Ušakovs: SC nelauzīs līgumu ar Putina partiju (papild.) • IR.lv

Ušakovs: SC nelauzīs līgumu ar Putina partiju (papild.)

88
Nils Ušakovs. Foto: Ieva Lūka, LETA

Arī Tallinas mērs Savisārs nelauzīs līgumu ar “Vienoto Krieviju”, izliekas, ka tāda vairs nav

Latvijai ir jāuztur labas attiecības ar Krieviju, neskatoties uz pašreizējo attiecību saspīlējumu saistībā ar notikumiem Ukrainā. Šā iemesla dēļ SC negrasās lauzt līgumu ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina partiju “Vienotā Krievija”, šādu viedokli ceturtdien Latvijas Radio pauda “Saskaņas centra” (SC) līderis Nils Ušakovs.

Latvijai ir nepieciešamas labas attiecības ar visām kaimiņvalstīm, arī ar Krieviju, sacīja politiķis un uzsvēra, ka valsts nedrīkst nonākt strupceļā attiecībās ar Krieviju, ziņo LETA.

Ušakovs teica, ka šis līgums esot viena no retajām Latvijas politiķu iespējām uzturēt dialogu ar kaimiņvalsts varu. Līguma laušana nozīmētu jebkādu attiecību saraušanu, bet pēc tam tās atjaunot būtu ļoti grūti.

Runājot par SC vilcināšanos paust nostāju par notikumiem Ukrainā un Krievijas lomu tajos, Ušakovs teica, ka nekādu divdomību SC nostājā un paziņojumos neesot, jo partija nosodot jebkādu potenciālu vardarbību, arī tad, ja tā nāk no Krievijas puses. Politiķis uzskata, ka Latvijas augstāko amatpersonu paziņojums saistībā ar notikumiem Ukrainā ir bijis kvalitatīvs, bet Saeimas paziņojuma kvalitāte vēl esot apšaubāma, tāpēc tam arī nav SC atbalsta.

Ušakovs atzina, ka Latvijā ir ļoti sašķelta sabiedrība. Šādos apstākļos viņš uzskata, ka nevajag 10 miljonus eiro dot armijai, lai stiprinātu Latvijas aizsardzības spējas, bet gan novirzīt šos līdzekļus Latgales attīstībai, valodas kursiem cittautiešiem un mediju satura dažādošanai.

Arī piedāvājums ierobežot Kremļa ietekmē esošos Krievijas televīziju kanālus Ušakovam šķiet 19.gadsimta pieeja. Tā vietā viņš labāk iesaka stiprināt sabiedrisko mediju saturu krievu valodā. Ušakovs gan piekrīt, ka dažu Krievijas kanālu objektivitāti var apšaubīt.

Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē lems, vai pieņemt lēmumu saistībā ar situāciju Ukrainā, kurā cita starpā pausts stingrs nosodījums Krievijas militārajai agresijai Ukrainā. 

Ušakovs LNT rīta raidījumā teicis, ka SC nebalsos par Saeimas paziņojumu par Ukrainu, jo tas esot nekvalitatīvs. Latvijas attieksmes paušanai pietiekot ar Valsts prezidenta paziņojumu, kas jau ir izskanējis.

Žurnāls „Ir” ceturtdien apkopojis SC Saeimas frakcijas, kas ir lielākā Latvijas parlamentā, deputātu viedokļus par nostāju Krievijas militārās agresijas jautājumā Ukrainā. Deputāti atrod dažādus aizbildinājumus, lai izvairītos no skaidras attieksmes paušanas vai nosodījuma Krievijas agresijai. Vairāk lasiet žurnālā šeit.

Tallinas mērs Savisārs “pazaudējis” līgumu ar Putina partiju

Tallinas mērs un prokrieviskās Centra partijas līderis Edgars Savisārs distancējies no līguma ar Putina partiju „Vienotā Krievija”, kas Centra partijai noslēgts pirms dažiem gadiem, ceturtdien ziņo igauņu medijs „Postimees”.

Savisārs, no kura bezmaksas sabiedriskā transporta „pieredzi” smēlies Ušakovs, tagad apgalvo, ka ar Putina partiju līgumu slēdzis cits cilvēks, kurš patlaban vairs neesot Centra partijā, raksta „Tallinncity”.

Savisārs teicis, ka neredz nekādu saistību Centra partijas līgumam ar Putina partiju un notikumiem Krimā, „jo es nezinu nevienu partiju pasaulē, kas Krimas notikumu dēļ būtu paziņojusi, ka aptur vai pārtrauc kādu līgumu”.

Viņš arī teicis, ka līgumu ar „Vienoto Krieviju” slēdzis Centra partijas pārstāvis Ains Sepiks, pēc kura aiziešanas no partijas Savisārs līgumu vairs neesot redzējis. „Varbūt viņš to paņēma līdzi, varbūt tas jau ir pie reformistiem,” prātojis Savišars.

Savisārs šopirmdien arī izteicās, ka situāciju Ukrainā izdosies atrisināt tikai tad, kad valsts vadības grožus pārņems leģitīms spēks, jo pašreizējai valdībai neesot mandāta, vēsta laikraksts “Postimees”.

Igaunijas aizsardzības ministrs Urmass Reinsalu Tallinas mēra izteikumus vērtējis ļoti kritiski, norādot, ka, paužot šādu viedokli, Savisārs uzņēmies Krievijas ietekmes aģenta lomu, ziņo “Postimees”.

“Ukrainas situāciju var sākt risināt tikai pēc tam, kad valstī parādās leģitīms spēks, tikai tad elementāra sabiedriskā kārtība var tikt atjaunota Kijevā, kā arī Ukrainas austrumos un rietumos, tad kaut kādā līmenī varētu sākt darboties valsts ekonomika un tikai tad būs iespējams apspriest plašas ārvalstu palīdzības piešķiršanu šai valstij. Vai tā nāktu no Eiropas, Amerikas vai Āzijas vai no tām visām,” uzskata Savisārs.

“Līdz vēlēšanām (..) tikai nacionālās vienotības valdība varētu pretendēt uz kaut kāda veida leģitimitāti,” norādīja Savisārs, piebilstot, ka šādai valdībai būtu jāietver visu Ukrainas reģionu iedzīvotāju pārstāvji.

“Pašreizējai Ukrainas valdībai, kas izveidota zem rungām bruņotu vīru diktāta, diemžēl nav mandāta vai kompetences, pat lai organizētu vēlēšanas. Nemaz nerunājot par citu svarīgāko jautājumu risināšanu,” uzskata Savisārs.

“Skatoties plašāk, Ukraina ir piemērs tam, ka valsts iekšējās politiskās stabilitātes garants nevar būt varas struktūras, lai tās būtu tik labi apgādātas, cik iespējams, bet tai jābūt stiprai demokrātijai un sabiedrības sociālajai vienotībai,” norādīja Savisārs.

Tallinas pilsētas domes “Tēvzemes un “Res Publica” apvienības” (IRL) priekšsēdētājs Ēriks Nīless Kross uzskata, ka Savisāra izteikumi par situāciju Ukrainā raisa bažas, ka Savisārs zaudējis saikni ar realitāti.

Reinsalu, kurš arī pārstāv IRL, norādīja, ka Savisāra izteikumi kalpo Krievijas retorikai un tie ir neizturami, sevišķi, ņemot vērā, ka viņš ir savas partijas balss.

(papildināta ar sadaļu par Savisāru)

Komentāri (88)

putekliic 06.03.2014. 09.34

Jo agresīvāka un nekaunīgāka paliek Krievija Putina personā, jo marģinālāks, nekaunīgāks un liekulīgāks paliek SC Ušakova personā. Jā, SC joprojām ir daudz atbalstītāju; jā, viņiem ir lielākā frakcija. Bet, neskatoties uz to viņi ir marģināļi, kas san jau ir parādījuši, kuras valsts interese viņi aizstāv un ralizē. Nenotikušās dekolonizācijas tiešās sekas. Tendence ir izteikti negatīva, tiešām ir raizes par nākotni, jo šī ir bumba ar laika degli.

+38
-1
Atbildēt

1

vietējais 06.03.2014. 09.33

Interesanti, ko SC darīs, ja noskaidrosies, ka Krieviju jau kādu laiku vada neadekvāts cilvēks?

Pārdomāju Hermaņa vārdus un konstatēju, ka tiešām grūti saprast, kā cilvēks ar veselu saprātu iedomājas Eiropā ieročus žvadzināt un vienā rāvienā radīt savai valstij tādus zaudējumus.

+32
-2
Atbildēt

2

    dace_roze_lmt_lv > vietējais 06.03.2014. 09.48

    Krievijai nav ne vainas.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    oktaavs > vietējais 07.03.2014. 04.49

    Viņš ir pat ļoti adekvāts, jo zina ko dara. Kantoris reti kad šauj uz dullo. Ir doma, ka energoatkarīgā Merķele neko īpaši nepukstēs, bet par kaut kādiem frančiem, desanta kuģu pārdevējiem potenciālajam agresoram vispār nav ko runāt. Krievi frančiem esot “vēsturiski draugi”. Interesanti, kopš kura laika ? Kopš Napoleona, vai tomēr kopš antiamerikānista de Golla laikiem ?

    Nevajag no Putina idiotu taisīt, bet pieprasīt no NATO valstīm drošības garantijas gandrīz vai katru mēnesi. Ne tikai no ASV, bet it īpaši no tādiem “draugiem” kā Vācija, Francija, Holande, Itālija u.t.t.

    Ja grib bloka drošību, tad lai kustina arī savas pakaļas. Latvija nav Kanāda un potenciālais ienaidnieks artrodas 5 min. lidojuma attālumā no NATO robežām.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Ivars Ozols 06.03.2014. 10.19

SC viedoklis tik ilgi izpalika, jo tas visiem, ieskaitot reģionālajiem pārstāvjiem, bija šoks un bija jāsaskaņo viedoklis ar saimnieku.

SC līgums ar Edinnaja Rossija nav vienīgais LV-RU attiecību kanāls. Klaja muldēšana.

Aizsardzības finansējuma palielinājums ir vairāk kā nepieciešams un lai to panāktu ir jāizravē visādas nezāles, kas ir iesakņojušās ar savām 20 % nosūcošajām saknēm.

Ļubjankas propagandas kanālus visefektīvāk būtu ierobežot sakārtojot kanālu “paketes” tā, lai lielākā daļa skatītāju ir spiesti apmaksāt to kanālu, jo tas ir piesiets pie citiem kanāliem, kurus ir vērts ieslēgt.

+28
0
Atbildēt

1

    dzintarz > Ivars Ozols 06.03.2014. 16.31

    Gantrijs Tors SC viedoklis tik ilgi izpalika, ….

    Ļubjankas propagandas kanālus visefektīvāk būtu ierobežot sakārtojot kanālu “paketes” tā, lai lielākā daļa skatītāju ir spiesti apmaksāt to kanālu, jo tas ir piesiets pie citiem kanāliem, kurus ir vērts ieslēgt.

    ============

    Lūk, šī ir patiešām konstruktīva doma.

    LV uzņēmums pārraida absolūtu kaimiņzemes propagandonu bezmaksas mēslus tikai tāpēc lai varētu nopelnīt budžetā papildus kapeiku vēl nelustrēto kaimiņzemes oficieru/propagandonu pensijām?

    Lai jau propagandoni par speciālu cenu skatās Puķena Maskavas bezmaksas mēslus.

    Priekš normāliem cilvēkiem – pakešu paškonfigurācija.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu