Ziemeļkorejas parlamentā vienbalsīgi ievēlēts Kims Čenuns • IR.lv

Ziemeļkorejas parlamentā vienbalsīgi ievēlēts Kims Čenuns

25
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns balso. Foto: EPA/LETA

 

Ziemeļkorejā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās valsts vadītājs un diktators Kims Čenuns vienbalsīgi esot ievēlēts Augstākajā sapulcē, vēsta BBC.

Šīs bija pirmās Augstākās tautas sapulces vēlēšanas Ziemeļkorejā Kima Čenuna valdīšanas laikā. Parlamenta vēlēšanas valstī notiek ik pa pieciem gadiem.

Vēlēšanās balsotājiem netika piedāvāti alternatīvi kandidāti – Pektusānas apgabalā, kur balotējās Kims Čenuns, biļetenos bija tikai viņa vārds. Šajā vēlēšanu iecirknī esot ieradušie nobalsot 100% visi vēlētāji. Par citu vēlēšanu apgabalu rezultātiem pagaidām netiek ziņots.

Augstākā tautas sapulce formāli skaitās valsts augstākā lēmējvara.

Iepriekšējās parlamenta vēlēšanas notika 2009.gadā pašreizējā diktatora tēva Kima Čenira valdīšanas laikā. Vēlēšanas bija rūpīgi iestudētas, un toreiz katrā no 687 vēlēšanu apgabaliem kandidēja viens elites iepriekš izraudzīts pretendents.

Kims Čenuns jau ir īstenojis radikālas pārmaiņas Ziemeļkorejas vara elitē. Dramatiskākā no tām bija nāvessoda izpildīšana ietekmīgajam diktatora tēvocim un politiskajam mentoram Čanam Sonthēkam, kurš bija apsūdzēts nodevībā un korupcijā, atgādina LETA.

Kopš nāvessoda izpildīšanas Čanam Ziemeļkoreja no ārzemēm ir atsaukusi vairākus diplomātus un amatpersonas, kas dzimtenē represētas, zina teikt Dienvidkorejas politiķi.

Čans tāpat kā vairums augstāko Phenjanas amatpersonu bija parlamenta deputāts. Eksperti norāda, ka 9.martā notiekošās vēlēšanas būs iespēja vērot, vai no kandidātu sarakstiem būs pazudušas arī citas augstas amatpersonas.

 

Komentāri (25)

archoftriumph 10.03.2014. 12.08

ljoti atgaadina Putina veeleesnas un balsojumus, iipasi peedeejo, kuraa FP vienbalsiigi piekrita karaspeeka ievesanai Ukrainaa.

+3
0
Atbildēt

0

Anatolijs K. 10.03.2014. 14.30

O! Krievijas piedēklim SC un Locmelkurmisiem svētki!

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu