pie ministriem, lūdzot paust viedokli, kā šajā gadījumā vajadzētu rīkoties, un ministri piekrita Veselības ministrijas piedāvājumam.

Kā ziņots, pērn 21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala “Maxima” jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu