Žurnālistam Pēterim Grestem noteikta tiesas diena • IR.lv

Žurnālistam Pēterim Grestem noteikta tiesas diena

4
Ēģiptē ieslodzītie "Al Jazeera" žurnālisti, arī Pēteris Greste. Ekrānšāviņš no BBC
Lauma Reinika

ASV lūgusi atbrīvot Ēģiptē ieslodzītos žurnālistus

Par Ēģiptes Toras cietumā ieslodzītā latviešu izcelsmes žurnālista un „Al Jazeera” korespondenta Pētera Grestes pirmo tiesas dienu nozīmēts 20.februāris, vēsta „Al Jazeera“.

Greste kopā ar kolēģiem – „Al Jazeera” Kairas biroja vadītāju Muhamedu Adeli Fahmi, telekanāla producentu Baheru Mohamedu un vēl 17 apsūdzētajiem žurnālistiem nākamnedēļ pirmo reizi stāsies tiesas priekšā kopš apcietinājuma 29.decembrī. Raidsabiedrība „Al Jazeera” informē, ka visu apsūdzēto vidū deviņi ir viņu žurnālisti, taču noliedz žurnālistiem inkriminētās apsūdzības.

Kā ziņo BBC, Ēģiptes valdība P.Gresti un viņa kolēģus apsūdz nepatiesu ziņu izplatīšanā un par teroristiskās organizācijas „Musulmaņu brālība”, kura par tādu tika pasludināta 25.decembrī, ideju atbalstītājiem. Cietumā viņi atrodas jau 46 dienas.

Neilgi pirms tiesas dienas datuma publiskošanas žurnālista tēvs Juris Greste „Al Jazeera” kanālam teica, ka viņa dēls nav izdarījis neko sliktu.

„Gribu Ēģiptes tautai uzsvērt, ka visi apvainojumi, kas veltīti Pēterim, ir nepamatoti un nepatiesi,” sacīja žurnālista tēvs. „Viņš ir nevainīgs upuris, kuram nākas ciest grūtajos šīs valsts politiskajos apstākļos.” J.Greste piebilst, ka Pētera lieta ir jāizvērtē augstākā tiesu kvalitātē.

„Saprotiet, Ēģipte ir civilizēta valsts. Mēs zinām vārda “civilizēts” nozīmi un neesam nekādi barbari. Ēģipte ir neatkarīga valsts ar saviem likumiem. Ar saviem pienākumiem pret iekšpolitisko stabilitāti un nacionālo drošību. Uz mums neiedarbosies ārējs spiediens par kādu, kuram izvirzītas aizdomas, vai kurš tiek tiesāts. Ir likums, un likums ir jāievēro,” tā intervijā Latvijas Televīzijai otrdien teica jaunais Ēģiptes vēstnieks Latvijā Vails Adels Abdelazīms, kurš rezidē Stokholmā.

Atsaucoties uz „Al Jazeera” interneta portālā ievietoto informāciju, tiek ziņots, ka pagājušajā nedēļā Baltais nams lūdza atbrīvot Ēģiptē ieslodzītos žurnālistus. „Šiem cilvēkiem, neatkarīgi no piederības, ir jābūt aizsargātiem un jāatļauj brīvi veikt savu darbu Ēģiptē,” jautāts, kā Baltais nams komentē žurnālistu aizturēšanu, atbildēja tā pārstāvis Džejs Karnejs.

Arī ANO ir izteikusi bažas par „arvien pastāvošajām represijām un fiziskajiem uzbrukumiem” pret žurnālistiem Ēģiptē, tai skaitā arī „Al Jazeera” darbiniekiem. „Pēdējos mēnešos ir bijuši daudzi ziņojumi par uzmākšanos, aizturēšanu un saukšanu pie atbildības, kā arī vardarbīgi uzbrukumi, kas vērsti pret nacionālajiem un starptautiskajiem žurnālistiem,” ziņo ANO pārstāvis Rūperts Kolvills.

Visi mēģinājumi atbrīvot ieslodzītos mediju pārstāvjus beigušies bez panākumiem.

Žurnālistu aizsardzības komiteja (Committee to Protect Journalists, CPJ) nosaukusi Ēģipti par vienu no žurnālistiem bīstamākajām valstīm.

 

Komentāri (4)

tuba76 12.02.2014. 15.11

http://www.expressen.se/nyheter/free-dawit/journalister-inlasta-for-att-de-gjorde-sitt-jobb/

#freeAJstaff – Kampaņa par preses brīvību un žurnālistu atbrīvošanu.

0
0
Atbildēt

3

    Inese > tuba76 12.02.2014. 15.53

    Vitas k-dze, vai jūs esat Al Jazeera fane?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tuba76 > tuba76 12.02.2014. 15.59

    Pēdējā laikā ar interesi pārskatu Ločmeļa diskusijas pašam ar sevi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Inese > tuba76 12.02.2014. 16.02

    Vitas k-dze, jums ir pareizas prioritātes. Tā vien turpiniet tāļāk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu