Francijas municipālajās vēlēšanās panākumi galēji labējiem • IR.lv

Francijas municipālajās vēlēšanās panākumi galēji labējiem

46
Galēji labējās Nacionālās frontes atbalstītāji līksmo Marseļā pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas. Foto: AFP/LETA

Lielu atbalstu vēlēšanās guvusi centriski labējā Tautas kustības savienība (UMP)

Svētdien Francijā aizvadītajās municipālajās vēlēšanas sakāvi pieredzējusi prezidenta Fransuā Olanda pārstāvētā valdošā Sociālistu partija, bet savas pozīcijas būtiski nostiprinājusi galēji labējā Nacionālā fronte (FN), ziņo LETA/AFP.

Sākotnējās aplēses liecina arī, ka lielu atbalstu vēlēšanās guvusi centriski labējā Tautas kustības savienība (UMP).

Kā liecina Francijas Iekšlietu ministrijas publiskotie sākotnējie vēlēšanu rezultāti, UMP un tās sabiedrotie visā valstī saņēmuši 46,5% balsu, bet sociālisti un to sabiedrotie ieguvuši 37,7% balsu.

Savukārt par FN nobalsojuši 4,7% vēlētāju. Tas partijai ir būtisks sasniegums, salīdzinot ar 2008.gada municipālajām vēlēšanām, kurās FN ieguva vien 0,9% balsu.

Galēji labējo kandidāti uzrādījuši labus rezultātus vairākās svarīgās pilsētās, un 30.martā gaidāma vēlēšanu otrā kārta.

Vēlētāju aktivitāte svētdien bija 64,1%, salīdzinot ar 66,5% 2008.gadā.

Kādā pilsētiņā FN kandidāts ieguvis 50,3% balsu, uzvarot jau pirmajā vēlēšanu kārtā.

FN cer, ka tās kandidāti pēc vēlēšanu otrās kārtas kļūs par mēriem desmit līdz 15 vidēja lieluma pilsētās. Ja šo mērķi izdosies sasniegt, partija būs pārspējusi savu 1997.gada rekordu, kad par pilsētu mēriem kļuva četri tās kandidāti.

Tikmēr sociālisti, reaģējot uz FN panākumiem, atzinuši, ka daļa vēlētāju, iespējams, paudusi neapmierinātību ar pašreizējo valdību.

“Daļa vēlētāju ar savām balsīm vai ar nepiedalīšanos vēlēšanās pauda savas bažas un pat šaubas,” paziņoja premjerministrs Žans Marks Ero.

Domājamas, ka oficiālie rezultāti apstiprinās zemu vēlētāju aktivitāti.

Ero mudinājis vēlētājus aktīvi piedalīties vēlēšanu otrajā kārtā, lai apturētu “FN virzību”. Savukārt UMP aicināja tos vēlētājus, kas balsojuši par FN kandidātiem, otrajā kārtā savu balsi atdot par UMP.

Francijas municipālajās vēlēšanās cīņa notiek par 36 000 mēru krēslu ciematos, pilsētiņās un Francijas lielākajās pilsētās.

 

Komentāri (46)

reksa 24.03.2014. 10.16

Citāts: “Francijas municipālajās vēlēšanās cīņa notiek par 36 000 mēru krēslu …”

Daudzas pašvaldības ir tik mazas, ka tajās kandidātu sarakstu nav iesniegusi neviena partija.

Lielās partijas ir iesniegušas kandidātu sarakstus tikai tajās pašvaldības, kas viņus interesēja.

Piemēram, Nācionālā Fronte ir iesniegusi sarakstus 596 pašvaldībās (no “36 000”).

Un daudzās pašvaldībās ir kandidāti no partijām, ko varētu definēt: “Dagdai un Visumam”, “Ilūkstei un Pasaulei”, “Zilupei un 7 rūķīšiem”.

Citāti: “par FN nobalsojuši 4,7% vēlētāju”, “Kādā pilsētiņā FN kandidāts ieguvis 50,3% balsu, uzvarot jau pirmajā vēlēšanu kārtā”

Kā vienmēr, IR mēģina manipulēt ar vārdiem, lai lasītāji neko nesaprastu, vai kaut ko pārprastu.

No kurienes IR ir ņēmis skaitli “4,7%”, es nezinu. Franču ziņās šāds skaitlis neparādās.

Katrā ziņā, lasītāji var novērtēt, kā iet kopā šie fragmenti:

“Francijas municipālajās vēlēšanās panākumi galēji labējiem”

“par FN nobalsojuši 4,7% vēlētāju”

“FN kandidāts ieguvis 50,3% balsu”

Dezinformācijas māksla…

Citāts: “UMP un tās sabiedrotie visā valstī saņēmuši 46,5% balsu, bet sociālisti un to sabiedrotie ieguvuši 37,7% balsu”

Ak, tie sabiedrotie…

Nu kuŗš var teikt, kam sabiedrots ir saraksts “Dagdai un Visumam”, “Ilūkstei un Pasaulei” vai “Zilupei un 7 rūķīšiem”?.. :)

Labākajā gadījumā viņus var nosacīti pieskaitīt labējiem, kreisajiem, zaļajiem vai labo-kreiso-zaļo-moto-velo-foto-īpašajiem :)

Tomēr sadalot šīs sīkpartijas starp UMP un Sociālistu partiju, var šo divu partiju skaitli tā uzpūst, lai uz viņu fona Nācionālā Fronte izskatītos maza.

Bet šā vai tā tas neiet kopā ar virsrakstu “Francijas municipālajās vēlēšanās panākumi galēji labējiem”. Nācionālā Fronte tiešām ir iekļuvusi Francijas lielāko partiju trijniekā.

Franceinfo (franču radio) kartē:

dzeltenajā aplītī pašvaldības, kuŗās ievēlēšana notikusi jau pirmajā kārtā (aplīša iekškrāsa norāda partiju, kas ievēlēta)

pelēkajā aplītī ir pašvaldības, kuŗās Nācionālā Fronte piedalīsies 2.kārtā – tas nozīmē, ka tajās NF ir pirmā vai otrā populārākā partija:

http://www.franceinfo.fr/sites/default/files/imagecache/462_ressource/2014/03/24/1361043/images/ressource/IDE_France_Municipales_T1_23h30-01.jpg

+6
0
Atbildēt

1

    Eriks Grube > reksa 24.03.2014. 12.43

    “No kurienes IR ir ņēmis skaitli “4,7%”, ”

    ___________________________________________

    no AFP ar Manuel Valls muti droshi vien…

    “La droite a recueilli 46,54% des suffrages exprimés, la gauche 37,74%, l’extrême droite 4,65% et l’extrême gauche 0,58%, selon des résultats “consolidés” annoncés dans la soirée par le ministre de l’Intérieur Manuel Valls.”

    http://fr.news.yahoo.com/municipales-abstention-record-autour-35-selon-trois-instituts-164735632.html

    http://fr.news.yahoo.com/elections/resultats/ _ kartee ir atshifreets politisko virzienu sadaliijums

    Attieciibaa uz “peleekajiem” speekiem jaanjem veeraa, ka Francijaa visi zina, kura komuuna ir “baltaa”, kura “sarkanaa”, tikai tas netiek afisheets, bet notiek zem izkaartnes “Mees par muusu miestu”. “Baltajaas” araabus neielaizh… Partijas atklaati startee tikai lielajaas pilseetaas

    0
    0
    Atbildēt

    0

Eriks Grube 24.03.2014. 11.50

«S’il est habituel de sanctionner le pouvoir dans des élections intermédiaires, il est rare de le faire dans de telles proportions… l’échec du PS est patent…»

http://elections.lefigaro.fr/municipales-2014/2014/03/24/01052-20140324ARTFIG00093-la-presse-evoque-la-fin-du-systeme-gauche-droite.php

+1
0
Atbildēt

0

Ieva 24.03.2014. 12.01

Interesanti! Francijā, atšķirībā no Latvijas, ir labējās partijas. Latvijā, savukārt, partijas taisa no nacionālās piederības un kreisuma pakāpes. Dažādi samaisot, sanāk dažādas partijas, bet visām ir kreisuma deva. Tā sauktās labējās, īstenībā nav labējas, bet seko sociāldemokrātijas idejām, laikam tāpēc pašu sociāldemokrātisko partiju Latvijā nav vispār. Latvijā ir viss pilnīgi otrādi.

Es balsotu par labēju Tečeres stila partiju. Nav!

+2
-2
Atbildēt

3

    lebronj2356 > Ieva 24.03.2014. 14.34

    Nu, ja šajā mežonīgā neoliberālisma valstī Ķīpam nav labējo partiju, tad nezinu pat ko lai saka…kaut gan taisnība jau savā veidā ir, jo privāts īpašums tā klasiskā nozīmē mums ir fikcija, ja protams neatbilsti “sabiedrības krējumam”…..

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 24.03.2014. 15.53

    Nez vai te nav jēdzienu pārbīde. Neoliberālisma politikas piekopēji bija Pinočets un Tečere, būtu jau labi, ja Latvijā būtu viņu noteiktā lietu kārtība. Pie mums visos partiju lozungos, Saeimā dominē sociāldemokrātiski lozungi atšķaidīti ar vienu vai otru nacionālisma devu. Tā kā būtu jau labi, ja Latvija būtu neoliberālisms. Sociālistiskā uravņilovka, nepelnošo un nestrādājošo atbalsts, abstrakta cīņa pret nabadzību, saukļi par brīvu izglītību, medicīnu, sociālo aizsardzību jebkuram ir jebkuras partijas konceptu pamatā, paķidājiet… Nesaku, ka nevajag, nesaku, ka slikti, bet visi tie ir sociāldemokrātiski lozungi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > Ieva 24.03.2014. 12.08

    Es drīzāk balsotu par sociāldemokrātiem, bet arī tādu mums nav – ir tikai Krievijas kolaboracionistu, korumpantu un kompradoru buržuju apvienības, kas sevi dēvē par “partijām”.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu