Lietuvas ārlietu ministrs: Ukrainas liktenis izšķiras ielās • IR.lv

Lietuvas ārlietu ministrs: Ukrainas liktenis izšķiras ielās

21
Ukrainas milicijas vienības Kijevas Neatkarības laukumā. Foto: AFP/LETA

Aicina ES ieviest mērķtiecīgas sankcijas pret atbildīgajiem par vardarbību Ukrainā 

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs aicina Eiropas Savienību (ES) izlemt par mērķtiecīgām sankcijām pret tām Ukrainas personām, kas atbildīgas par vardarbības eskalāciju Kijevā, vēsta UNIAN. Savukārt Latvijas ĀM otrdien paziņojusi, ka vienīgais krīzes risinājums šajā situācijā ir atgriešanās pie civilizēta dialoga.

„Šodien Kijevas ielās izšķiras Ukrainas nākotne,” teikts Lietuvas ĀM paziņojuma, ko citē „Radio Svoboda”.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) trešdien ierodoties darba vizītē Ņujorkā un uzzinot par pēdējiem notikumiem Kijevā, nolēmis aicināt Eiropas Savienības (ES) augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājamos Ketrīnu Eštoni sasaukt ārkārtas ES Ārlietu ministru padomi.

Ministrs savā mikroblogošanas vietnes “twitter” kontā ierakstījis, ka šāda ārkārtas padomes sēde nepieciešama, lai nolemtu par sankciju ieviešanu pret Ukrainu.

Lietuvas ārlietu ministrs nosoda spēka pielietošanu Kijevā un aicina nekavējoties sēsties pie sarunu galda. Viņš arī aicina skrupulozi izmeklēt cilvēku slepkavības un saukt pie atbildības vainīgos.

Kā norāda Linkēvičs, Ukrainas politiskajiem līderiem jāuzņemas atbildība par cilvēktiesību un brīvību ievērošanu, kā arī beidzot jāsāk efektīvi risināt politisko krīzi. Tāpat kā Latvijas ĀM, viņš norāda, ka vienīgais krīzes risinājums šajā situācijā ir atgriešanās pie civilizēta dialoga. Tas ir tiesisks un demokrātisks pozīcijas un opozīcijas sarunu process, un, ja nepieciešams, piesaistot arī starptautisko starpnieku atbalstu kā EDSO, ANO, ES, vai citus.

Linkēvičs tviterī aicinājis prezidentu Viktoru Janukoviču nekavējoties izvest milicijas vienības no Kijevas centra.

Latvijas Ārlietu ministrija ar pieaugošu satraukumu seko līdzi notikumu attīstībai Kijevā, teikts paziņojumā. Ministrija stingri nosoda notiekošo vardarbību un aicina visas iesaistītās puses nekavējoties to pārtraukt, nepieļaut jaunus cilvēku upurus.

Ministrija pauž nožēlu, ka sadursmju laikā ir cietuši un bojā gājuši cilvēki, un izsaka līdzjūtību cietušo un bojā gājušo piederīgajiem. Vainīgie jāsauc pie pilnas atbildības.

 

Komentāri (21)

buchamona 19.02.2014. 08.54

Pēc tam, kad gājuši ir bojā tik daudz cilvēki, diez vai ir iespējams ” cililizēts dialogs” starp Janukoviču un opozīciju, jo kādam būs jāatbild par šīm pastrādātajām slepkavībām, bet tiesu spriedīs tie, kuri no šīs konfrontācijas iznāks kā uzvarētāji.

Ja opozīcija neizturēs un atkāpsies, tad kremlini izmantos bojā gājušos, lai izrēķinātos ar visiem protesta dalībniekiem un arī, lai ieviestu Ukrainā beztermiņa režīmu, kur vairs pat sapņot nebūs ļauts par to, ka Ukraina kādreiz varētu iekļauties Eiropā.

Ja opozīcija uzvarēs un piespiedīs kremlinus atkāpties, tad opozīcija tiesās Janukoviča “aparātu” par visiem soļiem, kurus ir spēruši šie Kremļa atbalstītāji, izraisot Maidana notikumus Kijevā, jau no brīža, kad Ukrainas prezidents, pretēji iepriekš solītajam, neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un šobrīd gatavojas ievest Ukrainu Krievijas veidotajā muitas ūnijā, kā šobrīd sauc to politisko telpu no kuras tiek sākta PSRS reanimācija.

+9
0
Atbildēt

8

    Dina > buchamona 19.02.2014. 09.17

    +++lai izrēķinātos ar visiem protesta dalībniekiem+++

    Iesēdināšana cietumā par slepkavībām, laupīšanām, marodierismu, ķīlnieku sagrbašanās tagad saucas par „izrēķināšanos”, ja?

    Tici man – desmitus tūksošus viņš cietumā neiesēdinās. Taču organizatorus gan. Un pilnīgi pelnīti. Par lietu. Vēl jo vairāk, ka viņiem jau DIVAS REIZES tika pasludināta amnestija viņu nelietībām. Taču abos gadījumos tas tika kalpoja par iemeslu vēl agresīvākai rīcībai, vēl vairāk noziegumiem. Parasti viņus sauc nevis vienkārši par noziedzniekiem, bet jau par recidīvistiem. Nelabojamajiem. Šādi cilvēki ir bīstami apkārtējiem, esot uz brīvām kājām. Par ko šobrīd var pārliecināties ikviens kijevietis.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Dina > buchamona 19.02.2014. 09.11

    +++kādam būs jāatbild par šīm pastrādātajām slepkavībām,+++

    Apbrīnojami, bet tavas domas vārds vārdā sakrīt ar Janukoviča šodien „uzsaukumā tautai” teikto … : )))

    Президент Украины Виктор Янукович обратился к нации. Он заявил, что лидеры оппозиции нарушили закон, когда призывали людей к оружию, и должны предстать перед судом.

    “Границу они перешли, когда призывали людей к оружию. А это — вопиющее нарушение закона. И законопреступники должны предстать перед судом, который определит им меру наказания. Это не моя прихоть, это моя обязанность как гаранта Конституции

    http://www.vesti.ru/doc.html?id=1299697

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Dina > buchamona 19.02.2014. 11.23

    >> riņķī

    +++arī Tu apliecini,+++

    ???

    Es vai tad kādreiz esmu to noliedzis, vai apgalvojis pretējo? Ukraina ir liela valsts – viena no lielākajām Eiropā un desmit tūkstošu maidaniešu patiesībā ir visai mazs cipars priekš vasts, kurā dzīvo 45 miljoni. Parēķini, cik liels bija pūlis, kurš rīkoja grautiņu Rīgā 13. janvārī. Proporcionāli sanāks krietni vairāk.

    +++Svarīgi ir pareizi saprast patiesos iemeslus, kuru dēļ tik daudz ļaužu ir gatavi visu ziemu demonstrēt ielās.+++

    Es tev pateikšu. Bezdarbs un nabadzība. Ja studentiņam tiek piedāvāti EUR 50 par tusēšanu Maidanā, kāpēcv an lai viņš no tā atteiktos? Būdama viena no lielākajām, Ukraina vienlaikus ir arī viena no nabadzīgākajām valsītm. Un jo īpaši nabadzīgi ir kā reize tās Rietumu reģioni. Kuri faktiski neko neražo un tiek nemītīgi dotēti. Un tagad šie autkopji ir izdomājuši, ka Eiropas dotācija varētu būt lielāka, nekā līdz šim Kijevas dotā. Plus – tā domāt viņus ir pārliecinājuši daudzskaitlīgie „Rietumu ceļa” apoloģēti. Sprauž batonus tieši tāpāt kā to darīja baltiešiem savā laikā.

    Kas attiecas uz vēlēšanām – kāds tam pamatojums? Tikai tas, ka iepriekšējās opozīcija zaudēja un tagad cenšas fiksi sarīkot jaunas, lai pamēģinātu vēlreiz? Jeb kāds no viņiem ir apšaubījis iepriekšējo vēlēšanu rezultātus un esošās varas leģimitāti? Neesmu kaut kā dzirdējis. Prasība spēc ārkārtenēm ir tipiska bandītiska jautājumu risināšanas metode – šantāžistu un teroristu stilā. Kārtējās būs nākamgad. Tad arī ievēlēs gan jaunu Radu, gan Prezidentu.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ansis > buchamona 19.02.2014. 10.37

    rinķī apkārt Pēc tam, kad gājuši ir bojā tik daudz cilvēki, diez vai ir iespējams ” cililizēts dialogs” starp Janukoviču un opozīciju, jo kādam būs jāatbild par šīm pastrādātajām slepkavībām, bet tiesu spriedīs tie, kuri no šīs konfrontācijas iznāks kā uzvarētāji.

    ————————————————————————–

    Tur nu Tev taisnība.

    Tikai uzmini – Vai Janukovičam gribēsies padoties, ja viņam draud Sadama Huseina liktenis, vai labakajā gadījumā apmainīties ļoti ilgs cietums.

    Un ja būs galīgi iespiests stūrī … Rietumos viņam vairs glābiņa nav – paši Rietumi (ES un ASV) izveidojuši situāciju tādu, ka Janukovičam vai nu atliek sakaut opozīciju vai padoties Krievijas “miera uzturētājiem”.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Antra > buchamona 19.02.2014. 09.56

    Kurmītis

    Ne tikai krievu imperasķijas, bet arī tavējais, mērgli, liktenis izšķirās Kijevas ielās.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > buchamona 19.02.2014. 11.35

    @kurmis

    >>>Ja studentiņam tiek piedāvāti EUR 50 par tusēšanu Maidanā, kāpēcv an lai viņš no tā atteiktos?>>>

    Pierādījumus, lūdzu:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Antra > buchamona 19.02.2014. 11.23

    Edgars Avotiņš

    Tikai uzmini – Vai Janukovičam gribēsies padoties, ja viņam draud Sadama Huseina liktenis

    Vai arī šoreiz Krievija liegs patvērumu savam uzticamam cerberam, kā Huseina, Miloševiča un Kadafi gadījumos un liks iet līdz galam, lai atkārtotu piesmietā un nokautā Muhomora likteni?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 19.02.2014. 09.29

    Tici man – desmitus tūksošus viņš cietumā neiesēdinās. +++ nu re, arī Tu apliecini, ka demitiem tūkstoši ir iesaistījušies protesta akcijās pret Janukoviča režīmu. Es gan Tavus ” desmitus tūkstošus” pareizinātu ar vēl vismaz ar desmit, bet pat tas šajā gadījumā nav svarīgi. Svarīgi ir pareizi saprast patiesos iemeslus, kuru dēļ tik daudz ļaužu ir gatavi visu ziemu demonstrēt ielās. Neviens organizators nepiespiedīs simtiem tūkstošus cilvēkus vienkārši tā pat piedalīties šādās ” atrakcijās”. Un vēl, pareizi Tu saki, ka vienīgais pareizais veids ir šādus konfliktus valstī risināt vēlēšanu ceļā. Piezvani Janukovičam un pasaki viņam priekšā šo vienkāršo patiesību, ka ir jāpiekrīt opozīcijas prasībām un ir jārīko ārkārtas vēlēšanas :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 19.02.2014. 09.28

Lietuvieši atkal ir daudz drosmīgāki par latviešiem un eirobirokrātiju.

Ja eirobirokrātija, pēc pirmām vardarbības izpausmēm no Janukovica kleptokrātioskas valdības un to nopirktu provokatoru un tur iefiltrētu Krieviojas aģentu puses, būtu noteikusi stingras sankcijas pret Ukrainas amatpersonām, Radas deputātiem, un tos atbalstošiem oligarhiem, nekāda vardarbība nebūtu.

Protams, atbildot uz vardarbību no varas puses, notiek atbilde arī no radikalās opozīcijas, bet, iesāka visu Janukovica režīms.

Tā ka pie visa, kas notiek, vainojams arī eirobirokrātijas un Eiropas līderu tizlums un neizlēmība.

Acīmredzot, viņi nespēj saprast, ka Ukraina nav Krievija, kā teica Kučma, un ukraiņu tauta, atšķirībā no Krievijas tautas vairākuma, nav aunu bars, kas ļauj sevi zombēt un vadīt tur, kur tos ved Galvenais Auns.

Ja vara, kaut, likumīgi ievēlēta, zog, krāpjas, pielieto represijas – katrai tautai tiesības uz protestu, tā ir aksioma, un ukraiņi šīs tiesības izmanto.

+5
0
Atbildēt

0

Antra 19.02.2014. 09.49

Kā teica galējais krievu fašistiskais izdzimtenis:

“Если мы потеряем Украину, после этого России жить останется совсем немного, поверьте”

/Максим Шевченко/

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu