Obama telefonsarunā brīdina Putinu neiebrukt Ukrainā (papild.) • IR.lv

Obama telefonsarunā brīdina Putinu neiebrukt Ukrainā (papild.)

63
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

Kanāda atsauc vēstnieku no Krievijas; Ukrainā pirmās asiņainās provokācijas

ASV prezidents Baraks Obama sestdien Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam 90 minūšu ilgā telefonsarunā pavēstīja, ka Krievija ir pārkāpusi starptautiskās tiesības ar savu iebrukumu Ukrainā un brīdināja ar ASV un sabiedroto pretpasākumiem, ziņo LETA/AFP.

Kā pavēstīja Baltais nams, Obama aicinājis Putinu atvilkt Krievijas spēkus atpakaļ bāzēs Krimā un brīdināja, ka turpmāk starptautisko tiesību pārkāpums no Maskavas puses novedīs pie tālākas “politiskās un ekonomiskās izolācijas”.

ASV prezidents Putinam norādījis, ka viņa rīcība “pārkāpj starptautisko likumus, tai skaitā [Krievijas] 1997.gadā ar Ukrainu noslēgto līgumu par militārajām bāzēm”. Obama arī brīdinājis Putinu par cenu, ko viņam nāksies maksāt par Ukrainas suverenitātes apdraudēšanu.

Baltā nama paziņojums par Obamas un Putina telefona sarunu ir neparasti detalizēts un skarbs, norāda mediji.

Jautāta par telefonsarunas toni, ASV augsta ranga amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, aģentūrai AFP apliecināja, ka tā bijusi nekomfortabla saruna – “atklāta un tieša”.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs sestdien paziņoja, ka Maskava apdraud reģionālo mieru un ka Krievijas militārā iejaukšanās Ukrainā dziļi kaitēs ASV un Krievijas attiecībām.

“Ja Krievija nespers tūlītējus un konkrētus soļus saspīlējuma mazināšanai, [Krievija] izjutīs dziļas sekas tās attiecībās ar ASV un starptautiskā mērogā,” sacīja Kerijs.

Maskavas rīcība ne tikai ir starptautisko nolīgumu pārkāpums, bet arī “draudi mieram un drošībai Ukrainā, kā arī plašākam reģionam,” sacīja Kerijs.

ASV valsts sekretārs arī teica, ka viņam bijusi telefonkonference ar sešiem Eiropas valstu un Kanādas ārlietu ministriem, kā arī Eiropas Savienības (ES) ārlietu pārstāvi Ketrīnu Eštoni un Japānas vēstnieku ASV. Amatpersonas apspriedušās par koordinētiem tālākiem soļiem.

“Mēs esam vienoti situācijas novērtējumā un cieši sadarbosimies, lai atbalstītu Ukrainu un tās tautu šajā vēsturiskajā stundā,” sacīja Kerijs, atkārtot aicinot Maskavu atvilkt savus spēkus.

Vašingtona arī paziņojusi, ka pārtrauc gatavošanos jūnijā paredzētajai G8 sanāksmei Sočos.

Kanāda atsauc vēstnieku no Krievijas

Kanāda atsaukusi savu vēstnieku no Krievijas, valsts premjerministram Stīvenam Hārperam asi nosodot Maskavu par militāro iebrukumu Ukrainā, ziņo LETA/AFP.

“Mēs pievienojamies mūsu sabiedrotajiem stingri nosodot [Krievijas] prezidenta Vladimira Putina militāro intervenci Ukrainā. Šī rīcība ir Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes acīmredzams pārkāpums. Tas arī pārkāpj starptautiskajos likumos noteiktos Krievijas pienākumus,” teikts Hārpera paziņojumā.

Savukārt Reģionu partijas deputāts Jurijs Mirošņičenko uzskata, ka svētdien Augstākā Rada, kas sanāks ārkārtas sēdē aiz slēgtām durvīm, varētu pieņemt aicinājumu Maskavai uz dialogu un izveidot sarunu grupu ar Krieviju, ziņo UNIAN.

Provokācijas un slepkavības Ukrainā

Tikmēr Kijevā svētdienas naktī nezināmi uzbrucēji nogalinājuši trīs autoinspektorus, vēsta „Levij bereg”. Uzbrucēji šāvuši tiešā tēmējumā uz inspektoriem.

Savukārt Harkovā sestdien Krievijas aktīvisti sarīkojuši kautiņu un virs Harkovas apgabala administrācijas ēkas izkāruši Krievijas karogu, vēsta UNIAN.

Huligāni ieradušies no Belgorodas apgabala Krievijā un pēc akcijas uzreiz aizbēguši, TV „espreso” pastāstījis deputāts Vitālijs Daņilovs, kurš sestdien bijis Harkovā.

Daņilovs stāstījis, ka Harkovā iebraukuši vairāk nekā divi tūkstoši krievu ar Belgorodas apgabala autobusiem.

Ukrainas mediji ziņo, ka Krievijas karavīri svētdien sākuši uzbrukumu Ukrainas armijas daļai Krimas ostas pilsētā Sevastopolē.

Ukrainas jūras spēku mācību bāzei uzbrūk aptuveni 300 cilvēki pilnā kaujas gatavībā īpašo uzdevumu vienības formās, vēsta Ukrainas mediji, atsaucoties uz avotiem Ukrainas robežsardzē.

Uzbrucēju grupas komandieris paziņojis, ka saņēmis Krievijas Aizsardzības ministrijas pavēli ieņemt armijas daļu.

“Ukrainas robežsardze uzsākusi ārkārtējus pasākumus, lai nepieļautu jūras spēku bāzes un kuģu sagrābšanu. Visi kuģi pēc kaujas trauksmes izsludināšanas iziet jūrā,” teikts robežsardzes paziņojumā.

(papildināta ar pēdējām rindkopām)

 

Komentāri (63)

Nika 02.03.2014. 11.08

Jau iebrukuši. Karš jau sācies. Utainie šorīt uzbrūk Ukrainas armijas bāzēm Krimā. Ukraiņi apņēmušies stāvēt pretī līdz pēdējam.

Nāvi okupantiem.

ps. Šis būs krievijas gals. Pasaule ekonomiski iznīcinās Putinismu.

+31
-7
Atbildēt

3

    dace_roze_lmt_lv > Nika 02.03.2014. 11.09

    Varbūt, tieši pretēji, un arī Latvijā vietējiem banderoviešu analogiem nāksies aiziet pagrīdē.

    +6
    -14
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > Nika 02.03.2014. 16.14

    Cikolop, pundura vienīgais arguments atrasties vienā līgā ar lielvalstīm ir ātombumbas( akurāt kā Z korejas korišiem), ekonomiski Nīderlandei ekvivalents spēks vien ir un tas pats vairāk kā puse sastāv no jēlresursiem( ko nu dievs moskalim devis pārpārēm), kuru cenu mūsdienu augsto tehnoloģiju laikmetā var īzī dabūt lejā, un moskalis badā nosprāgs, abus pundurus paši krievi uzraus uz mieta sarkanajā laukumā, Gorbijs vismaz pa labam centās, tāpēc ļāva Rietumi viņam iziet +- sausā, a te Ādolfa kariģējums, loģiski ka miltos samals tāpat kā Kadafi beigs ar mietu mīkstumos.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Nika > Nika 02.03.2014. 11.14

    Pagrīdē aizies Pļutina fašisti. Tādi kā tu. Un tas būs pareizi :))

    +19
    -7
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 02.03.2014. 11.37

Krievi nav izdomas bagāti un atkārto 1940. gada Baltijas scenāriju. Tomēr ir viena būtiska nianse. Tajā laikā pasaulē valdīja 2 ļaunumi. Vienu izdevās iznīcināt. Cena par vienas galvas nociršanu bija otras galvas pasaudzēšana.

Paldies dievam, šodien pasaulei vairs nav jāizvēlas “mazākais” ļaunums, un, paldies dievam, Krievija ir vientuļa savās ambīcijās pārdalīt valstu teritorijas. Šoreiz tas neizdosies. Šoreiz nebūs molotova-ribentropa pakta. šoreiz Eiropa vairs nevarēs atļauties ierakt galvu dūņās.

Būs jauns Nirnbergas tribunāls, kurā galvenais varonis būs nu jau nevis zaglēns janukovičs, bet slepakava putins.

+25
-6
Atbildēt

1

    Antra > silvija_vitina 02.03.2014. 13.06

    traductrice

    Tajā laikā pasaulē valdīja 2 ļaunumi. Vienu izdevās iznīcināt.

    Nevajag ļa-ļa, izplatīt mītus par diviem ļaunumiem. Nebijis tā otrā “ļaunuma”, Tu šodien, ja būtu vēl dzīvs/a, būtu vai nu pilnīgi degradējies homo rossicus, vai arī lāģerī raktu ogles jeb pītu lapķas. Latviešu(vāciešu, franču, zviedru, žīdu) nebūtu, visu Eiropu apdzīvotu tikai krievvalodīga biomasa.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Nika 02.03.2014. 11.56

Крымский премьер известен в криминальных кругах как “Гоблин” – нардеп

Kārtējais “superīgais” un “kompetentais” kremļa ieliktenis :) Un krievi vēl brīnās, ka visi no viņiem mūk prom. Idiotu tauta.

+13
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu