Eirāziešu taisnīgums • IR.lv

Eirāziešu taisnīgums

126
Ukraina. Plakāts Kijevas ielās. Foto: AFP/LETA
Mārtiņš Kaprāns

Putins neņemas vētīt padomju vēstures netaisnīgākās lapaspuses

Krievijas prezidenta Vladimira Putina 18.marta uzruna sakarā ar Krimas pievienošanu Krievijas Federācijai bija adresēta gan pilsētai, gan pasaulei. Īpaša loma šajā dramaturģiski izsmalcinātajā vēstījumā bija ierādīta visjaunāko laiku vēstures skaidrojumam, no kura izrietēja gan morālais, gan racionālais pamatojums Krievijas uzņemtajam kursam pret Ukrainu, bet vispārīgāk – pret ienīstajiem/apjūsmotajiem Rietumiem.

Putina runa lielā mērā bija orientēta uz vēsturiskās netaisnības izgaismošanu; tādas netaisnības, kuru Krievija ir cietusi ilgi un dikti. Šī netaisnība jau gadsimtiem ir caurvijusi mitoloģizēto Rietumu attieksmi pret Krieviju. „Mums ir pamats domāt, ka bēdīgi slavenā Krievijas ierobežošanas politika, kas tika īstenota 18., 19. un 20. gadsimtā, turpinās arī šodien,” konstatē Putins. Fundamentālā netaisnības apziņa, ka Krievija tikusi piemānīta vai ignorēta, Putina runā iegūst dažādas variācijas. 

Vispirms tā parādās nepārejošajā frustrācijā par PSRS sabrukumu, kas acīmredzami ir kļuvusi par vienu no atpazīstamākajām Putina politikas dekorācijām. Tieši PSRS izjukšana, kā uzskata Putins, krievus ir padarījusi par pasaulē sadalītāko tautu – tēze, kas bez šaubām ir kalpojusi, kalpo un kalpos par ideoloģisko platformu t.s. tautiešu politikai, no kuras barojas arī Latvijas tautieši.

Taču sāpīgāk par padomju kolonizācijas rezultātā izkaisīto krievu tautu Putina ieskatā ir bijusi atsevišķu teritoriju zaudēšana. Un šajā kontekstā apzinātie centieni sakralizēt Krimu, piešķirot tai zaudētās paradīzes nokrāsu, palīdz Putinam sasniegt vēsturiskā netaisnīguma kulmināciju: „Un kad Krima pēkšņi parādījās jau citā valstī, lūk, tad Krievija sajutās, ka to nevis vienkārši ir apkrāpuši, bet apzaguši.” Turklāt tāda tehniska detaļa kā Krimas pievienošana Ukrainas PSR 1954.gadā arī patiesībā liecina par neko citu kā netaisnību, jo tā jau esot bijusi tikai tāda padomju funkcionāru aizkulišu spēlīte. Taču spēlīte nekādā ziņā nebija Krimas iedzīvotāju briedinātais nemiers ar šādu kliedzošu netaisnīgumu, jo Krima tak’ „pašos pamatos ir krievu zeme un Sevastopole ir krievu pilsēta”, lai ko arī neteiktu vēsturiskā taisnīguma „izlutinātie” Krimas tatāri.

Tāpat garāmejot Krievijas prezidents skaidri norādīja uz pārdarījuma sajūtu, kuru izraisījusi NATO paplašināšanās Austrumeiropā – līdz pat Krievijas robežām. Tiesa, Putins godīgi atzīst, ka ne vienmēr šo netaisnīgumu ir izraisījuši tikai ārēji spēki, tādēļ sava deva atbildības jāuzņemas pašai Krievijai, kas, lūk, pieļāvusi stihisku suverenitātes piešķiršanu PSRS republikām.

Zīmīgi, ka Putins neņemas vētīt padomju vēstures netaisnīgākās lapaspuses (boļševiku apvērsumu, staļinismu), atstājot tās Dieva un vēsturnieku ziņā. Zīmīgi tādēļ, ka tieši Putina valdīšanas laikā jau kopš 90.gadu beigām šīs lappuses ir kļuvušas par daļu no Krievijas morāli kolorītās nacionālā lepnuma koncepcijas.

Visā netaisnību virtenē svarīga detaļa ir pāridarītāji. Taču tā vietā, lai kādu iznīcinoši apvainotu, Putins savā runā izmanto love/hate stratēģiju. Rietumi, protams, ir visvairāk vainojami daudzajos vēsturiskajos pārdarījumos, t.sk. Ukrainas revolūcijā, kurā tie ir uzvedušies „rupji, bezatbildīgi un neprofesionāli”. Taču vienlaikus Rietumvalstis Putina runā tiek dēvētas par partneriem un NATO karavīri patiesībā „lielākoties ir lieliski puiši”.

Ko Latvijā iesākt ar tik traumatisku austrumu kaimiņu? Putina runa, kurā ir arī pietiekami daudz nākotnes skiču, neliecina par vēlmi pilnībā atgūt vēsturiskās Krievijas teritorijas agrākās PSRS robežās. Taču šis urrāpatriotisma vēstījums nepārprotami parāda, ka Krievija Putina vadībā ir uzņēmusi tēraudcietu kursu ne-Rietumniecisku, nedemokrātisku vērtību aizstāvēšanas virzienā. 

Šī kursa ietvaros Kremļa uzkonstruētais vēstures naratīvs ir kļuvis par instrumentu ne tikai politisko vai militāro mērķu attaisnošanai, bet arī citādākas (eirāziešu) vērtību sistēmas nostiprināšanai. Tā ir sistēma, kurā tiek atzīta cita vēsturiskā taisnīguma izpratne: karā mērķis vienmēr attaisno līdzekļus, ģeopolitisku apsvērumu dēļ var okupēt kaimiņvalstis, rusifikācija un hipertrofēta krievu imigrācija ir labs veids, kā palielināt kontroli pār citām tautām, padomju represijas ir attaisnojamas.

Diemžēl šādai vēsturiski leģitimētai vērtību sistēmai arī Latvijā ir rodamas dzirdīgas ausis, un Putina runa, kas tiek teikta tik svarīgā brīdī, dažam svārstīgajam, vērtējot tagadnes un pagātnes notikumus, var palīdzēt nosliekties par labu pareizajam jeb eirāziskajam taisnīgumam.

Autors ir atmiņu politikas pētnieks

 

Komentāri (126)

Andris 22.03.2014. 13.20

Savā runā Putins izmantoja Hitlera terminu “национал-предатели” (“Nationalverräter” no “Mein Kampf”). Normāliem krieviem jāmūk no RUS jau tagad, kāmēr vēl īpašumu var pārdot. Vēlāk var izrādīties par vēlu.

+24
-1
Atbildēt

3

oktaavs 22.03.2014. 13.55

Analizēt Putina runas ir nejēdzīga nodarbošanās. Tās ir ikdienas propagandas turpinājums. Kantoris muld ko grib un kā grib.

Ar tādiem pašiem panākumiem var analizēt Krievijas “zombi TV ” ziņu raidījumus.

+18
0
Atbildēt

15

    Inese > oktaavs 22.03.2014. 14.11

    Nu tad analizē Izraēlas TV raidījumus:

    http://www.youtube.com/watch?v=nDbo4KKYcGE

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Inese > oktaavs 22.03.2014. 15.07

    betijacelmale Es pirms paris dienām redzēju ESPRESO TV interviju ar vienu Maidāna sotņiku. Ar visu kipu galvā sēdēja studijā, runāja sakarīgi. Foršs! Es lepojos ar tādiem tautiešiem.

    ===================

    Ar šādiem tautiešiem-bandītiem patiesi atliek vien “lepoties”:

    На сегодняшний день большая часть административных зданий в Киеве находится “под так называемой охраной самообороны”. Услуги охраны платные. Об этом в ходе пресс-конференции в “Обозревателе” рассказал депутат Киеврады Алексей Давиденко.

    “Сейчас в центре города большая часть зданий так или иначе находится под так называемой охраной самообороны”, – сказал депутат. Он добавил, что лично беседовал с некоторыми руководителями административных учреждений об обстоятельствах, при которых те получили охрану.

    Давиденко удалось выяснить, что “у всех абсолютно одинаковый сценарий: сначала приходят неизвестные люди, начинают громить, угрожать, менять руководство или просто заходить в кабинеты. Администрация звонит на Майдан, пытается найти кого-то из лидеров, присылают сотню Майдана, она берет под охрану административное здание, в этом здании располагается и живет”. http://vesti.ua/kiev/43487-samooborona-majdana-oblozhila-danju-adminzdanija-v-centre-kieva

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Inese > oktaavs 22.03.2014. 15.17

    Tu uzskati, ka žīdu tautības cilvēki var sacīt nepatiesību?

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Inese > oktaavs 22.03.2014. 17.20

    b) Par smalkām valodas niansēm laikam nav vērts ar cinīšiem diskutēt. jo sevišķi tad, ja “ви” iraid ukrainiski rakstīts. nu nava ukraiņu alfabētā burta “ы”, nava ;)

    http://s1.bild.me/bilder/060112/176583446.jpg

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Inese > oktaavs 22.03.2014. 16.35

    Un vēl Bandera ir atbildīgs par 100 000 cilvēku noslepkavošanu:

    Współtworzona przez Banderę frakcja OUN-B ponosi odpowiedzialność za zorganizowane ludobójstwo polskiej ludności cywilnej na Wołyniu i Małopolsce Wschodniej, którego ofiarą padło ok. 100 000 zabitych http://pl.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Inese > oktaavs 22.03.2014. 15.58

    fretka Vai tas ir tas pats Stepans Bandera, kuru vācieši no 1942. gada janvāra līdz 1944. gada septembrim turēja ieslodzītu Zaksenhauzenes koncentrācijas nometnē?

    ================================

    Bija jau ar’ par ko šo ieslodzīt:

    Бандера – душитель котов

    А котов он душить обожал! Точь-в-точь, как булгаковский Шариков! Это было его любимое детское занятие — как другим мультфильмы смотреть. Он на кошаках силу воли и беспощадность к врагам нации оттачивал! Причем душил их маленький Степанчик публично — на глазах ровесников, внушая им ужас и уважение к своей куцой, но грозной персоне. Факт этот не отрицают даже его нынешние — самые благосклонные биографы.

    http://www.segodnya.ua/life/stories/ictorii-ot-olecja-buziny-bandera-%E2%80%94-dushitel-kotov.html

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Inese > oktaavs 22.03.2014. 16.46

    И что это значит? Ви таки антисемит? (с)

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > oktaavs 22.03.2014. 15.39

    ——–

    Es uzskatu,ka Kaprāna kungam vajadzēja par to ukraiņu nacionālistu uzrakstīt,kura foto Kijevā uz katra staba karājas. Ebreji un poļi Stepanu Banderu un viņa sekotājus jau labi pazīst, bet Latvijas ukraiņi kaut kā nereklamē.

    Thousands of people in Lviv and Kyiv held torchlight marches on Jan. 1 in honor of the 105th birthday of Ukrainian nationalist Stepan Bandera

    http://www.youtube.com/watch?v=wnUdc2fD9pg

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > oktaavs 22.03.2014. 17.56

    Ločmeli, tu tak esi viens burta kalps!

    Kad tev vairs nav ko teikt, kā piem. par to, vai Tora ir antīsemīstiska, tu sāc kasīties par sīkumiem. Nu nevari tu ciniiti apvārdot, nevari!

    Torā ir tik daudz sliktu lietu par Sema pēcnācējiem… Abrahāms arī divas reizes savu sievu pārdeva, lai glābtu savu dzīvību. Bet ne jau tur tā sāls…

    Izlasi 1 Mozus:49

    1 Un Jēkabs sasauca savus dēlus un sacīja: “Sapulcējieties, es jums gribu darīt zināmu, kas jūs gaida nākamajās dienās.

    2 Sapulcējieties un klausieties, Jēkaba dēli! Uzklausiet Israēlu, savu tēvu!

    3 Rūben, mans pirmdzimtais, mans spēks un mana stipruma iesākums, pirmais augstībā un pirmais stiprumā.

    4 Verdošs kā ūdens, tu nebūsi pārāks, jo tu gāji sava tēva atdusas vietā toreiz, tu apkrāvies ar vainu, manā gultā kāpdams.

    5 Simeons un Levijs – tie abi ir brāļi; varmācības rīki ir viņu cērtamie cirvji.

    6 Viņu padomam lai nepiebiedrojas mana dvēsele, viņu pulkam lai nepievienojas mana sirds, jo tie savās dusmās ir nokāvuši cilvēkus un savā patvaļā sakropļojuši vēršus.

    7 Nolādētas lai ir viņu dusmas, jo tās ir varmācīgas, un viņu niknums, jo tas ir nežēlīgs! Es tos sadalīšu starp Jēkaba ciltīm un izkaisīšu viņus Israēlā.

    8 Bet Jūda – tevi tavi brāļi teiks; tava roka grābs tavu ienaidnieku skaustu, un tavā priekšā lieksies tava tēva dēli.

    9 Jauns lauva ir Jūda, no laupījuma tu augi liels, mans dēls! Tagad tas notupies, izstiepies kā lauva, kā lauvas māte. Kas gan viņu piecels?

    10 Scepteris nezudīs no Jūdas, nedz valdības zizlis no viņa kājām, iekāms tas Šīlo nāks. Viņam tautas klausīs.

    11 Tas savu ēzeli sies pie vīna koka un pie vīna koka vītnēm savas ēzeļa mātes kumeļu.

    12 Viņš savas drēbes mazgā vīnā, savu apmetni vīnogu asinīs. Viņa acis ir sarkanas no vīna, un balti no piena viņa zobi.

    13 Zebulons apmetas jūras malā, viņš mīt pie kuģu ostām, un viņa platība sniedzas līdz Sidonai.

    14 Isašars ir kaulains ēzelis, viņš guļ starp aplokiem.

    15 Viņš redz, cik labi ir dusēt savā zemē, cik tā jauka, jo viņš ir liecis savu muguru zem nastas un klausībā kalpojis kungiem.

    16 Dans spriedīs tiesu savai tautai kā vienai no Israēla ciltīm.

    17 Dans ir kā čūska uz ceļa, kā bīstama odze tekas malā, kas iedzeļ pat zirgam nagā, tā ka jājējs krīt atpakaļ.

    18 Kungs, es ceru uz Tavu pestīšanu!

    19 Gads – dzinēji viņu dzen, bet viņš dzenas tiem pa pēdām.

    20 Ašera maize būs trekna, un tas spēs pat ķēniņam dot gardumus.

    21 Naftalis – tramīga stirna, kas pauž skaistus vārdus.

    22 Augļu koks ir Jāzeps, augļu koks pie avota, kura zari stiepjas mūrim pāri.

    23 Strēlnieki cēla nemieru, viņi raidīja uz viņu bultas, karoja ar viņu,

    24 tomēr viņa loks nelūza, un viņa elkoņi palika stipri. To darīja Jēkaba stiprums, viņa gans – Israēla klints.

    25 No tava tēva Dieva nāk tev palīdzība, no Visuvarenā, kas tevi ir svētījis ar debesu svētībām no augšienes un svētībām no zemes dziļumiem, ar svētībām, kas nāk no mātes krūtīm un no mātes klēpja.

    26 Tava tēva svētības, kas ir pārākas par seno kalnu svētībām un pakalnu godību, tās lai ir pār Jāzepa galvu un pār izraudzītā galvu starp brāļiem.

    27 Benjamīns ir plēsīgs vilks, kas no rīta ieguvumu ēd un vakarā laupījumu sadala.”

    Nu nav visi balti un pūkaini…

    Israēls (Jēkabs) ar savām divpadsmit ciltīm ir Dieva izredzēts un Dievs noslēdza ar viņu derību. Un te neviens neko nevar padarīt. Dievs savu Derību nelauž tikai tāpēc, ka kāds ir komunistu līdzskrējējs vai “antifašists” vai baņķieris…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris > oktaavs 22.03.2014. 17.11

    > LočMelis: “Ви таки антисемит?”

    1.) Priecājos, ka

    a) sākat mācīties pieklājīgi sazināties un nepazīstamus cilvēkus uzrunāt ar “Jūs”;

    b) kaut vai sākat mācīties rakstīt (tas nekas, ka sākumā neveicas, – “Ви”) kirilicā, bet aizmirstat, ka “Ir” saziņa notiek valsts valodā;

    c) Jā, esmu tikpat izteikts antisemīts kā Tora, Talmūds un Vecā derība.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > oktaavs 22.03.2014. 15.03

    Es pirms pāris dienām redzēju ESPRESO TV interviju ar vienu Maidāna sotņiku. Ar visu kipu galvā sēdēja studijā, runāja sakarīgi. Foršs! Es lepojos ar tādiem tautiešiem.

    +15
    -5
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > oktaavs 22.03.2014. 16.23

    Jā protams, nu kā var neticēt avīzei Segodnya!

    Tā tak pieder Janukoviča stutētājam, oligarham Rinatam Ahmetovam.

    Ja nav ko teikt, tad labāk nerunā, “vēsturniek”.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > oktaavs 22.03.2014. 16.40

    >LočMelis: „Tu uzskati, ka žīdu tautības cilvēki var sacīt nepatiesību?”

    Pirmkārt, neesmu ar Jums „tu-brālību” sadzēris un negrasos to darīt.

    Otrkārt, jāizska nožēla, ka bez „izbas-čitaļņas” Jūs acīmredzot izglītību esat ieguvis tikai Sarkanās profesūras institūtā (iespējams, kopā ar Pēteri Valeskalnu) – šādu jautājumu var uzdot tikai tas, kurš nezina pat Toras un Vecās derības stāstu par Īzaka dēliem.

    Ai, meli, meli, LočMeli, atgriezieties vien Sarkanās profesūras institūtā – IRšos Jums pārlieku sarežģīti izpausties…

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris > oktaavs 22.03.2014. 15.15

    Analizēt jau analizē gan. Tikai jautājums – kā, cik profesionāli: raidījuma vadītājs Aleksandrs Valdmans – „it kā (Ukrainā) sākot jūdus sist”. Realitāte, kas būtiski atšķiras no šī Izraēlas jūdu TV kanāla „it kā”: Ukrainas TV ekrānā kungs ar benīti – Maidana jūdu „simtnieka” pārstāvis… No tālienes acīmredzot realitāti saskatīt grūti, kur nu vēl – to objektīvi analizēt. Un tas, kurš martā ielicis šo atsauci uz Izraēlas TV pausto janvārī, – dubults neprofesionālis, citiem vārdiem sakot, – LočMelis.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > oktaavs 22.03.2014. 15.51

    Vai tas ir tas pats Stepans Bandera, kuru vācieši no 1942. gada janvāra līdz 1944. gada septembrim turēja ieslodzītu Zaksenhauzenes koncentrācijas nometnē?

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

Andris 22.03.2014. 20.17

Vienu no Krimas tatāru tautas līderiem – Mustafu Džamiļovu, kurš, PSRS laikos būdams cilvēktiesību aizstāvis, aiz dzeloņstieplēm pavadījis 12 gadus, bet šodien ir „Baķkivščinas” deputāts Ukrainas Radā, Krimas pašieceltie vietvalži („Goblins”&co) paziņojuši par persona non grata Krimā. Savukārt Krimas tatāri viņu iecerējuši izvirzīt Nobela Miera prēmijai.Un, ņemot vērā reālo genocīdu, kas pašlaik tiek izvērsts pret Krimas tatāriem Krimā, pieļauju, ka Džamiļova izredzes būs visnotaļ reālas.

+13
0
Atbildēt

2

    Inese > Andris 23.03.2014. 03.20

    У меня были очень хорошие отношения с татарской певицей Эльзарой Баталовой. Так вот она в свое время мне слегка приоткрыла глаза на неоднородность крымских татар.

    Не стоит думать, что это стадо овец, бегущих за Джемилевым, к примеру, или еще за кем-то. Там много ответвлений и группировок.

    Вот ответ крымского татарина по срочным образом покидающим страну собратьям, устремившимся в Европу:

    “90% татар, которые уезжают из Крыма это члены разных сект, к таковым отношу Хизбов Хабашитов Ихван Муслимун Такфириты Таблиг джемат и т.д., более того непосвященные все эти группы называют вахабитами….

    Все эти секты запрещены в РФ! Вот они и побежали. Эти же люди контролировали (читай “продавали”) земельные захваты в Крыму.

    Для многих крымских татар очень даже хорошо, что они уезжают”

    https://www.facebook.com/anatolijsharij/posts/10203580137292455?stream_ref=10

    0
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu