Polija lūgusi NATO izvietot tās teritorijā 10 000 karavīru (papild.) • IR.lv

Polija lūgusi NATO izvietot tās teritorijā 10 000 karavīru (papild.)

36
NATO ģenerālsekretārs Andress Fogs Rasmusens (pa labi) un Ukrainas ārlietu ministrs Andrijs Dešcica. Foto: AFP/LETA

Avoti: NATO lems par “militāro resursu” izvietošanu austrumu dalībvalstīs

Polija otrdien lūgusi NATO izvietot tās teritorijā 10 000 karavīru, vēsta laikraksts “The Daily Telegraph”.

Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis lūdzis NATO izvietot Polijas teritorijā divas motorizēto kājnieku brigādes, kurās katrā ir ap 5000 karavīru. “Ir ļoti svarīgi, lai visām dalībvalstīm būtu līdzvērtīgs drošības līmenis,” sacīja Sikorskis. “Polija jau 15 gadus ir NATO dalībvalsts, un līdz šim vienīgā pastāvīgā militārā institūcija mums ir konferenču centrs, apmācību centrs. Mēs atzinīgi vērtētu vērā ņemamu klātbūtni.”

Polijas premjerministrs Donalds Tusks paudis neapmierinātību ar NATO nevēlēšanos izvietot savus karavīrus Polijas teritorijā, kas ticis solīts jau kopš 1997.gada, norāda diplomāti. “Mēs pakāpeniski kaut ko iegūstam, taču NATO militārās klātbūtnes palielināšanas temps varētu būt ātrāks,” izteicies Tusks.

Lielbritānija piedāvājusi nosūtīt iznīcinātājus “Typhoon” dalībai NATO mācībās Polijas gaisa telpā un pretgaisa aizsardzības patruļās Baltijas valstu gaisa telpā. Taču Polija uzstāj uz pastāvīgu NATO spēku izvietošanu tās teritorijā, ziņo LETA.

“Mums noteikti jāsniedz austrumu sabiedrotajiem papildu garantijas un pārliecība. Lielbritānija paziņojusi, ka mēs piešķirsim lidaparātus Baltijas gaisa patruļām, un varētu būt arī citi pasākumi, par kuriem mēs varētu izlemt,” izteicies Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs.

Sagaidāms, ka tuvāko nedēļu laikā NATO varētu nākt klajā ar paziņojumu par “militāro resursu” izvietošanu. Tas varētu ietvert karavīru un karakuģu nosūtīšanu uz Austrumeiropu un Baltijas valstīm.

NATO iesaldē visa veida sadarbību ar Krieviju

NATO ārlietu ministri otrdien sanāksmē Briselē vienojušies iesaldēt visu sadarbību ar Krieviju gan civilos, gan militāros jautājumos, šādi reaģējot uz Krievijas rīcību Ukrainā, ziņo mediji.

Tas ir signāls Krievijas vadībai, raksta vācu “Der Spiegel”.

Šādu lēmumu NATO pamatoja ar Krievijas īstenoto Krimas pussalas okupāciju un aneksiju. Tomēr NATO un Krievijas dialogs varētu turpināties augstākā politiskajā līmenī, teica avots aliansē. 

Reaģējot uz Ukrainai piederošās Krimas aneksiju, NATO izvērtēs savas iespējas alianses militāro resursu izvietošanai austrumu pierobežā esošajās dalībvalstīs, ziņo avoti aliansē.

NATO dalībvalstu ārlietu ministri sanāksmē Briselē “izlēmuši uzdot militārpersonām sagatavot plānu, kas varētu ietvert iespējamo papildspēku un militāro resursu izvietošanu,” aģentūrai DPA pavēstījis avots, kas vēlējies saglabāt savu anonimitāti.

Savukārt kopīgajā paziņojumā ministri paziņojuši, ka nodrošinās “redzamu apliecinājumu NATO (..) kolektīvajai aizsardzībai pret jebkādiem agresijas draudiem aliansei”.

“Mūsu mērķis par Eiroatlantiskā reģiona pilnību, brīvību un mieru nav mainījies, taču Krievija tam metusi nopietnu izaicinājumu,” teikts ministru paziņojumā. “Neatkarīga, suverēna un stabila Ukraina ir svarīga Eiroatlantiskajai drošībai.”

Pēc dalības NATO valstu ārlietu ministru sanāksmē ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) skaidrojis, ka NATO Baltijas valstu drošībai plāno vairākus būtiskus pasākumus – jau drīzumā Baltijā izveidot vēl vienu NATO patruļlidmašīnu bāzi un kādu ostu pielāgot NATO militāro kuģu piekļuvei, ziņo “Diena.lv”.

Ministrs skaidrojis, ka patlaban NATO militārā pavēlniecība izvērtēs no aizsardzības interešu viedokļa, kas un kurā valstī būtu izvietojams. Par bāzes iespējamo atrašanās vietu viņš nevēlējās izteikties. Minētie pasākumi pagaidām plānoti līdz šā gada beigām un tiks koriģēti atkarībā no reāliem riskiem un situācijas, piebilda ministrs.

Rinkēvičs neatklāja, kur plānots izveidot papildu patruļlidmašīnu bāzi un ostu, jo pašlaik izvērtēšanas darbus veic NATO militārie eksperti. Tomēr neoficiāli izskanējis, ka vēl vienu patruļlidmašīnu bāzi papildus esošajai bāzei Šauļos, Lietuvā, plānots izveidot Igaunijā, bet Latvijā kādu ostu pielāgot NATO militāro kuģu piekļuvei.

Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis otrdien jau bija aicinājis aliansi izvietot militārās brigādes Polijā, taču citu valstu ministri par karavīru izvietošanu izteikušies piesardzīgi.

“Nē, mums nav vajadzīgi NATO karavīri uz robežas ar Krieviju,” ierodoties uz sanāksmi, uzsvēra Nīderlandes ārlietu ministrs Franss Timmermans.

Viņa Norvēģijas kolēģis Berge Brende piebilda, ka NATO “nevajadzētu nevajadzīgi saasināt situāciju”.

Diplomāti norāda, ka vairākas dalībvalstis uzstāj, ka būtu jāizvairās no Krievijas provocēšanas. “Militāro resursu” izvietošana varētu iekļaut militāro aprīkojumu. Alianse jau pastiprinājusi gaisa spēku patruļas Baltijas valstu gaisa telpā.

NATO apņēmusies pastiprināt sadarbību arī ar Ukrainu, tostarp palīdzot reformēt tās bruņotos spēkus un palielinot to kaujas spējas.

Amatpersona: ASV izvērtē garantijas sabiedrotajiem Austrumeiropā

ASV armija varētu nosūtīt karakuģi uz Melno jūru un veikt citus pasākumus, lai sniegtu drošības garantijas satrauktajiem sabiedrotajiem Austrumeiropā, otrdien atklāja kāda vārdā neminēta Savienoto Valstu aizsardzības sektora amatpersona, ziņo LETA/AFP.

“Daži no priekšlikumiem, kas tiek izvērtēti, paredzētu nosūtīt vēl vienu ASV karakuģi uz Melno jūru,” pavēstīja augsta ranga amatpersona, kas ceļo kopā ar ASV aizsardzības ministru Čaku Heigelu.

Sākoties krīzei Ukrainā, uz Melno jūru tika nosūtīts ASV mīnukuģis, taču pagājušajā mēnesī tas tika atsaukts.

ASV armijas komandieri izvērtē iespēju paplašināt šovasar iecerētās militārās mācības, iesaistot tajās arī 1.Kavalērijas divīziju, kas ir viena no visslavenākajām ASV armijas vienībām un, neskatoties uz saglabāto vēsturisko nosaukumu, sen jau pārtapusi par tanku divīziju.

Tuvākajā laikā uz Eiropu varētu doties militārpersonu delegācija, lai sāktu plānot plašākas militārās mācības, apstiprināja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Tikmēr Heigels žurnālistiem uzsvēra, ka ASV un NATO partneri šobrīd izvērtē plašākas iespējas, kuru mērķis ir sniegt drošības garantijas alianses dalībvalstīm, kas atrodas Krievijas pierobežā. Vienlaikus gan ministrs uzsvēra, ka Vašingtonas galvenā prioritāte joprojām ir diplomātija, cenšoties rast risinājumu krīzei Ukrainā.

Pēc Heigela teiktā, ASV un citas NATO dalībvalstis jau īstenojušas vairākus pasākumus, lai “pastiprinātu valstis Austrumeiropā,” nosūtot turp papildu iznīcinātājus patruļām Baltijas valstu gaisa telpā un paplašinot gaisa spēku apmācības Polijā.

Heigels arī atklāja, ka ASV un Eiropa varētu apsvērt papildu ekonomisko sankciju vēršanu pret Krieviju, vienlaikus uzsverot, ka “mēs vēlamies mazināt spriedzi”.

ASV aizsardzības ministrs arī pauda pārliecību, ka pašreizējā krīze vienojusi NATO dalībvalstis un atkārtoti apstiprinājusi alianses dalībvalstu apņēmību nodrošināt kolektīvo drošību.

(papildināta visa ziņa)

 

Komentāri (36)

Nika 01.04.2014. 20.33

http://echo.msk.ru/blog/tolokno_25/1291492-echo/

haha Plutinam vajadzeja arestet tas meitenes. Tagad vinas uzstajas Eiro Parlamenta pret pashu Plutinu.

Предлагаем расширить санкционный список в отношении путинской элиты, и в первую очередь мы хотели бы наблюдать в списке следующих лиц:

– Дмитрий Медведев, который долгое время рассматривался Западом и некоторыми в России как представитель “либерального крыла” российской власти, но на деле являлся одиозным и лицемерным исполнителем поручений Путина.

– Игорь Сечин, который является де-факто руководителем сырьевого комплекса России, главой Роснефти и куратором силового блока в окружении Путина

– Роман Абрамович, ключевой олигарх в ближайшем окружении Путина, большая часть активов которого в данный момент размещена на Западе

– Виктор Вексельберг, олигарх из окружения Путина и Медведева, курирующего сектор “высокотехнологических проектов” в российской экономике, проект Сколково и лично ответственного за неэффективность и расхищение денег в данных сферах.

+12
0
Atbildēt

11

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > Nika 01.04.2014. 23.25

    Raicha zanE, cik jums gadu?

    ___________

    Nav svarīgi, gudrāka nepaliks.

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    gliters > Nika 02.04.2014. 13.06

    Ej nu sazini… Krievi būtu sajūsmā par blickrīgu, bet ne par ilgstošu poziciju karu – Putins tikai tāpēc vēl joprojām nav kontinentālajā Ukrainā, ka to saprot.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > Nika 02.04.2014. 14.21

    P.S. Viena lieta, ir ar uzvaru vainagojies gājiens “Na Berļin!”, otra – neveiksmīgais Krievijas – Japānas karš, kas izraisīja 1905.g. revolūciju.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Nika 01.04.2014. 23.33

    ….sveiks, pirozkov…kā ar veselību?…labāk?….veseļojies, draudziņ, veseļojies!…

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > Nika 01.04.2014. 21.50

    ….-“vidusmēra Krievijas iedzīvotājs to uztvers kā interesantu bojeviku. Personīgi viņu tas neskars.”

    —————————————-

    …līdz pirmajiem cinka zārkiem, kas tiks attransportēti no iekarotajām teritorijām….eiforija ir līdz brīdim, kad skaita kritušos “ienaidnieka” rindās…kad “mazie zaļie cilvēciņi” pārvērtīsies reālos dēlos, brāļos un tēvos – tas vairs nebūs bojeviks un režisors var tikt izsilpts…

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > Nika 02.04.2014. 00.36

    zanE …līdz pirmajiem cinka zārkiem,

    ________________

    Kaut kā neatceros, ka staļins būtu bijis īpaši krieviem nepopulārs, tiesa zārkus viņš nesūtīja, atstāja, lai vārnas apēd…

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > Nika 01.04.2014. 22.26

    …jā, arī taisnība…taču…tas sagādās lielākas pūles uzzīmēt Putina augstos reitingus… :)

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > Nika 01.04.2014. 21.17

    argunte. Piekrītu! Putins var norakstīt miljonu krievu tuvo kaimiņu iekarošanas laikā, bet vidusmēra Krievijas iedzīvotājs to uztvers kā interesantu bojeviku. Personīgi viņu tas neskars.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > Nika 01.04.2014. 22.14

    zanE. Katrai nācijai ir savs sāpju koeficients. Viena izjutīs 10 cilvēku zaudējumu tikpat personīgi cik cita miljonu. Ja vēl ņem vērā, ka cilvēka dzīvībai Krievijā nekad nav bijusi vērtība, tad … un tas viss vēl reizināts ar visiem iespējamiem …ismiem.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > Nika 01.04.2014. 22.38

    zanE, cik jums gadu? Zinu, ka nav pieklājīgi, un tomēr – ja virs 35, jums būtu jābūt gana lielai dzīves pieredzei, lai saprastu, ka tad, ja cinka zārki nāk komplektā ar iekarojumiem un iespēju kādu iekarot/pazemot/iznīcināt, t.i. šādi pacelt savu pašapziņu, tad cinka zārki Krievijā ir briesmīgi tikai vienā atsevišķi ņemtā ģimenē… Krievijā kopumā tas tikai turpinās celt šovinistisku pseidopatriotismu un arī cara reitingus.

    Protams, pārsniedzot kaut kādu daudzumu, tie cinka zārki var mainīt arī tautas viedokli kopumā – bet tas notiks tad, kad Baltija/Ukraina etc. būs atrodama vairs tikai kartēs:(

    Neliels CZ daudzums tikai pavairos naidu pret baltiešu/ukraiņu/moldāvu/gruzīnu/amerikāņu/etc. (pasvītrot nepieciešamo) “fašistiem”.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris > Nika 01.04.2014. 20.57

    Jā, bet tur ir arī “Санкции не должны касаться населения России.”. Un to es uzskatu par pakalpojumu Putinam. Kā reiz sankcijām skar ikvienu, jo Putinu atbalsta 85% iedzīvotāju. Izārstēt krievus no rašisma var tikai tad, ja cietīs ikviens. Kā savulaik cieta visi Vācijas iedzīvotāji.

    +17
    0
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 01.04.2014. 22.06

NATO iesaldē sadarbību ar Krieviju

Un visi troļļi centrālcietumā, neviens nav manāms :))

+9
0
Atbildēt

0

Nika 01.04.2014. 23.51

Merkele super!

http://www.delfi.lv/news/world/other/merkele-kinas-prezidentam-uzdavina-vesturisku-karti-ar-krievijas-teritorijam.d?id=44356035

Merkele Ķīnas prezidentam uzdāvina vēsturisku karti ar Krievijas teritorijām

+7
-1
Atbildēt

8

    ingazilunska > Nika 02.04.2014. 12.04

    Naids jūs nogalina. Un tas ir taisnīgi.

    Bet mēs, kā jūs jau zināt, dzīvojam citā realitātē.

    Tā ir krievu pasaule.

    Arī ASV zaudē savu ietekmi. Bet jūs vispār drīz izmirsiet.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    manatuja > Nika 02.04.2014. 20.44

    Ko mēs vispār zinam… Kas ir ja pastāv vienošanās starp Krieviju un Ķīnu, par šo teritoriju pārņemšanu apmaiņā pret, rietumu civilizācijas dagraušanu. Tā saucamais Rotšildu klans gan ir Rosneft akcionāri,gan ķīnas bankas ielaida eiropā gan paši sr ķīnu kopā darbojad….

    0
    0
    Atbildēt

    0

    manatuja > Nika 02.04.2014. 20.21

    Bet

    Krievija ir cita civilizācija. Mums bija iespēja būt par balansa punktu,jo tieši šeit abu civilizāciju pārstāvji dzīvo blakus viens otram.

    pārtikusī eiropa beidzot pieņems griešanu pateicoties biedēšanai ar lielo lāci.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > Nika 02.04.2014. 11.28

    Laba karte, jo tajā Pribaltika ir Krievijas sastāvā, tāpat kā, starp citu, Somija un Polija.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    manatuja > Nika 02.04.2014. 20.50

    Atceries, kā NATO dalībvalsts, mēs ar tur esam pietaisījuši bikses… Un saņēmam izsmieklus no partneriem par ieročiem, ko muzejos glabā… Ejot gadiem ieroči gan mainījās…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Nika 02.04.2014. 14.51

    Man gan liekas , ka superacs optimisms par krievu milzīgajām iespējām nākotnē ir pilnīgi nepamatots, jo Krievija nav varējusi un nekad nevarēs sacensties ar demokrātisko pasauli gan cilvēkresursu ziņā(demogrāfija krievijā ir pat sliktāka nekā Latvijā), kur nu vēl ekonomiskā ziņā( kopprodukta ziņā līdzinās Krievija Nīderlandei, ja vēl ir!Un paliks arvien sliktāk, jo krievi grib karot, bet pasaule to nevēlas, tāpēc krievus piebremzēs ekonomiski ar naftas cenām, kā jau tas bija 80 gados .

    Krievija pasaules vēsturē vienmēr izcēlusies ar ekonomisko atpalicību, ka joprojām turpinās. Arī kara tehnika nevar attīstīties, ja vispārējais līmenis ir zems. ceru, ka pasaules attīstītās valstis mācīsies no savām kļūdām un krieviem nepārdos savus ieročus tā apdraudot paši savu neatkarību un ne tikai.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Amis > Nika 02.04.2014. 11.51

    to 2.aprīlis 2014 11:28

    Redzi, ir milzīga atšķirība starp gribēšanu un varēšanu. Kopš 1989. gada, kad pietaisītām biksēm nācās mukt no Afganistānas, krievu teritorija ir sarukusi par trešdaļu, bet ietekme pasaulē vairāk kā uz pusi. Ir pilnībā pakāsta Āfrika un Āzija, bet pēdējos satelītus NVS Krimas anneksija ir tā pārbiedējusi, ka tie meklēs glābiņu pie ķīniešiem vai ASV. Ukraina, kur tik ērti krievi bija iekārtojušies, nu ir zaudēta.

    Tas viss, pat neskatoties uz to, ka krievijas impērijas pretiniekiem nav izdalīti Stingeri.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu