FOTO: Zolitūdes traģēdijas vietā pabeigts otrs policijas eksperiments ar dedzināšanu • IR.lv

FOTO: Zolitūdes traģēdijas vietā pabeigts otrs policijas eksperiments ar dedzināšanu

28
Uz sabrukušā Zolitūdes lielveikala jumta notiek otrs policijas eksperiments ar dedzināšanu. Foto: Edijs Pālens, LETA
Lāsma Gaile

Jūnija vidū policija varētu objektu nodot īpašniekam un pamest šo vietu

Zolitūdes traģēdijas eksperimentā otrdien notika divi kontrolēti ugunsgrēki dažādās jumta vietās, kas tika mākslīgi radīti uz lielveikala “Maxima” jumta nesabrukušās daļas. Līdz ar kontrolētā ugunsgrēka nodzēšanu abās jumta vietās dedzināšanas daļa eksperimentā ir beigusies, informēja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Šis bija jau otrais policijas eksperiments sabrukušajā lielveikalā, kur pērn bojā gāja 54 cilvēki.

Pēc mākslīgi radīto kontrolēto ugunsgrēku nodzēšanas notikuma vietā darbu turpinās eksperti, kuri paņems metāla un betona paraugus. Tiem tiks veikta analīze. Tāpat drīzumā Valsts policija attīrīs trešā nogruvuma vietu, lai meklētu vēl kādus pierādījumus, vēsta LETA. Jūnija vidū policija varētu domāt par objekta nodošanu īpašniekam un notikuma vietas pamešanu.

Otrdien eksperimenta laikā tika dedzinātas jumta konstrukcijas un visā apkārtnē pacēlās melni dūmi. Degšanu novēroja vairāki žurnālisti un vietējie iedzīvotāji.

Eksperimenta laikā kontrolētajos ugunsgrēkos tika radīti līdzīgi apstākļi kā pirmajā ugunsgrēkā, kas notika Zolitūdes „Maxima” veikala būvniecības laikā. Ar šā eksperimenta palīdzību policija cer noskaidrot, vai pirmais ugunsgrēks ietekmēja jumta izturību.

Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins atgādināja, ka 2011.gadā, būvējot lielveikalu, notika ugunsgrēks. Tā laikā uguns pārmetās uz jaunbūves jumta daļu, kura pagājušā gada nogalē iebruka. “Kontrolētā dedzināšana notika divās vietās, un pētīsim, kā ugunsgrēks ietekmējis nesošās konstrukcijas tādās vietās, kuras ir analoģiskas iebrukušajām vietām. Nenoliedzami, ka uguns ietekmē betona un metāla stiprību. Galvenais mērķis šim eksperimentam bija noteikt nestspēju visām konstrukcijām, kādas bija pirms ugunsgrēka un pēc ugunsgrēka,” norādīja Grišins.

„Mēs darām visu, lai fiksētu maksimāli iespējamos datus, par kuriem jautājumus var uzdot tiesā,” saka Grišins. Plānots, ka sabrukušās ēkas teritoriju izmeklēšanas komanda pametīs jūnija beigās.

Eksperimenta norisē piedalījās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, policija un eksperti no Rīgas Tehniskās universitātes.

Pirmais eksperiments Zolitūdes veikala drupās notika no 15. līdz 17.aprīlim. Tā laikā ar ūdens spiediena palīdzību pārbaudīja jumta izturību. Kā jau tika paredzēts, jumta konstrukcijas ielūdza.

Traģēdija Zolitūdē notika pagājušā gada 21.novembrī, ielūstot veikala „Maxima” jumtam.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu