Valsts prezidents par Zolitūdes traģēdiju: tā ir slepkavība • IR.lv

Valsts prezidents par Zolitūdes traģēdiju: tā ir slepkavība

140
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Ieva Lūka, LETA

Valsts prezidents aicina veikt starptautisku ekspertīzi un nekavējoties izolēt atbildīgās amatpersonas

“Tā ir milzīga skaita neaizsargātu cilvēku slepkavība,” Valsts prezidents Andris Bērziņš sestdien komentēja Zolitūdes traģēdiju, uzstājoties LTV tiešraidē un izsakot līdzjūtību visiem bojāgājušo tuviniekiem, ievainotajiem un visai tautai. Viņaprāt, to nevar saukt par nelaimes gadījumu, jo dabas vai ārēju spēku ietekmes nav. “Tā ir mūsu pašu ilgi krātā nelaime, kas realizējusies ar tik šausmīgām sekām,” teica Andris Bērziņš. 

Valsts prezidents uzsvēra, ka trīs sēru dienas ir ļoti nepieciešamas, lai pārvarētu bezspēcības sajūtu. “Es aicinātu katru pārdomāt, ko viņš ir darījis, kā rīkojies, lai mēs varētu pēc šīm sērām sākt praktiski rīkoties, jo šis ir gadījums, kur jāsauc skaidri, ka tā ir milzīga skaita neaizsargātu cilvēku slepkavība un tā arī attiecīgi būtu jārīkojas.”

“Normāli pasaulē pēc šādiem notikumiem neskaita parakstus un zīmogus, bet tieši atbildīgās personas, kas ir parakstījušas, nokļūst izmeklēšanas izolatorā, kas būtu ļoti vēlams arī šeit pie mums,” sacīja Valsts prezidents, jo “tāpēc tos parakstus un zīmogus liek, ka viņi atbild”.

“Esam sasnieguši kritisko robežu. Mēs vairs tā turpināt nedrīkstam, ir jāizbeidz spēlēšanās, ka tēlojam politisko atbildību,” sacīja prezidents.

Andris Bērziņš uzskata, ka “ir nekavējoši jāiesaista neatkarīga ekspertīze no citas zemes, kas nav nekādā veidā saistīta ar šo celtniecības biznesu un mūsu likumdošanu”, lai izmeklētu notikušo.

Prezidents uzsver, ka jārīkojas nekavējoties: “nevar šo lietu pētīt un izmeklēt pusgadu, jo pēc pusgada aizstāvības būs tādas uztaisītas, ka liksies visi svētāki par eņģeļiem. Māja ir sabrukusi. Izskatās tā sabrukusi, kā dienvidos ceļ – saulē sacep un ar lopu mēsliem samaisa, ka viss sabrūk pilnīgi.”

“Ja tā var ēka sabrukt, tad mūsu normatīvi ir tālu no puslīdz cilvēcīgi saprotamajiem,” sacīja Valsts prezidents. 

“Vājums un bezatbildība ir visos līmeņos. Esam radījuši tādu amorfu sistēmu, kas nodrošina, lai neviens ne par ko neatbildētu,” sacīja Valsts prezidents. “Mēs sludinām demokrātiju, bet mums no tā ir tikai tiesības, un atbildības nav.”

Uz jautājumu, kam tad konkrēti būtu jānes atbildība par sistēmas kļūdām, Valsts prezidents sacīja: “atbildīgo ir tik daudz”, ka vēlētāji novērtēs un rīkosies, lai “mums beigtos tas, ka politika ir bizness”, jo šobrīd “valsts tiek pārvaldīta tādā veidā, kas nav pieļaujami”.

Vienlaikus Valsts prezidents uzsvēra, ka Zolitūdes traģēdija arī apliecinājusi mūsu sabiedrības spēku – cilvēki Latvijā ir vienoti, neatkarīgi no etniskās, reliģiskās vai kādas citas piederības. Tāpat Valsts prezidents izteica pateicību žurnālistiem, kas “dara izcilu darbu”, palīdzot cilvēkiem saprast notikušo un nepieciešamās izmaiņas.

Komentāri (140)

andris902 23.11.2013. 16.13

…šodien viens no Lietuvas Būvinspekcijas amatpersonām izteicās, ka Lietuvā šāda situācija, kad objektā notiek celtniecības darbi un vienlaikus tiek apkalpoti cilvēki – būtu neiespējama, jo…Lietuvā šāda norma ir iestrādāta likumā, starp citu, arī Latvijā būvobjektā nedrīkst uzturēties nepiederošas personas….MAXIMĀ vienlaicīgi notika būvdarbi uz jumta un…arī pagrabstāvā!!!…bet pa vidu cilvēki iepirkās un citi tos apkalpoja kā skudriņas….kurš pieļāva šādu situāciju?….veikala vadība apgalvo, ka būvnieki un būvuzraugs to atļāvuši…tad, lūk – šeit ir atbildīgie:
– būvnieks un būvuzraugs…
– Rīgas domes būvinspekcijai vai precīzāk Pilsētas attīstības departamentam (A.Ameriks) tas bija jākontrolē….
– par signalizāciju un darba drošību atbild uzņēmējs – veikala vadība…

….vai vēl kāds ir jāmeklē?….par zīmogu uzlikšanu uz “pareiziem” papīriem – to noskaidros izmeklēšana…bet šīs ir pirmās atbildīgās personas, kuru nolaidība ir nesusi smagas sekas, kā rezultātā ir gājuši bojā cilvēki…

+29
-1
Atbildēt

1

    piziks > andris902 23.11.2013. 17.12

    Kāpēc idiotiski — maxximas gadījumā lietuviski. Tikpat lietuviski, cik lietuvisks ir attiecīgi nojauktais/neatjaunotais dzelzceļa posms.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

ilmisimo 23.11.2013. 14.40

Blūmentāla jautājumi/fragments/:
…………..

. Vai kāds var atbildēt uz šiem jautājumiem. Es gribu zināt:

Vai tā ir normāla procedūra un vispārējs standarts, ka, atskanot trauksmei, sargs vispirms dodas uz pagrabu ar lukturīti, lai ar savu aci konstatētu vai tur baigi nedeg un tikai tad pieņem lēmumu par cilvēku drošību?
Cik pareiza ir šāda procedūra?
Kāpēc Maxima procedūra ir šāda (manuprāt, tizla), bet, piemēram, Norvik bankas procedūra ir tāda, ka visi patiešām evakuējas un neviens neiet bojā?

Var jau būt, ka es neko nejēdzu, jo esmu tikai inženierzinātņu maģistrs, bet veselais saprāts kaut kā tomēr čukst, ka Maximas trauksmes procedūra nav īsti korekta . ……………….
http://blumentals.mozello.com/blogs/params/post/6526/aizdomigas-faktu-nesakritibas-un-cucibas-saistiba-ar-21-novembra-tragediju

+20
-1
Atbildēt

2

    ievuliitis > ilmisimo 24.11.2013. 09.45

    …jo apsargus algo un procedūru veido nevis rūpēs par veikala apmeklētājiem, bet tādēļ, lai kāds neaiznestu no veikala maizes riku nesamaksājis.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    aigarsaboltins > ilmisimo 23.11.2013. 14.48

    Procedūra, ka sargs Genka ar skrūvgriezi un bez testera var pieņemt lēmumu, ka tas nešķīstais signalizācijas verķis pīkst tikai sava prieka pēc, tāpēc cilvēki nav jāevakuē, ir skaidri apbrīnojama savā ģenialitātē …

    +18
    -1
    Atbildēt

    0

l_abola 23.11.2013. 19.20

TV bija intervija ar speciālistu, kurš tika izsaukts, kad apsargs nevarēja atslēgt signalizāciju (pirms otrā nogruvuma). Viņš ieminējās, ka tā ir signalizācija, kura reaģē uz ūdeni. Bet apsargs taču pārbaudīja, vai pareizi ieslēgusies ugunsgrēka signalizācija un, par cik paaugstinātu temperatūru vai dūmus vai putekļus nekonstatēja, centās to atslēgt un trauksmes situāciju atsauca! Tātad drošības instrukcijās tāda ūdens avārijas signalizācija nemaz netika paredzēta! Lūk jums pirmie, kuri jāsēdina uz apsūdzēto sola – tie, kas sastādīja darbības kartes personālam avārijas signalizācijas gadījumā! Nesošo konstrukciju iepriekšējās deformācijas gadījumā var tikt bojāts arī tai piestiprinātais ūdensvads.

+13
-1
Atbildēt

1

    Aleksejs Dimitrovs > l_abola 23.11.2013. 19.24

    Gluži kā Černobiļā, ja signalizācija traucē dzīvot tā ir jāatslēdz!

    +14
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu