ERAB: Reformas savulaik komunistu kontrolētajās Eiropas valstīs apstājušās • IR.lv

ERAB: Reformas savulaik komunistu kontrolētajās Eiropas valstīs apstājušās

25
Foto: Lauris Aizupietis, F64

Tikai Centrāleiropas un Baltijas valstis nākamo 20 gadu laikā varētu sasniegt vai pārsniegt 60% “veco” Eiropas valstu ienākumu līmeni

Reformas savulaik komunistu kontrolētajās Eiropas valstīs ir apstājušās un dažām no šīm valstīm vairs nebūs iespējas panākt attīstītākās tautsaimniecības, trešdien brīdināja Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

“Palūkojoties uz šīm valstīm iepriekšējā desmitgadē, mēs vairs neredzam vērā ņemamu virzību reformu ziņā,” skaidroja ERAB galvenais ekonomists Ēriks Berglofs. “Ja nebūs vairāk reformu, pastāv reāls risks, ka šīm valstīm nāksies gaidīt vēl vairākas desmitgades, lai panāktu Rietumus, un dažos gadījumos tās nekad nevarēs sasniegt Rietumu ienākumu līmeni.”

Ziņojumā par valstu attīstību ERAB norāda, ka tikai Centrāleiropas un Baltijas valstis nākamo 20 gadu laikā varētu sasniegt vai pārsniegt 60% no tā dēvēto veco Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidējā ienākumu līmeņa uz vienu iedzīvotāju, ziņo LETA/AFP.

“Vairums pārejas procesā esošo valstu paliks zem šī sliekšņa,” brīdināja Berglofs.

ERAB pagājušajā nedēļā samazināja tās darbības reģiona valstu ekonomiskās izaugsmes prognozi šim gadam līdz 2%, salīdzinot ar maijā lēstajiem 2,2%. Janvārī banka prognozēja, ka reģiona ekonomika šogad palielināsies par 3,1%.

Pieauguma prognozes samazināšana galvenokārt tiek skaidrota ar vāju izaugsmes tempu Krievijā un eirozonā.

Tikmēr nākamgad ERAB prognozē, ka reģiona ekonomika pieaugs par 2,8%, nevis 3,2%, kā tika lēsts iepriekš.

“Riski jaunajām prognozēm ietver iespējamu turpmāku situācijas pasliktināšanos eirozonā. Šāda scenārija iespējamība šobrīd ir maz ticama, taču pastāv palielināts risks par ietekmi, ko rada ekonomiskās izaugsmes palēnināšanās Ķīnā un citās lielās attīstības ekonomikās,” norādīja banka.

“Turklāt riski izaugsmei no jauna fiskālā strupceļa ASV nav mazinājušies,” lēš ERAB.

Bankas jaunākās prognozes arī liecina, ka Krievijas ekonomika šogad un nākamgad pieaugs attiecīgi par 1,3% un 2,5%, kas ir par 0,5 procentpunktiem mazāk, nekā lēsts iepriekš.

Londonā bāzētā ERAB tika dibināta 1991.gadā pēc Padomju Savienības sabrukuma, lai palīdzētu komunistu savulaik kontrolētajām valstīm Centrāleiropā un Austrumeiropā, kā arī Vidusāzijā pāriet uz tirgus ekonomiku.

Pagājušajā gadā ERAB paziņoja, ka sāk investīcijas arī vairākās Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstīs.

 

Komentāri (25)

buchamona 21.11.2013. 08.39

Ja nebūs vairāk reformu, pastāv reāls risks, ka šīm valstīm nāksies gaidīt vēl vairākas desmitgades, lai panāktu Rietumus, un dažos gadījumos tās nekad nevarēs sasniegt Rietumu ienākumu līmeni. Vairums pārejas procesā esošo valstu paliks zem šī sliekšņa,” brīdināja Berglofs.+++

——————
Vārdu sakot, ja vēlamies redzēt LR attīstītāko valstu vidū, kremlini ir jāizolē no politikas, no iespējām ietekmēt procesus valstī. Redzot to, cik SC tiek dotas lielas iespējas ietekmēt valstī notiekošo, jāsecina, ka Latvija pieder pie tām valstīm, kuras tā arī paliks pie labklājības sliekšņa stāvot, ar kremliniem uz kakla

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu