Ēģiptes tiesa pagarina trīs "Al Jazeera" žurnālistu aizturēšanas termiņu • IR.lv

Ēģiptes tiesa pagarina trīs “Al Jazeera” žurnālistu aizturēšanas termiņu

28
Žurnālists Pēteris Greste, saņemot Pībodija balvu. Foto no Austrālijas laikraksta "Latvietis"

Apcietinājumā nokļuvis arī latviešu izcelsmes austrāliešu žurnālists Pēteris Greste

Ēģiptes tiesa ceturtdien par 15 dienām pagarinājusi triju televīzijas kanāla “Al Jazeera” žurnālistu aizturēšanas termiņu. Varasiestādes žurnālistus vaino sabiedriskās kārtības apdraudēšanā, ziņo LETA/AFP.

Starp aizturētajiem ir latviešu izcelsmes austrāliešu žurnālists Pēteris Greste, “Al Jazeera” angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Bahers Muhameds. Viņi tika arestēti 29.decembrī vienā no Kairas viesnīcām.

Grestes advokāts Ragja Omārs aģentūrai AFP pavēstīja, ka aizturēšanas termiņš pagarināts izmeklēšanas turpināšanai.

Katarā bāzētais televīzijas kanāls “Al Jazeera” ceturtdien pieprasījis Ēģiptei atbrīvot tā žurnālistus “nekavējoties un bez nosacījumiem”. “Al Jazeera” angļu valodas aģentūras direktors Als Anstejs (Al Anstey) teicis, ka „ir nepieņemami rīkoties šādā veidā ar akreditētiem žurnālistiem. Valdības apsūdzības nav attaisnojamas. Mēs darbojamies Ēģiptē legāli. Šī žurnālistu komanda ziņoja par vairākiem aspektiem, lai atspoguļotu pašreizējo situāciju Ēģiptē.”

Prokuratūra žurnālistus apsūdz par “drošības objektu filmēšanu, sabiedriskās kārtības un miera apdraudēšanu un strādāšanu bez atļaujas”.

Fahmijs tiek apsūdzēts arī par piederību islāmistu kustībai Musulmaņu brālība, kuru Ēģiptes pagaidu valdība pasludinājusi par teroristisku organizāciju.

Prokuratūra visus trīs apsūdz arī par Musulmaņu brālības atbalstīšanu, sniedzot tai “aprīkojumu, informāciju un ierakstus, kas veicina tās intereses”.

Greste iepriekš strādājis BBC un aģentūrā “Reuters”, pabijis Bosnijā, Dienvidslāvijā, Afganistānā, Irākā, Meksikā, Čīlē, Argentīnā un Āfrikā. 2012.gadā viņš saņēmis Pībodija balvu (Peabody Award) par 2011.gadā uzņemto Somālijai veltīto dokumentālo filmu. Kopš 2011.gada Greste strādā aģentūrā “Al Jazeera” un ziņo par notikumiem Austrumāfrikā.

 

Komentāri (28)

Andris Lâcis 10.01.2014. 09.13

Ups!Nu,mums jau nepierast….

0
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu