Mazākā daļa Krievijas inteliģences nosoda agresiju pret Ukrainu • IR.lv

Mazākā daļa Krievijas inteliģences nosoda agresiju pret Ukrainu

30
Arī Eirovīzijas "zvaigznes" - grupa "Buranovskije babuški" - parakstījušas atbalsta vēstuli Putina politikai Ukrainā. Foto: EPA/LETA

Vairākums Krievijas kultūras darbinieku tomēr paraksta otru vēstuli, kurā atbalsta Putina agresiju Ukrainā

Vairāki pazīstami Krievijas inteliģences pārstāvji – rakstnieki, režisori, aktieri un mūziķi – ceturtdien parakstījušies zem dokumenta, kurā pausts nosodījums agresijai pret Ukrainu. Dokuments publicēts laikraksta “Novaja gazeta” tīmekļa vietnē, un līdz ceturtdienas vakaram to jau bija parakstījuši 90 Krievijas inteliģences pārstāvji.

Savukārt otru vēstuli, kurā pausts atbalsts Krievijas prezidenta Vladimira Putina pozīcijai Ukrainā, parakstījuši daudz vairāk Krievijas kultūras darbinieku – līdz ceturtdienas vakaram to bija parakstījuši vairāk nekā 390 cilvēki.

Iniciatīvas grupa, ka sir pret agresiju Ukrainā, arī tuvākajās dienās aicina sarīkot kongresu “Pret karu, pret Krievijas pašizolāciju, pret totalitārisma atjaunošanu”, ziņo LETA/Newsru.

“Mūsu valsts ir ierauta bīstamā avantūrā. Zem lozunga “Aizstāvēsim krievus Krimā, kā arī visus ukraiņus no jaunās neleģitīmās fašistiskās varas Ukrainā!” jau notikusi faktiska Krimas aneksija. Rupji pārkāptas starptautiskās tiesības, sagrauti Eiropas drošības un stabilitātes principi, Krievija strauji veļas jauna aukstā kara ar Rietumiem virzienā, kur smagās sekas ir grūti paredzēt,” brīdina vēstules autori.

“Visos Krievijas valsts medijos plūst neapturamas melu un dezinformācijas straumes, kā arī ir izvērsta apdullinoša propagandas kampaņa pret visiem, kas mēģina apšaubīt varas darbību pamatotību, norādīt uz postošajām sekām valstij un tautai. Visi tie, kas nepiekrīt, ar vieglu roku tiek zākāti, dēvēti par “piekto kolonnu”, “fašistiem”. Bet tādu, kas nepiekrīt, ar daudz.”

Kaut arī vairāki inteliģences pārstāvji un cilvēktiesību aktīvisti jau pauduši nosodījumu Krievijas agresijai pret Ukrainu, attieksme ir jāpauž tiešāk un skaļāk, norāda aicinājuma autori, mudinot jau tuvākajās dienās sarīkot kongresu, kurā tiktu pausta attieksme pret pašreizējiem notikumiem.

“Šādam kongresam cita starpā ir jāizvirza prasība pārtraukt propagandas histērijas uzkurināšana, pārtraukt to cilvēku zākāšanu, kas nepiekrīt,” teikts aicinājumā.

Vēstuli parakstījuši rakstnieki Andrejs Bitovs, Vladimirs Voinovičs, Viktors Jerofejevs, Ludmila Uļicka, Alla Gerbere, aktieri Lija Ahedžakova, Mihails Jefremovs, Ļevs Prigunovs, Aleksandrs Fiļipenko, režisori Pāvels Bardins, Eldars Rjazanovs, arī Latvijā labi pazīstamais Ādolfs Šapiro, cilvēktiesību aktīvisti Ludmila Aleksejeva, Svetlana Gannuškina, Sergejs Kovaļovs, mūziķis Andrejs Makarevičs, politologs Andrejs Pjontkovskis un daudzi citi.

Ar vairākiem pretkara paziņojumiem jau iepriekš klajā nākuši rakstnieki Krievijas PEN centra biedri, kā arī viņu kolēģi ārzemēs. Nepieļaut karu aicinājuši rokmūziķi Boriss Grebenščikovs, Vjačeslavs Butusovs, Jurijs Ševčuks. Grebenščikovs sarakstījis jaunu dziesmu “Ļubov vo vremja voini” (“Mīla kara laikā”).

Daudzi radošās inteliģences pārstāvji piedalījušies pretkara protestos Maskavā.

8.martā Krievijas kinematogrāfisti atbildēja uz ukraiņu kolēģu pretkara aicinājumu, iestājoties pret “bezprecedenta antiukrainisko kampaņu, kuru ir izvērsuši Krievijas valsts kanāli”.

“Mēs tāpat kā jūs esam kategoriski pret meliem Ukrainai liktenīgo notikumu atspoguļojumā un vēl jo vairāk pret Krievijas militāro agresiju Ukrainā. Mēs esam taisnības pusē, un mēs esam ar jums,” teikts atklātajā vēstulē, kuru parakstījuši vairāki pazīstami režisori, scenāristi un kinokritiķi.

Taču otrdien cita Krievijas kultūras darbinieku grupa parakstīja kolektīvu vēstuli, paužot atbalstu prezidenta Vladimira Putina Ukrainas un Krimas politikai. Vēstule publicēta Kultūras ministrijas mājas lapā.

Līdz ceturtdienas vakaram to bija parakstījuši jau pāri par 300 kultūras darbinieku, vēsta BBC.

“Šajās dienās, kad izšķiras Krimas un mūsu tautiešu liktenis, Krievijas kultūras darbinieki nevar ar aukstu sirdi to visu noskatīties no malas. (..) Mēs vēlamies, lai mūsu tautu un kultūru sadarbībai būtu droša nākotne. Tieši tāpēc mēs stingri paziņojam par atbalstu Krievijas Federācijas prezidenta pozīcijai Ukrainas un Krimas jautājumā,” teikts šajā vēstulē.

Sākotnēji šo vēstuli bija bija parakstījuši 86 cilvēki. Viņu vidū ir tādi arī Latvijā labi pazīstami Krievijas aktieri kā Aleksejs Batalovs, Oļegs Tabakovs, Vasīlijs Lanovojs, Mihails Bojarskis, Sergejs Bezrukovs,, mūziķi Vladimirs Spivakovs, Jurijs Bašmets, Valērijs Gergijevs, baletdejotājs Nikolajs Ciskaridze, kā arī dažu kultūras un mākslas mācību iestāžu vadītāji.

Kā vēsta BBC, žurnālistu aptaujātie šīs vēstules parakstītāji pārsvarā savu parakstu zem tās likuši brīvprātīgi.

Krievija kopš 28.februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas, no kurām vairākas ieņemtas. Krimas reģionālais parlaments paziņojis, ka 16.martā pussalā notiks referendums par pievienošanos Krievijai. Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība uzstāj, ka Krievijas militārās okupācijas apstākļos sarīkotais referendums būs neleģitīms un tā rezultāti netiks atzīti.

Vēstules varat lasīt šeit.

Komentāri (30)

OscaryElsa 14.03.2014. 08.34

Latvija varetu parakstit vestuli par aizliegumu Krievijas muzikiem rikot koncertus Jurmala un visa Latvija!

+15
0
Atbildēt

3

    reksa > OscaryElsa 14.03.2014. 17.08

    Kāpēc visiem Krievijas “kultūras darbiniekiem”, kas atbalsta agresiju Ukrainā, nenoteiktu aizliegumu iebraukt Eiropas Savienībā?

    Pietiktu vienai Latvijai ielikt viņus visus melnajā sarakstā un Sengēnas telpa viņiem būtu liegta.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > OscaryElsa 14.03.2014. 09.15

    Es, protams ceru, ka šogad vilnis nebūs Jūrmalā. Bet vērojot valdības vairākuma attieksmi pret TUA un 16. martu (kas pie tam ir pretrunā ar 1998. gada 29. oktobra Saeimas deklarāciju par leģionāriem), manas cerības visticamāk nepiepildīsies.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > OscaryElsa 14.03.2014. 09.24

    r-r. Kādas cerības?! Truksnis bez minstināšanās jau ir paziņojis, ka vilnim nav nekāda sakara ar politiku un ka vilnim Jūrmalā būs būt !

    protams, ka vilnis ir kultūras pasākums tā “tīrākajā izpausmē”! Un viļņa regulārās sejas – gazmanovi, vaļerijas un visa pārējā šušera – Krievijas augstās kultūras nesēji pasaulē. Ne truksnis, ne ušmeriks par to nešaubās ne mirkli.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

Alise 14.03.2014. 09.12

Nu skaidrs, ka lielākā daļa krievu inteligences ir par karu.

Beidziet dzīvot utopijā, cilvēki mīļie. Krievi vienkārši tādi ir. Nav uz krieviem jādusmojas, nav viņi jālamā, bet jāsaprot vienkārši, ka viņi tādi ir. Ka viņi vairāk ir ar mongolisko, vidusāzisko mentalitāti, nekā ar eiropeisko, viņos no slāviem maz kas ir, vairāk no aziātiem, un viņi ir pilnībā savādāki. Viņi akli paklausa vienīgo virsvadoni.

Nevajag nekad par citiem spriest pēc sevis, vajag saprast, ka citi var būt savādāki (un pārsvarā arī ir). Tādēļ nevajag mānīt sevi, ka Krievijā nav atbalsta karam, ka reitingi ir viltoti, ka tur inteliģence vai tauta celsies cīņai ar Putinu utt. Reitingi tur nav viltoti, un atbalsts karam Krievijā ir liels, jo viņi (krievi) vienkārši tādi ir, neatkarīgi no gudrības, izglītības vai naudas daudzuma.

+15
0
Atbildēt

4

    Eriks Grube > Alise 14.03.2014. 12.58

    atnjemiet svilpi virsvadonim!

    “..Итак, в воде плещутся дельфины, и тут появляется тренер со свистком. Он прикладывает его к губам, надувает щеки, делает какие-то жесты, и постороннему наблюдателю его действия кажутся в высшей степени бессмысленными и смешными. Ничего не слышно, ведь свисток ультразвуковой. Зато дельфины сигналы прекрасно воспринимают и с удовольствием на них реагируют: выпрыгивают из воды, вертятся колесом, танцуют, и между ними и тренером полный контакт и взаимопонимание.

    Вот примерно так управляет и российский лидер. Он посылает обществу сигналы, от которых приходит в ужас меньшинство населения, зато большинство их прекрасно считывает и абсолютно одобряет. Президент взлетел в облака вместе со стерхами или расцеловал тигрицу. Блогосфера бушует, появляются анекдоты, карикатуры и фотожабы одна смешнее другой, между тем рейтинг президента растет. Президент выступает с речью в Мюнхене, политологи хватаются за голову: «Он же губит свою репутацию! Это возврат к холодной войне!», но рейтинг президента растет. Происходит операция в Южной Осетии. Либеральная интеллигенция стонет: «Зачем нам чужие территории, свои собственные бы в приличное состояние привести!», тем временем популярность президента взлетает до небес. Именно это и происходит сейчас, во время кризиса в Крыму. Меньшинство шалеет от ужаса, стоит в пикетах и пытается понять, сможет ли кто-то Пу остановить и где он остановится. Большинство реагирует спокойно и уверенно: ему послали сигнал, что происходит возвращение к той самой настоящей жизни, к некой таинственной, но понятной и желаемой норме. ”

    http://www.snob.ru/selected/entry/73517

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Alise 14.03.2014. 10.28

    ja gazmanov-veidīgie tiek nosaukti par krievijas inteliģenci, tad… faktiski nav grūti definēt, kas ir ‘krievijas inteliģence’

    ————————

    nu nemelo sev, nu nav tas viens gazmanovs – 390 cilvēki jau parakstījušies par karu. Bet tu joprojām dzīvo sapņos…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > Alise 14.03.2014. 09.31

    ja gazmanov-veidīgie tiek nosaukti par krievijas inteliģenci, tad… faktiski nav grūti definēt, kas ir ‘krievijas inteliģence’

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Alise 14.03.2014. 09.53

    Par nožēlu Putina atbalstītāju sarakstā ir daudzi izcili talantīgi un inteliģenti cilvēki. Iespējams daļa no tiem ir nobijušies… bailes no “nepatikšanām” Krievijas inteliģencei ir iedzītas dziļi un pamatīgi, bet lielākā daļa tomēr ir ar agresiju mentālā līmenī lielkrievu šovinisti. Tāda tauta, piekrītu r_r.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 14.03.2014. 09.24

Izskatās, ka mums kaimiņos atdzimst fašisms, ja tā var iet un iekarot citas valstis, uzspļaujot uz pašu parakstītiem līgumiem(1994.g)

Vispār šausmīgi, ka paši fašisti saukā citus par fašistiem un ta sir pieļaujams. Vai kāds brīnums, ka ši ļaunā kaite pieņemas spēkā. Gan jau drīz vēl kādas valstis kritīs par upuri.

+14
0
Atbildēt

7

    ievuliitis > austrisv 14.03.2014. 18.42

    Veselīgi domājošie vienmēr atradīs kopīgu viedokli. Kā domā, Bet?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    reksa > austrisv 14.03.2014. 17.11

    Bet: “Jā, sanāktu labs sauklis “Rašizm ņeproiģot”.”

    Desmitniekā!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 14.03.2014. 10.17

    Tiešām labs termins. Noteikti lietošu pret šiem loču -meļiem, un ar tādu terminu vajag iet visos protestos, jo citādu valodu tie kremlini nesaprot.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 14.03.2014. 10.22

    Jā, sanāktu labs sauklis “Rašizm ņeproiģot”. Domāju, ko šo teikumu viņi saprastu pat ļoti labi! Tiešām labs.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > austrisv 14.03.2014. 09.57

    “Izskatās, ka mums kaimiņos atdzimst fašisms”

    Viņš nekad tur nebija miris.

    Bet traductrices apzīmējums ir labs – precīzs un izsmeļošs.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > austrisv 14.03.2014. 10.18

    Tieši to pareģoja Čerčils. Viņš teica “Fascists of the future will be called anti-fascists”. (Nākotnes fašisti sauksies antifašisti).

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > austrisv 14.03.2014. 09.38

    fašisms būtībā ir nodrāzts termins, kas šodien ir zaudējis savu nozīmi, jo tie, kas savi dēvē par anti-fašistiem, ne ar ko neatšķiras no fašistiem. Jautājums tikai, no kuras “frontes” puses ir vērsts skatupunkts.

    Šodien, manuprāt, ir jārunā par “rašismu”. Šis termins precīzi raksturo šodienas reāliju – “putinismu”.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu