Trešdien notiks pēdējā šīs sezonas Pučīni operas "Bohēma" izrāde • IR.lv

Trešdien notiks pēdējā šīs sezonas Pučīni operas “Bohēma” izrāde

33
Dziedātāja Inga Kalna. Foto - Gints Ivuškāns, F64

Izrādē dziedās Inga Kalna, diriģēs Ilmārs Lapiņš

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) šovakar notiks pēdējā šīs sezonas Džakomo Pučīni operas “Bohēma” izrāde, kurā piedalīsies viesi – soprāns Inga Kalna, kā arī diriģents Ilmārs Lapiņš, kurš LNO diriģēs pirmo reizi, raksta aģentūra LETA. Izrāde būs veltīta Lapiņa nesen nosvinētajai 70 gadu jubilejai. 

Kopš 2009.gada viņš ir Irkutskas apgabala filharmonijas Gubernatora orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents. Lapiņš bijis galvenais diriģents Ufas operā, Tomskas un Sverdlovskas simfoniskajos orķestros, Mostaras simfoniskajā orķestrī. Viņš bijis Vīnes Jaunā kamerorķestra, Maskavas Valsts simfoniskā orķestra galvenais viesdiriģents. Liepiņš strādājis par diriģentu Jaroslavļas Valsts filharmonijā, Tatārijas Akadēmiskajā operas un baleta teātrī, Klaipēdas Muzikālajā teātrī, Belgradas Nacionālajā operā, Maskavas Lielajā teātrī, Veronas operā. 

Kalna ir trīskārtēja Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāte. Soliste ieguvusi arī “Goldberg Operatic Prize” Lielbritānijā 1997.gadā un pirmo vietu “Bruce Millar-Gulliver Memorial Trust Award” konkursā Lielbritānijā 1999.gadā. Dziedātāja viesojusies Itālijā, Francijā, Anglijā, Kanādā, ASV, Izraēlā, Zviedrijā, Somijā, Šveicē, Holandē un citur. 2008.gadā Kalna debitēja divos prestižos Eiropas mūzikas festivālos Minhenē un Zalcburgā. 

Operas “Bohēma” varoņi ir 19.gadsimta nogales parīzieši – dzejnieks Rūdolfs, mūziķis Šonārs, filozofs Kolēns un mākslinieks Marsels. Draugu nabadzīgajā, bet jauneklīgi nebēdnīgajā ikdienā ienāk zīda izšuvēja Mimī, taču meitenes liktenis jau izšķirts. Pat Rūdolfa mīlestība nespēj viņu glābt. Zaudējuma sāpes remdē vienīgi draugu atbalsts. Šī ir izrāde, kas ļauj novērtēt mīlestību, mākslu, draudzību un dzīvesprieku. 

Līdzās Kalnas atveidotajai Mimī romantisko parīziešu lomās iejutīsies arī Murats Karahans, Dana Bramane, Jānis Apeinis, Armands Siliņš un Rihards Mačanovskis. I

estudējums Pētera Krilova režijā pirmizrādi piedzīvoja 1995.gada vasarā Dailes teātra telpās, jo LNO ēka vēl tika remontēta. Skatītāji šo izrādi ir tik ļoti iemīlējuši, ka “Bohēma” priecē skatītājus vēl šodien.

Vairāk informācijas operas mājas lapā

Interviju ar Ingu Kalnu lasiet 3.aprīļa žurnālā “Ir”

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu