Maidans jaunajam ministram pieprasa cilvēku apšaušanas izmeklēšanu (papild.) • IR.lv

Maidans jaunajam ministram pieprasa cilvēku apšaušanas izmeklēšanu (papild.)

42
Ukrainā nogalināto cilvēku foto pie Ukrainas vēstniecības Kopenhāgenā Dānijā. Foto: EPA/LETA

ES gatava piešķirt 20 miljardu eiro palīdzību Ukrainai

Ukrainas protestu kustības dalībnieki vērsušies pie iekšlietu ministra pienākumu izpildītāja Arsēna Avakova ar prasību nekavējoties izmeklēt aktīvistu apšaušanu Kijevas Institūta ielā, teikts paziņojumā sociālā tīkla “Facebook” lapā “Evromaidan SOS”.

“Institūta ielā puiši runā, ka neviens nekādas izmeklēšanas darbības nav veicis. Ir pagājušas jau divas dienas. Daudz pēdu jau ir iznīcināts. Kur ir izmeklēšana? Tur ir divu dienu darbs 50 ekspertiem! Tur vajadzēja visu aplenkt. Es vairs negribu glabāt draugus,” teikts paziņojumā.

“Uzskatām, ka prasības būtība ir skaidra. Attaisnojums, ka jūs vēl pietiekami nespējat ietekmēt situāciju, piemēram, atsevišķos reģionos, Kijevā neiet cauri,” norāda aktīvisti. “Gaidām publisku atbildi un konkrētus ātrus un efektīvus soļus.”

Avakovs jau iepriekš bija paziņojis, ka ir sākta dienesta izmeklēšana par vairāku ministrijas, kā arī apgabalu iekšlietu pārvalžu darbinieku rīcību pret aktīvistiem, ziņo LETA/UNIAN.

ES gatava piešķirt finansiālu palīdzību

Eiropas Savienība ir gatava dot Ukrainai 20 miljardus eiro lielu finansiālo palīdzību, lai tā veiktu ekonomiskās reformas, paziņojis Eiropas Parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Elmārs Broks.

Pie reformām jāķeras steidzami, līdzko būs izveidota jaunā valdība, vēsta UNIAN.

Broks teicis: „Man liekas, ka reformu īstenošanai tiks piešķirti 20 miljardi eiro, un šo palīdzību varēs sniegt nekavējoties, lai novērstu valsts bankrotu.”

Tikmēr Ukrainā no amatiem atkāpušies deviņu apgabalu gubernatori, pirmdien vēsta radio “Brīvība”.

Oficiālajās vietnēs publicēti atbilstoši Ļvovas, Ternopiļas, Volīnijas, Ivanofrankivskas, Žitomiras, Nikolajevas, Kirovohradas, Poltavas un Vinnicas apgabalu gubernatoru paziņojumi.

Motīvu vidū visbiežāk tiek minēta “sarežģītā politiskā situācija valstī” un vēlēšanās novērst konfrontācijas turpināšanos reģionā.

Savukārt Harkovas apgabala gubernators Mihailo Dobkins, kurš bija aizbēdzis uz Krieviju, svētdien atgriezās Harkovā un paziņoja, ka negrasās demisionēt.

Aptuveni 3000 Eiromaidana aktīvistu Harkovā piketē pie apgabala administrācijas ēkas un nelaiž gubernatoru viņa kabinetā. Ielas pretējā pusē piketē vietējās varas atbalstītāji, kas pieprasa ēku atbloķēt, kā arī, lai aktīvisti pamet Harkovu.

Ukrainā gubernatorus ieceļ prezidents. Līdzšinējais valsts galva Viktors Janukovičs šajos amatos iecēla Reģionu partijas pārstāvjus. Augstākā Rada Janukoviču atcēlusi no amata. Kur viņš patlaban atrodas, joprojām nav zināms.

Ukrainas iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Arsēns Avakovs noliedz informāciju, ka Krimā būtu aizturēts Janukovičs, vēsta ziņu aģentūra UNN.

Ziņas par it kā notikušo Janukoviča arestu iepriekš bija parādījušās vairākos ukraiņu medijos. “Es nezinu, par ko ir runa. Man šādas informācijas nav,” sacījis Avakovs.

Sestdien Janukovičs pameta Kijevu, un ilgu laiku nebija precīzas informācijas, kurs viņš atrodas. Vēlāk Janukovičs Harkovā sniedza interviju ukraiņu medijiem, kurā apliecināja, ka negrasās pamest Ukrainu.

(papildināta ar ES viedokli)

Komentāri (42)

Gaisma; Enģelis 24.02.2014. 11.04

Doveik un Kurmi

—————

Pilsoņu karš Ukrainā ir tikai jūsu Kremļa dezinformācijas samaitātajās smadzenēs. Cik Ukrainā atradās to, kas gatavi ziedot savas dzīvības Doņeckas klanam, labi rāda pašreizējais stāvoklis.

Bez tiešas Krievijas iejaukšanās liels bruņots konflikts Ukrainā nav iedomājams, jo vienai no nosacītajām pusēm nav karotāju;)

+6
-1
Atbildēt

6

    Andris Jautriņš > Gaisma; Enģelis 24.02.2014. 11.34

    Ai, ai, morgenstern, dīvains tavs “demokrātiskais” arguments – ir vai nav karotāji. Mēs ar tādu izrunāšanos Latvijā grābekļus izmētājam…

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Dina > Gaisma; Enģelis 24.02.2014. 12.31

    Karotāji? Tie pirmām kārtām tagad būs vajadzīgi „uzvarējušajai opozīcijai”. Lai noturētos pie varas. Un karot tiem vajadzēs pret banderoviešiem … kuri prasa savu daļu no laupījuma … nevis Doņeckas zēniem … jo paļaušanās uz valsts spēka struktūrām, kā rāda nesenie notikumi, ir neefektīva. Nedomāju, ka Berkut aizstāvēs Timošenko bandu sparīgāk nekā aizstāvēja Jaunukoviču … Tā ka „pučistiem” nāksies savā starpā vispirms tikt skaidrībā, kurš te Saimnieks … : )

    Doņecka tagad nogaidīs, kā oranžisti tiks galā ar tiem rokās iekritušo varu un būs ļoti interesanti vērot, kā viņi tagad mēģinās leģitimizēt valsts apvērsumu. Un problēmas „uzvarētājiem” sāksies tad, kad pēkšņi izrādīsies, ka leģitīmi un likumīgi nav iespējams legalizēt Maidanu.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Inese > Gaisma; Enģelis 24.02.2014. 13.06

    Morgenšterna k-gs, a lūk, ko raksta izcilais krievu rakstnieks Lukjaņenko k-gs:

    P.S. Да, добавлю, пожалуй, для нормальных украинцев. Не можете, не хотите, боитесь противостоять фашистской мрази – уезжайте. В Россию, в Белоруссию. Мы вам не чужие, а вы нам родные.

    Украина же отныне – проклятая земля, которая будет три поколения избывать свою подлость и трусость.

    P.P.S. Ну и для украинских писателей-фантастов. Для некоторых – и они прекрасно знают, к кому именно я обращаюсь… Славьте бойцов майдана и носите им пирожки, недоумки. Но если хоть одна из писательских “персон”, славивших майдан и майданутых, пишущих при том на русском и печатающихся в России, захочет появиться на российских конвентах – я буду против. Захочет публиковаться в России – приложу все силы, дабы помешать. Будьте последовательны, мерзавцы! Я отныне в Украину не езжу, в украинских конвентах не участвую, переводить свои книги на украинский запрещаю. Рекомендую и вам придерживаться того же правила. Хорошо?

    http://dr-piliulkin.livejournal.com/501944.html

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > Gaisma; Enģelis 24.02.2014. 12.45

    Neliels oftops. Ja pareizi sapratu, tad Kurmīša simpātijas ir Doņeckas grupējuma un Krievijas pusē;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > Gaisma; Enģelis 24.02.2014. 13.20

    :Ločmelis

    ————

    Lukjaņenko ir lielisks piemērs, kā neslikts rakstnieks var degradēt līdz imperastiskam nelietim. Bet tas notika jau labi pasen, tā ka nekādu jaunumu te nesaskatu – tikpat labi varējāt citēt arī Kiseļevu vai Kurgiņanu;)

    P.S. Vai viņš pats neapzinās, ka kļūst smieklīgs ar šo mazas meitenītes cienīgo kājiņas pieciršanu?!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > Gaisma; Enģelis 24.02.2014. 11.56

    Kāds jūsu “iemetienam” par pilsoņu karu sakars ar demokrātiju? Paši ar kurmi sākāt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 24.02.2014. 09.53

It kā jau tie snaiperi bijuši no Sevastopoles, ir taču arī to sarunas, uhn atrast, īstenībā, nebūs nemaz tik grūti, un atbildīgs par to iepr. IM, kurš tos organizējis, un devis pavēles, nu viņš esot nokļuvis Baltkrievijā, bet, Batjka licis izvākties līdz plkst. 18, pretējā gadījumā, piedraudot ar arestu.

Janukovica lidmašīnu pāri robežai nav laiduši Ukrainas robežsargi, it kā tai austrumu apgabalu gubernatoru saietā Putinam lūguši palīdzību un gribējuši tā ka atšķelties no Ukrainas un pievienoties Krievijai, bet, Putins šos esot pasūtījis, un tad tas Janukovics arī nozudis.

+4
-1
Atbildēt

3

    Inese > ligakalnina 24.02.2014. 10.07

    Lūk, Timošenko partijas deputāts Pašinskis izved no Maidana ar klusinātāju aprīkotu ieroci:

    http://www.youtube.com/watch?v=kl6RUgAMaiA

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Andris > ligakalnina 24.02.2014. 14.11

    > dzeris49: „It kā jau tie snaiperi bijuši no Sevastopoles, ir taču arī to sarunas”

    Lūk, tieši pārtvertās sarunas (manuprāt) norāda, ka „jumtu snaiperi” nav bijuši no Ukrainas: kurš ukrainis – vienalga, no Ļvivas vai Sevastopoles, koordinējot uguni, norādīs „ukrainskij (!!) oteļ „Ukraina””? Vai Jums, dzeri49, nejauši nenāk prātā cita pilsēta, cits gads, taču tādi paši„jumtu snaiperi”, kuri šāva gan uz operatoriem, gan uz omonu? Rokraksts nemainās.

    Līdz ar to diemžēl nākas prognozēt, ka izmeklēšana (vismaz šajā jomā) beigsies bez rezultātiem: pamatotas aizdomas būs, soda nebūs – snaiperi jau sen tālēs zilajās.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    armn > ligakalnina 24.02.2014. 10.04

    tacu skaidrs, ka uz tautu sava Janukovica atbalstitaji. Un tie ir jasauc pie atbildibas.

    Vara nekad uz cilvekiem musdienu Eiropa saut nedrikst un nav savusi iznemot Milosevicu Dienvidlavija.

    Ja Janukovics butu laicigi piekrtitis jaunam prezidenta velesanam, butu iztikusi bez cilveku navem. Tagad par to IR jaatbild.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Egita 24.02.2014. 09.10

Nošaut kā suni.

+5
-3
Atbildēt

2

    Inese > Egita 24.02.2014. 09.50

    Arsenu Avakovu? Par to, ka viņš ir homoseksuālists? Tas būtu ļoti netoleranti!

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Egita > Egita 24.02.2014. 10.14

    ne tok. troļļus,neatkarīgi no orientācijas.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu