ASV kongresmeņi aicina NATO no Francijas atpirkt Krievijai paredzētos "Mistral" kuģus • IR.lv

ASV kongresmeņi aicina NATO no Francijas atpirkt Krievijai paredzētos “Mistral” kuģus

19
"Mistral" klases LHD desanta kuģis, kas būvēts Francijas kuģubūvētavā pēc Krievijas pasūtījuma, veic savu izmēģinājuma braucienu. Foto: AFP/LETA

Atbilstoši 2011.gada līgumam Francijai jāpiegādā Krievijai divi moderni helikopteru bāzes kuģi

Vairāki ASV Kongresa likumdevēji nākuši klajā ar aicinājumu NATO no Francijas iegādāties Krievijai paredzētos “Mistral” helikopteru bāzes kuģus, ziņo LETA/AFP.

“Šāds pirkums nosūtītu spēcīgu signālu [Krievijas] prezidentam [Vladimiram] Putinam, ka NATO sabiedrotie nepieņems un nekādā veidā neveicinās viņa pārdrošo rīcību,” teikts vēstulē, kas nosūtīta alianses ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam.

Vēstulē teikts – ja NATO iegūtu šos divus karakuģus, tas vairotu alianses militārās iespējas laikā, kad samazināts finansējums aizsardzībai, un atkārtoti sniegtu garantijas partneriem Centrāleiropā un Austrumeiropā. Vēstuli parakstījuši vairāki augsta ranga ASV likumdevēji.

Tikmēr Francija, neraugoties uz plašo kritiku, atteikusies atcelt 1,2 miljardus eiro vērto darījumu.

Atbilstoši 2011.gada līgumam Francijai jāpiegādā Krievijai divi moderni helikopteru bāzes kuģi “Mistral”. Pirmais ir jāpiegādā 2014.gada oktobrī, bet otrais – 2015.gadā.

Francija līdz šim pretojusies spiedienam apturēt pretrunīgi vērtētā līguma izpildi, ar to izraisot ASV un citu NATO sabiedroto protestus.

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss šomēnes aizstāvēja divu franču karakuģu “Mistral” pārdošanu Krievijai, vienlaikus pieļaujot iespēju, ka līgums varētu no jauna tikt izvērtēts oktobrī. “Francijai no pilnīgi neviena nav vajadzīgas pamācības stingrībā,” sacīja Fabiuss. “Francija izpildīs savus pienākumus, vai tas būtu attiecībā uz Ukrainu vai jebkur citur.”

Tomēr “līgumu likums ir tāds, ka līgumi, kas ir parakstīti, ir jāciena”, preses konferencē Vašingtonā sacīja ministrs. “Juridiski mums nav iespējas tos necienīt,” viņš sacīja, piebilstot, ka Krievija jau ir samaksājusi “vairāk nekā pusi” no paredzētās summas.

 

Komentāri (19)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu