Straujuma neredz pamatu atlikt elektrības tirgus atvēršanu • IR.lv

Straujuma neredz pamatu atlikt elektrības tirgus atvēršanu

26
Laimdota Straujuma. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Tomēr ir jādomā par atbilstošu kompensāciju mehānismu maznodrošinātajiem

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) patlaban neredz iemeslu mainīt iepriekš pieņemto lēmumu par elektrības tirgus atvēršanu no 1.aprīļa, tomēr uzsver, ka jāmeklē papildu kompensācijas mehānismi maznodrošinātajiem, vēsta LETA.

Straujuma pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja, ka neredz pamatu mainīt lēmumu par elektrības tirgus atvēršanu, jo “Latvenergo” tāpat rosinātu paaugstināt tarifus. Līdz ar to elektroenerģijas cena varētu tikt paaugstināta neatkarīgi no tā, vai tirgus ir atvērts vai “Latvenergo” nāk ar savu tarifu pieauguma pieprasījumu. Ja elektrības tirgus tiks atvērts, tad perspektīvā tajā ir iespēja parādīties citiem spēlētājiem.

Valdības vadītāja uzsvēra, ka ir jādomā par atbilstošu kompensāciju mehānismu maznodrošinātajiem un tas jāsaskaņo ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS). Ar “Latvenergo” un finanšu ministru Andri Vilku (Vienotība) iepriekš tika spriests par iespēju izmaksāt lielāku pabalstu, nekā tas pašlaik paredzēts normatīvajos aktos. 11.februārī Straujuma tiksies ar labklājības ministru Uldi Auguli (ZZS), lai pārrunātu šos kompensācijas mehānismus. Arī LPS sniegusi savus priekšlikumus šajā jautājumā.

“Strādājam pašlaik tajā virzienā, ka meklējam papildu līdzekļus papildu kompensācijas mehānismiem,” pauda Straujuma.

Pēc viņas teiktā, arī pārējie koalīcija partneri, kuriem iepriekš bija dažādi viedokļi par elektrības tirgus atvēršanu 1.aprīlī, vēlas redzēt, kāds varētu būt papildu kompensācijas mehānisms, lai maznodrošinātie neciestu.

Saeima ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa.

No 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģija būs jāpērk brīvajā tirgū. Tādējādi elektrības cena atsevišķām mājsaimniecībām pieaugs pat par 40%.

Ministru prezidente Straujuma ar rezolūciju uzdevusi Ekonomikas ministrijai izvērtēt, kāpēc pieaugs “Latvenergo” elektrības cenas – vai tas notiks liberalizācijas vai citu iemeslu dēļ.

 

Komentāri (26)

buchamona 10.02.2014. 21.45

Nu un uz kāda pamata pirms dažām dienām Ozoliņš ” uzcirta” savu rakstu ” Straujumas valdības elektriskais cinisms” ? Jeb varbūt Straujuma pēc šī raksta izlasīšanas nokaunējās un šobrīd savu kļūdu labo? :) Mēdijiem vienreiz vajadzētu beigt skriet ratiem pa priekšu un šādi tracināt savu publiku

+11
-4
Atbildēt

4

    alexander > buchamona 11.02.2014. 10.59

    Manuprāt, Aivars Ozoliņš ļoti savlaicīgi un lietderīgi “uzcirta” šo rakstu, efekts ir gandrīz tūlītējs. Tāds jau ir profesionālās un neatkarīgās žurnālistikas uzdevums – sekot politiķu lēmumiem un analizēt tos plašākā kontekstā, it īpaši, ja tie nonāk pretrunā ar iepriekš pieņemtiem lēmumiem un solījumiem. Es gribētu cerēt, ka Straujumas reakciju vismaz daļēji noteica šis raksts, jo tas ļauj domāt, ka viņai ir svarīgs sabiedrības viedoklis. Vēl paliek atklāts jautājums par maksātnespējas reformas turpināšanu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 10.02.2014. 22.06

    rinķī apkārt Nu un uz kāda pamata pirms dažām dienām Ozoliņš ” uzcirta” savu rakstu ”

    —————–

    viņš bija satraucies par savu bijušo patronu peļņu, ko tie nokāš no OIK. Ja nu pēkšni Vienotība saņemtos un neļautu LE cenas pacelt, veiktu nopietnu revīziju un tamdēļ tiktu pārskatīti visi šie dubultie un trīskāršīe tarifi, tad taču viņiem būtu vāks

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 11.02.2014. 11.35

    LoveLove Manuprāt, Aivars Ozoliņš ļoti savlaicīgi un lietderīgi “uzcirta” šo rakstu, efekts ir gandrīz tūlītējs. Tāds jau ir profesionālās un neatkarīgās žurnālistikas uzdevums – sekot politiķu lēmumiem un analizēt tos plašākā kontekstā

    ________________________

    Nu cerēsim, ka nebūs tikpat efektīva reakcija uz Ozoliņa ironiju pat preambulu:):):)

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 11.02.2014. 11.20

    LoveLove Tu tiešām tici, ka Straujumai atliek laika lasīt Ozoliņa rakstus? :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

dro 11.02.2014. 13.09

Ja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka rīkojums par vietnieces atlaišanu būs jāatceļ trešo reizi, tas būs ļoti nepatīkami un liecinās par biroja juridiskām spējām, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» otrdien atzina valdības vadītāja Laimdota Straujuma («Vienotība»).

________________

Tātad Strelčenokam atbrīvošana nedraud, var turpināt ākstīties. Vai šis nebija jāpadzen jau pēc diviem aplamiem rīkojumiem? Tātad koalīcija ir tik trausla, ka šādu iespēju nedrīkst likt uz balsošanu saeimā:)

+4
-1
Atbildēt

0

dro 11.02.2014. 07.32

Koalīcijā domstarpības par Straujumas lēmumu neiesaistīties Lietuvas strīdā ar “Gazprom”

http://www.pietiek.com/raksti/koalicija_domstarpibas_par_straujumas_lemumu_neiesaistities_lietuvas_strida_ar_gazprom

+6
-4
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu