Valdība slēgtā sēdē akceptē gāzes tirgus liberalizācijas grozījumus (papild.) • IR.lv

Valdība slēgtā sēdē akceptē gāzes tirgus liberalizācijas grozījumus (papild.)

30
Foto: Kaspars Krafts, F64

Dāvis no “Latvijas gāzes” biedē, ka “Gazprom” gatavs tiesāties par privatizācijas līguma neievērošanu

Ministru kabinets otrdien slēgtā sēdē akceptēja grozījumus Enerģētikas likumā, ar kuriem Latvijas likumdošanā plānots nostiprināt trešo pušu piekļuves tiesības Latvijas gāzes sistēmai, lai tiktu veicināta un nodrošināta trešo pušu iespēja darboties Latvijas dabasgāzes tirgū, ziņo LETA.

„Monopola intereses un vajadzības nevar būt tās, kas nosaka Latvijas politiku dabasgāzes sektorā. Mūsu uzdevums ir nodrošināt atkarības samazināšanu no viena gāzes piegādātāja, lai tiktu veicināta Latvijas apgādes drošība, tiktu ievērotas valsts un patērētāju intereses,” teica ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Viņš skaidro, ka tāpēc ir izvēlēta divpakāpju pieeja, kas pirmajā posmā sagatavo un rada nepieciešamos priekšnoteikumus jauniem piegāžu avotiem, bet otrajā posmā tiek nodrošināta pilnīga tirgus atvēršana.

Neīstenojot uz tirgus atvēršanu vērstus pasākumus, tiek attālināta tā diena, kad Latvijai būs pieejamas alternatīvas gāzes piegādes un caurskatāmākas gāzes cenas iedzīvotājiem, norāda ministrs.

Ja šie grozījumi Enerģētikas likumā, kas paredz gāzes tirgus liberalizāciju, tiks pieņemti, a/s “Latvijas gāze” akcionārs Krievijas uzņēmums “Gazprom” ir gatavs tiesāties par privatizācijas līguma neievērošanu. To pēc valdības sēdes teica “Latvijas gāzes” vadītājs Adrians Dāvis.

Dāvis biedēja, ka “ir informācija, ka “Gazprom” ir noslēdzis līgumu ar juridisko firmu par tiesas procesa uzsākšanu, ja tas būs nepieciešams”.

Patlaban Latvijas dabasgāzes tirgū darbojas viens vertikāli integrēts uzņēmums – a/s “Latvijas gāze” -, kas nodrošina dabasgāzes iepirkšanu, uzglabāšanu, pārvadi, sadali un tirdzniecību. Latvijas dabasgāzes apgādes sistēma nav savienota ar citu Eiropas Savienības dalībvalstu, izņemot Lietuvu un Igauniju, sistēmām, un Latvijai ir tikai viens dabasgāzes piegādātājs – Krievija.

Pašreizējā infrastruktūra un dabasgāzes nozares darbības nosacījumi Krievijā izslēdz citas dabasgāzes piegādes iespējas Latvijai. Ekonomikas ministrijas piedāvāto grozījumu Enerģētikas likumā mērķis ir saskaņā ar Trešās enerģētikas paketes direktīvas prasībām pārdomātā veidā nodrošināt Latvijas dabasgāzes tirgus liberalizāciju, veicinot alternatīvas piegādes un konkurenci tirgū.

Ministru kabinetā apstiprinātie grozījumi Enerģētikas likumā paredz nodrošināt trešo personu piekļuvi dabasgāzes sistēmai; līdz 2015.gada 1.janvārim jaunā uzņēmumā nodalīt gāzes sadales sistēmu operatoru, kas būs daļa no vertikāli integrēta uzņēmuma, un kas būs neatkarīgs no pārējām darbībām, kas neattiecas uz sadali.

Tāpat grozījumi paredz nodalīt grāmatvedību, atsevišķi uzskaitot dabasgāzes pārvadi, veicot konsolidējamu uzskaiti par citām ar gāzi saistītām darbībām, iekšējā grāmatvedībā precizējot noteikumus par aktīvu un pasīvu, izdevumu un ieņēmumu sadali, kā arī par amortizāciju; sašķidrinātas dabasgāzes sistēmas funkcionēšanu kopā ar citiem energoapgādes veidiem; papildinājumus likuma definīciju daļā saskaņā ar Trešās Enerģētikas paketes direktīvas prasībām.

Šīs likumdošanas izmaiņas dabasgāzes patērētāju un a/s „Latvijas gāze” klientu ikdienu būtiski neietekmēs, jo izmaiņas galvenokārt attiecas tieši uz pārkārtojumiem a/s „Latvijas gāze” iekšējās procedūrās un darbībās. Tāpat tiek sagatavota likumdošanas bāze, lai Latvijas dabasgāzes tirgū varētu ienākt jauni spēlētāji, informē Ekonomikas ministrija.

Savukārt pēc 2014.gada uz Latviju attieksies izolēta tirgus statuss līdz brīdim, kad būs nodrošinātas alternatīvas gāzes piegādes un tirgū ienāks vēl kāds dabasgāzes piegādātājs. Kad būs izpildījušies šie priekšnoteikumi tālākai tirgus liberalizācijai, tiks veikta pilnīga Direktīvas prasību pārņemšana, īstenojot liberalizācijas otro posmu un veicot pārvades sistēmas operatora nodalīšanu no tirdzniecības un ražošanas darbībām.

Par likuma grozījumiem vēl jālemj Saeimai.

(papildināta ar Ekonomikas ministrijas un ministra Pavļuta skaidrojumu)

Komentāri (30)

Una Grinberga 26.11.2013. 19.58

Valdība ta atbalsta, bet mani interesē, kāds izskatīsies Saeimas balsojums. NA balsos pret, jo “itkā” nav koalīcijas līguma? Vai Zaķis ieradīsies uz sēdi? Es ceru, ka šis viss neiestrēgs komisijās līdz vēlēšanām.

+3
0
Atbildēt

0

Sanšains 26.11.2013. 20.09

Mazliet cits akcents –

“Gāzes tirgu atvērt vēl neizdodas
”
http://www.la.lv/gazes-tirgu-atvert-vel-neizdodas%E2%80%A9/

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu