Ukrainas parlaments aicina izvest Krievijas karavīrus no Krimas (papild.) • IR.lv

Ukrainas parlaments aicina izvest Krievijas karavīrus no Krimas (papild.)

36
Sevastopole Krimā. Vīrietis vicina Krievijas karogu. Foto: EPA/LETA

Ukraina: Krievija gatavo iebrukumu Ukrainā; Putins uzdevis karavīriem atgriezties no militārajām mācībām

Ukrainas Augstākā rada pieņēmusi paziņojumu, aicinot no Ukrainas teritorijas izvest ārvalstu karaspēku, ziņo LETA/UNIAN. Šādu paziņojumu atbalstīja 239 no klātesošā 331 likumdevēja.

Kā norādīja Ukrainas prezidenta pienākumu izpildītājs un Augstākās radas priekšsēdētājs Oleksandrs Turčinovs, lai mazinātu spriedzi Krimā, Krievijai nekavējoties jānodrošina savu karavīru atgriešanās pastāvīgās dislokācijas vietās.

“Pārtraukt iejaukties mūsu valsts iekšējās lietās. Savukārt [gāztā prezidenta Viktora] Janukoviča izdošana paātrinātu attiecību normalizāciju mūsu valstu starpā,” uzsvēra Turčinovs.

Aizdomas, ka gatavo militāru iebrukumu

Ir nopietns pamats apgalvot, ka Krievija gatavojas intervencei arī citos Ukrainas reģionos, ne tikai Krimā, kur jau atrodas 16 000 Krievijas karavīru, pirmdien paziņoja Ukrainas pārstāvis ANO Jurijs Sergejevs. Tikmēr ukraiņi masveidā piesakās armijā, lai stātos pretī iebrucējiem.

„Kara daļu izplešanās, to apbruņošana liecina par to, ka viņi gatavojas intervencei Ukrainas kontinentālajā daļā,” teica Sergejevs ANO Drošības padomes sēdē Ņujorkā.

Šonakt plkst.5 beidzās ultimāta termiņš, Krievijai prasot atsaukt vietējos spēkus Krimas teritorijā, taču patlaban nekādas militāras darbības nav sekojušas. Tiesa, pie vairāku Ukrainas apgabalu robežām gan tiekot pulcēti un izvietoti Krievijas armijas spēki, vēsta BBC.

Bez Krimas Krievija savu sauszemes karaspēku un kara tehniku koncentrē pie Ukrainas robežām Harkovas, Luganskas un Doņeckas apgabalu tuvumā, vēsta UNIAN. Šādas darbības, pēc Ukrainas domām, liecina par gatavošanos uzbrukumam.

Pirmdien, 3.martā, grupa bruņotu cilvēku, pielietojot fizisku spēku, sagrāba Kerčas robežsargu punktu Kerčas pussalā, vēsta Ukrainas robežsardze.

Uzbrukums noticis vakarā ap plkst. 19. Divos mikroautobusos ieradušies vairāki bruņoti cilvēki, ziņo BBC. Uz robežsargu aizrādījumu, ka viņi nevar valstī ievest ieročus robežsargu punktā iebruka desmit bruņoti karavīri, kurus ukraiņi nosauca par Krievijas Melnās jūras flotes pārstāvjiem. Viņi savā rīcībā pārņēma robežpunktu un ieveidoja aizsardzības pozīcijas.

Ar nākamo prāmi šajā vietā ieradās jau trīs smagās automašīnas ar bruņotiem karavīriem.

Ir.lv Ukrainas protestu aktīvists Vladimirs Šumeiko, kurš pirms mēneša ārstējās Latvijā, pirmdienas naktī pastāstīja, ka Ukrainā sākusies arī armijas rezervistu mobilizācija, armijā ukraiņi piesakās masveidā – arī viņš to izdarījis.

Vladimiram ir sāpīgi un neizprotami, ka Eiropas valstu reakcija uz notiekošo Krievijas agresiju ir tik mīksta: „Kāpēc viņi nevēlas uz Ukrainu sūtīt savu armiju?” – vaicā Šumeiko.

Kā zināms, Krievijas okupētajā Krimā jau atrodas 16 000 karavīru, kuru skaitu vēl grasās palielināt līdz 25 000.

Jaunākās ziņas liecina, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins izdevis rīkojumu karavīriem atgriezties pastāvīgās dislokācijas vietās no militārajām mācībām, kas norisinājās Krievijas rietumu daļā, paziņojis Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs. 

Viņš arī apliecināja, ka militārie manevri aizvadīti sekmīgi, vēsta LETA/RIA Novosti.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (36)

archoftriumph 04.03.2014. 10.24

ja lieta buutu “tiira” no krievijas puses, tad krievu zaldaati buutu devusies paliigaa pilnaa ekipeejumaa, ar paziisanaas zimeem uz formas teerpiem, nevis maskeejusies kaa zaglji un bandiiti.

+9
0
Atbildēt

2

    dace_roze_lmt_lv > archoftriumph 04.03.2014. 10.29

    Amerikāņi bieži vien dara tāpat, piem., ieņemot Grenādas valsti 1970.gados, ja nemaldos. Un tādā pašā veidā viņi nogalināja Bin-Ladenu Pakistānā pirms pāris gadiem.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Dina > archoftriumph 04.03.2014. 11.25

    A viņi nemaz nebija maksējušies kā „zagļi un bandīti”. Tik vien kā amerikāņi … Jeb jūs gribat teikt, ka tas ir viens un tas pats? …. :)))

    P.S. Un tā „maskēšanās” tāda dīvaina. Tas, ka nelieto uzšuves, ir normāla lieta šodienas armijās kaujas apstākļos. Savējie zina, kas ir kas, a pretiniekiem arī nav jāzina. Ar karodziņiem aplīmējušies un vēl bruņuvestes un kaskas apkrāsojuši parasti ir visādi „miera uztutrētāji”. Bez tam – visur, kur iet, krievi saka, ka pārstāvot Krievijas armiju un ik pa laikam kādu Krievijas karogu pat uzvelk mastā … Tāda jancīga tā „maskēšanās”. Nepadalīsies ar kādu ideju – aiz ko tas tā? … :)))

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

austrisv 04.03.2014. 10.13

Man izskatās, ka Putins laikam tiešām tic, ka Rietumos dzīvo muļķi, jo tas, ka viņš it kā rīkojis karaspēka mācības Ukrainas teritorijā -Krimā, un pie Ukrainas robežas, izrādās ir tikai tāda nenopietna darbība, ka svešas valsts karaspēks tā vienkārši ienāk citas valsts teritorijā un rīko manervus. Ak, cik nevainīga darbība, vai ne! Un visi te šašutuši par tādu nieku kā Krievijas armijas manerviem Ukrainā. Ko jūs, Krievija var darīt visu ko tik iedomājas un arī starptautiskie līgumi Krievijai nav jāievēro(1994. g līgums), toties Ukrainai Krievijas prāt ir jāievēro 2014. g 21. janvāra parakstītais līgums par Janukoviča neaizskaramību.

Kā gan pasaule nesaprot un neatšķir, ka krievi drīkst darīt visu, bet parējai pasaulei ir jāievēro tie līgumi, kas noslēgti ar Putina Krieviju.

+9
-1
Atbildēt

3

    Dina > austrisv 04.03.2014. 10.42

    Kādi „manevri” Ukrainā, tantuka? Tu karti esi redzējusi vispār, kur notiek manevri, kuri ir beigušies, starp citu, un, kur ir Ukraina?

    Krievijai pilnīgi pietiek ar tās Krimā esošo grupējumu, lai dienas laikā visa Ukraina nonāktu tās kontrolē, ja Putins to tiešām gribētu. Viņa 16 vai 25 000 ir motorizēti, bruņoti, apmācīti un Čečenijā rūdījušies profesionāļi, kamēr Ukrainas pusē ir 150 000 pusapģērbti, neapmācīti, neekipēti un demoralizēti zaldātiņi, kuri pie tam ir izsmērēti pa visu valsti plānā slānī.

    Bez tam – ukraiņa armija i netaisās „karot” pučistu pusē tagad, ja jau nekaroja Janukovičā pusē pirms tam. Līdz viņiem beidzot sākt nonākt patiesība par apsvērsuma īstenajiem rīkotājiem un viņu mērķiem. Un TAUTAS labklājība šo mērķu sarakstā ir vienā no pēdējām vietām.

    Maidans cīnījās pret oligarhu lopisko varu Ukrainā. Un kas mums ir Jaceņuks – jaunais „premjers”? Nav gadījumā oligarhs? Un Timošenko? Un kurus jaceņuks tikko kā ir nozīmējis (vismaz cenšas nozīmēt) par gubernatoriem Austrumu un Centrālajos rajonos? Tieši tos pašus lopiskos oligarhus, pret kuriem Maidans cīnījās !

    Tā ka, nodrošinot Krimas autonomiju, Putins JAU ir relaizējis savus mērķus. Tālākais būs Krimas referendums ar prognozējamu iziešanu no Ukrainas sastāva, kas sekos masu nekārtības Ukrainā, kad vēl virkne citu reģionu izvēlēsies pievienoties Krimai. Jau tagad prasās. Pilsoņu karu neviens nav atcēlis. Tieši otrādi – izsludinot mobilizāciju, pučisti tieši tagad izdala ieročus tiem, kuri pēc brīža viņus pašus ar šiem ieročiem apšaus.

    MAIDANS NAV BEIDZIES ! Tas turpināsies un šoreiz jau „revolucionāri” kritīs viens otram pie rīkles savā starpā … Krievijai nav ne mazākās vajadzības piedalīties šajā putrā. Viņi tagad var mierīgi pasēdēt maliņā aiz Perekopa un ar interesi pavērot, kā maidanieši citis citu slaktēs un gudrinieki Rietum-eiropieši tiks tagad galā ar to, ko paši ievārījuši … :)

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > austrisv 04.03.2014. 10.20

    Noplusoju jūsu komentāru.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Kristīne > austrisv 04.03.2014. 11.45

    “Un kurus jaceņuks tikko kā ir nozīmējis (vismaz cenšas nozīmēt) par gubernatoriem Austrumu un Centrālajos rajonos? Tieši tos pašus lopiskos oligarhus, pret kuriem Maidans cīnījās ! ”

    ==

    Taisnība, bet šamam ir jāizmanto pieejamie resursi, lai nepalaistu tos austrumu apgabalus vējā, tāpēc ir jāieceļ džeki, kam bez politiskas varas (kas te ir, te nav) ir arī papildu ietekme.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

alexander 04.03.2014. 10.57

Šajā situācijā Putinam ir iespēja aizvākt savu karaspēku no Krimas un riskēt, ka Ukraina lauž līgumu par flotes izvietošanu Melnajā jūrā, bet to nepieļauj viņa ego, vai arī turpināt militāro intervenci un riskēt ar starptautisko izolāciju un ekonomiskām sankcijām, toties uzturot savu ego un turpinot dzīvot citā pasaulē, kurai nav sakara ar realitāti. Otrajā gadījumā var būt neapmierinātība no Krievijas miljardieru puses, kuri Putina “kara spēļu” dēļ jau zaudējuši naudu, viņu īpašumu vērtībai vienas dienas laikā samazinoties par vairākiem miljardiem dolāru. Arī Krievijas tauta var nesaprast šo izvēli, kam būs sekas uz valsts ekonomiku. Bet Putina virtuālajā pasaulē viss labi, var turpināt tālskatī apbrīnot savas militārās tehnikas varenību un mēgināt pasaulei stāstīt, ka militārā intervence Ukrainā uzsākta pēc tās prezidenta Janukoviča 1. marta rakstveida iesnieguma un lai nodrošinātu mieru un tautu draudzību. Pagaidam Ukrainā, bet var arī citur pasaulē – galvenais, lai ir iesniegums.

+8
0
Atbildēt

1

    esmeralda_se > alexander 04.03.2014. 11.07

    Viss jau pareizi, tikai nekādu sankciju nebūs. Labi, G8 meetings Sočos nenotiks, ar to arī aprobežosies…

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu