Ēģiptē ieslodzītā žurnālista tuvinieki aicina parakstīt petīciju Grestes atbrīvošanai • IR.lv

Ēģiptē ieslodzītā žurnālista tuvinieki aicina parakstīt petīciju Grestes atbrīvošanai

44
Pēteris Greste. Publicitātes foto
Lauma Reinika

 

Pagājušajā nedēļā oficiāli tika nosaukts datums – 20.februāris, – kurā latviešu izcelsmes Austrālijas žurnālistam, „Al Jazzera” korespondentam Pēterim Grestem būs jāstājas Ēģiptes tiesas priekšā. P.Grestes ģimene lūdz Austrālijas un visas pasaules iedzīvotājiem parakstīt petīciju, kurā izteikts lūgums atbrīvot ieslodzīto.

„Mūsu ģimenei tas ir murgs. Mēs ar Pētera māti nezinām, kad viņu atkal redzēsim. Starptautisks spiediens ir palīdzējis noteikt tiesas datumu, bet mums vajag jūsu palīdzību Pētera atbrīvošanā,” raksta žurnālista tēvs Juris Greste 50 dienas pēc tam, kad dēls atradies Toras cietumā Ēģiptē.

Ēģiptes valdība P.Gresti un viņa kolēģus no raidsabiedrības „Al Jazeera” apsūdz nepatiesu ziņu izplatīšanā un par teroristiskās organizācijas „Musulmaņu brālība”, kura par tādu tika atzīta dažas dienas pirms žurnālistu apcietināšanas, ideju atbalstītājiem. Viņi tika apcietināti 29.decembrī viesnīcā Kairā.

J.Greste petīcijā lūdz palīdzību dēla atbrīvošanā, jo viņš pieļauj, ka Ēģiptes tiesa var piespriest apcietinājumu uz vairākiem gadiem par to, „ka viņš strādā televīzijas ziņu aģentūrā, kas Ēģiptei nav ērta”.

Žurnālista ģimene ir pārliecināta – ja viņi kopā ar atbalstītājiem aktīvi darbosies, pastāv cerība, ka Pēteri atbrīvos. „Esam dzirdējuši, ka Ēģiptes valdība par savu rīcību šajā lietā izjūt starptautisko spiedienu,” saka J.Greste.

Petīciju var parakstīt šajā “Avaaz.org” interneta vietnē. Organizācijas biedri vairākus gadus ir arī žurnālista vecāki.

Viņi atzīst, ka nekad nebūtu iedomājušies, ka tuvs cilvēks kļūs par šādas kampaņas centru, tomēr šis ir viens no veidiem, kā lūgt līdzcilvēku atbalstu pret netaisnību, kā arī pievērst uzmanību pārkāpumiem pret demokrātiju.

„Avaaz” ir pirms pieciem gadiem dibināta globāla aktīvistu organizācija, kura interneta vidē var ierosināt petīcijas, veicināt kampaņas un nevardarbīgus protestus. Patlaban par P.Grestes atbrīvošanu ir parakstījušies 26 715 cilvēku, kas ir vairāk nekā puse no nepieciešamā skaita. Taču katru mirkli parakstu skaits palielinās.

 

Komentāri (44)

mjantons 17.02.2014. 16.55

Ļoti apsveicama ideja, jau pievienojos!

+1
0
Atbildēt

0

Bīters 17.02.2014. 15.17

Vai piederība latviešu tautai automātiski atbrīvo no jebkāda veida tiesu nolēmumiem?

Ja reiz tiesa ir nospriedusi, ka viņa darbības ir bijušas teroru veicinošas, tad diez vai tā (tiesa) šo lēmumu ir pieņēmusi tikai tāpēc ka šim vīrietim ir latviešu izcelsme.

Mēs cīnāmies par tiesiskumu savā valstī, bet parakstam petīcijas par to lai citas valsts tiesas spriestu tiesu pamatojoties uz nacionālo piederību?

Nedomāju ka tā ir laba doma.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu