Piektdien Lielajā Ģildē koncerts "Made in the USSR" • IR.lv

Piektdien Lielajā Ģildē koncerts “Made in the USSR”

39
Koncerta publicitātes attēls

Uzstāsies Nacionālais simfoniskais orķestris, vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane. Diriģents Olari Eltss

Divdesmitā gadsimta 30. gadu dejiskie ideāli, 50. gadu Kremļa ēna un 80. gadu barokālās spēles – tas viss vienā koncertvakarā ar nosaukumu “Made in the USSR” 21. februārī plkst. 19 Lielajā ģildē. 

Sava kādreizējā mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Olari Eltsa vadībā LNSO spēlēs Alfrēda Šnitkes krāsaino un kontrastaino Otro concerto grosso un divus Dmitrija Šostakoviča opusus – vieglās mūzikas svītu, kas kļūdas dēļ pazīstama ar nosaukumu “Otrā džeza svīta”, un monumentālo Desmito simfoniju. Šnitkes koncerta atskaņojumā solistes būs – vijolniece Eva Bindere un čelliste Kristīne Blaumane. 

Alfrēda Šnitkes Otrā concerto grosso tematiskā ass ir Ziemassvētku dziesma “Klusa nakts”. Aizraujošs piedzīvojums – krāsas un noskaņas viņa skaņdarbā mainās nemitīgi, un klausītājs kā amerikāņu kalniņos tiek strauji mētāts no viena laikmeta citā. 

Dmitrija Šostakoviča Otrā džeza svīta, ko Rietumos parasti sauc par “Suite for Variety Orchestra” jeb “Promenade Orchestra”, ir skaņdarbu kompilācija, ko pats meistars salicis, iespējams, kaut kad pēc 1956. gada, labāko baroka tradīciju garā pasmeldams pats no savas 40.-50. gadu kinomūzikas un baleta “Gaišais strauts”. 

Savukārt viņa Desmitā simfonija dzimusi 1953. gadā – dažus mēnešus pēc tam, kad vienā un tajā pašā dienā aizsaulē devās padomju tautas karsti mīlētais Josifs Staļins un ždanovisko represiju upuris komponists Sergejs Prokofjevs. Simfonija ir iespaidīgs mākslas darbs, kas atgādina par laikmetu griežiem un to pēdām radoša cilvēka mākslā. 

Pirms koncerta plkst. 18 Lielās ģildes Baltajā zālē LNSO mākslinieciskais padomnieks un diriģents Andris Vecumnieks un politologs Ivars Ijabs aicina uz sarunu par tēmu – kā politiskā un sociālā situācija valstī ietekmē komponista mūzikas valodu un izteiksmes intonāciju. Šostakoviča svītā dzirdamas atbalsis no 30. gadu padomju džeza pirmsākumiem, Desmito simfoniju nevar klausīties bez konteksta izpratnes par padomju diktatora Staļina dzīvi un nāvi, savukārt Šnitkes polistilistiskā mūzika liek apsvērt dilemmu – spēle vai bēgšana. 

Biļetes cena 22 – 32 eiro. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

 

Komentāri (39)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu