Bērziņš: Sankcijas pret Krieviju var radīt pretējo efektu • IR.lv

Bērziņš: Sankcijas pret Krieviju var radīt pretējo efektu

85
Prezidents Andris Bērziņš. Foto: Ieva Čīka, LETA

Latvija sāk sankciju ieviešanu pret Ukrainas amatpersonām

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš cer, ka Ukrainā līdz atklātam karam ar Krieviju nenonāks, taču sankcijas pret Krieviju pašreizējā situācijā var radīt arī pretējo efektu.

Intervijā Latvijas Radio otrdien prezidents pēc notikušās Nacionālās drošības padomes sēdes pastāstīja, ka sēdē apspriesti jautājumi par Latvijas ārpolitisku rīcību saistībā ar Ukrainu, pārrunāta arī iekšpolitiskā situācija, iekšpolitiskā stabilitāte, ārējie apdraudējumi, arī iekšpolitikas jautājumi, piemēram, elektroenerģijas tirgus atvēršana mājsaimniecībām, ko koalīcija nolēma atlikt līdz janvārim.

Latvijas iedzīvotāji pašlaik varot „pilnīgi droši justies, nav nekādu šaubu, Latvija izdarījusi visu iespējamo, lai būtu ne sliktāk aizsargāta kā jebkura cita NATO dalībvalsts”, sacīja prezidents.

Bērziņš nevēlas kritizē ES kopējo nostāju Ukrainas jautājumā, ko daži eksperti vērtējā kā nepietiekami asu, jo nav nolemts piemērot kādas sankcijas pret Krieviju. Prezidents  norādīja, ka ES ir 28 valstis ar dažādām pozīcijām, dažādām prioritātēm, mūsu reakcija ir asāka, tas ir loģiski, ņemot vērā katra lomu ES.

Uz radio jautājumu par sankcijām un aizliegumiem viņš teica: “Tas ir – kādas [sankcijas].” „Neko nevar izmainīt pozitīvi, kaut ko agresīvi ierobežojot, [..] ar aizliegumiem neviens mērķus nav sasniedzis, īslaicīgi varbūt tas būs vajadzīgs,” sacīja prezidents, norādot gan, ka sankcijas „radīt pretējo efektu”.

„Aicinu skatīties loģiski un meklēt loģiskus risinājums, nevis meklēt šķēršļus un uz tiem šķēršļiem paklupt,” pauda prezidents.

Bērziņš runāja, ka Latvijai ir jāizmanto sava “bāze”, proti daudzi tūkstoši ukraiņu, kas dzīvo Latvijā, lai palīdzētu Ukrainai.

Bērziņš arī uzsvēra, ka demokrātisku valsti nevar izveidot ar viena dokumenta parakstīšanu, tāpēc Latvijai jāgatavojas palīdzēt Ukrainai, daloties ar savu 23 gadu pieredzi valsts pārvaldes stiprināšanā, izglītības jomas sakārtošanā un citās jomās.

„Mēs aizvien neesam visas jomās sasnieguši to, ko mēs gribām, un jāsaprot, cik sarežģīti ir Ukrainai,” sacīja prezidents.

Latvija sāk sankciju ieviešanu pret Ukrainas amatpersonām 

Tikmēr Latvija ir sākusi juridisko procedūru īstenošanu, lai ieviestu sankcijas pret personām, kuras ir atbildīgas par Ukrainas valsts līdzekļu izsaimniekošanu un cilvēktiesību pārkāpumiem. Jautājums par sankciju ieviešanu tika izskatīts divās ārkārtas Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomēs 20.februārī un 3.martā, kuras bija veltītas situācijai Ukrainā, un ir panākta vienošanās ātri pabeigt darbu pie sankciju piemērošanas.

Sankcijas attiecas uz ceļojuma ierobežošanu un aktīvu iesaldēšanu, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses un informācijas nodaļā.

Tomēr ĀM neatklāj konkrētas personas, kuras iekļautas sarakstā. “Jautājumus par konkrētām amatpersonām būtu pareizāk adresēt atbildīgajām iestādēm, kuras veic uzraudzību,” aģentūrai LETA atbildēja ĀM vēstnieks preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Kā jau vēstīts, Austrija un Šveice iesaldējušas aktīvus gāztajam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam un vēl 17 bijušajām amatpersonām, kuras tiek turētas aizdomās par cilvēktiesību pārkāpšanu un saistību ar korupciju.

(papildināta ar pēdējo sadaļu)

Komentāri (85)

silvija 04.03.2014. 12.37

Kājiņbērziņam pilnīga taisnība – paziņosim, ka nosodām asiņaino punduri, šis saņems ļaunā un neaicinās kājiņbērziņu uz paralimpiskajām spēlēm un neatmetīs kādu pusapgrauztu kaulu. Kauns un negods, nevis prezidents.

+26
0
Atbildēt

4

    oliversk > silvija 04.03.2014. 12.49

    Piekrītu, tikai, diemžēl, asiņainais nebūt nav punduris, bet gan – milzis. Un esmu laimīgs, ka man nav jāizdara šī izvēle…

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > silvija 04.03.2014. 15.21

    > agrunte

    Piekrītu Jums.

    Nez vai krievu armijas “manevru” pārtraukšanā pie Ukrainas un Polijas robežas (Kaŗaļaučos) sava loma nav bijusi arī šim notikumam?

    http://www.interfax.ru/item.asp?id=362644

    Sīkāk par USS George H.W. Bush (CVN-77)

    http://www.public.navy.mil/airfor/cvn77/Pages/USS%20GEORGE%20H.W.%20BUSH%20%28CVN%2077%29.aspx

    http://en.wikipedia.org/wiki/USS_George_H.W._Bush_%28CVN-77%29

    Lai gan pieņēmums par amerikāņu trieciengrupas ieiešanu Melnajā jūrā, protams, ir smieklīgs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > silvija 04.03.2014. 14.35

    Visādi apsveicami, ka pasaule nostājās pret nelietīgo goblinu no kremļa.

    tomēr nobijās.

    Tagad jau arī Bērziņs var izpausties pilnā apmērā, jo briesma sjau sen pagājušas.nožēlojams prezidents.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > silvija 04.03.2014. 13.17

    Nepiekritu abiem apzīmējumiem. Patiesībā viņš ir puņķains punduris, kas jau pielika pilnas bikses un pašlaik taisnojas preses konferencē. Jūs mūs ne tā sapratāt, mēs neko tādu negribējām, davajķe žiķ družna utt.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

putekliic 04.03.2014. 13.57

Protams, protams, ka būs pretējs efekts, kā gan citādi?! Un ja nedod Dies’ Putins sāks moblizēt karaspēku pie Latvijas robežām un draudēs nākt aizstāvēt “tautiešus”, tad tādi bērziņi, protams, uzreiz paziņos, ka nekādas sankcijas pret agresoru nedrīkst piemērot, ka nedrīkst “agresīvi pretoties” agresoram. Lai tik nāk iekšā – mums galvenais, lai ir “miers” un, lai varam turpināt tirgot šprotes. Prezidents Bērziņš ir potenciāls drauds Latvijas valstiskumam!!!

+22
0
Atbildēt

1

    ievuliitis > putekliic 04.03.2014. 14.06

    “Un ja nedod Dies’ Putins sāks moblizēt karaspēku pie Latvijas robežām un draudēs nākt aizstāvēt “tautiešus”, ”

    … tad Bērziņš, sekojot Ukrainas Dmitrija Berezovska priekšzīmei publiski TV kameru priekšā zvērēs citas valsts varai.

    Starp citu, kā to novērtēja citi Ukrainas Jūras Kara Flotes virsnieki varat noskatīties brīvā brīdī. Sapulce Flotes štābā, kur Berezovskis skaidro savu pozīciju, sola virsniekiem visadus labumus un saņem skaidrā krievu valodā (lietojot arī ļoti izteiksmīgas “tēlainas” frāzes) nosodījumu no citiem flotes virsniekiem.

    http://seabreeze.org.ua/ofitserskoe-sobranie-v-shtabe-vmsu-vernost-prisyage-ofitserov-vmsu-video/

    +8
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 04.03.2014. 12.42

Bērziņš: Sankcijas pret Krieviju var radīt pretējo efektu. +++ Te nu mēs esam :) Sabiedrības spiediena rezultātā prezidents pārtrauca savu atvaļinājumu, atgriezās, lai vadītu valsti un šādi ir pirmie viņa darba augļi – SC atradis sev jaunu sabiedroto :) Būtu likuši labāk prezidentu mierā, ļāvuši viņam baudīt atvaļinājumu, kopt slimo sievu, kurai vīruss esot. Tagad vakars, jebkurš vārds, kuru viņš kā LR prezidents izsaka publiski taču nepaliek tikai Latvijas robežās vien. Bērziņa vārdam ir ” starptautisks lidojums” un tur jau ir tas trakums šajā situācijā. Kauns pa visu ģīmi ..:)

+20
0
Atbildēt

4

    silvija_vitina > buchamona 04.03.2014. 16.28

    nevajag nekādas tomogrāfijas. Zilās lapas raksta parasti “pēc pieprasījuma”. Jāzina tikai, pie kā iet.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > buchamona 04.03.2014. 15.22

    betijai. prezidentu var atsaukt ar 2/3 Saeimas balsu. laikam nespīd.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 04.03.2014. 15.55

    Un ko vajag, lai ārstu komisiju norīkotu veselības stāvokļa noteikšanai? Galvas tomografija varētu… nē! nekādu šaubu … konstatēs daudzu svarīgu centru (kaut vai centra, kas iespaido runu. Tas redzams ar neapbruņotu aci) panēlinātu, arī traucētu darbību, kā arī plašu asinsvadu pārkaļķošanos. Ir nopietns insulta risks. Mums jābūt humāniem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 04.03.2014. 14.15

    Nezini, cik sarežģīta Latvijā ir prezidenta inpīčmenta procedūra vai tas, ko mēs varam saukt par tā saucamo impīčmentu? Konstitucionāls vairākums, vienkārš vairākums?

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu