Krievijā aizturētos "Greenpeace" aktīvistus pārved uz Pēterburgu • IR.lv

Krievijā aizturētos “Greenpeace” aktīvistus pārved uz Pēterburgu

17
Protesta akcija Maskavā pret "Greenpeace" aktīvistu ieslodzīšanu cietumā. Foto: ITAR-TASS/LETA

„Greenpeace” aktīvistiem Sanktpēterburgā būšot labāki apstākļi izolatorā un pieejama juridiska palīdzība

Krievijā arestētie vides aizstāvju organizācijas “Greenpeace” aktīvisti tiek pārvesti no aizturēšanas centra Murmanskā uz cietumu Sanktpēterburgā, piektdien paziņojusi “Greenpeace”.

“Mums šo informāciju apstiprinājuši dažādi diplomāti,” ziņu aģentūrai AFP norādīja “Greenpeace” preses pārstāve.

Kā ziņu aģentūrai „Interfaks” pastāstījis kāds avots varas struktūrās, „Arctic Sunrise” apkalpi uz Sanktpēterburgu pārvedot, lai nodrošinātu labākus sadzīves apstākļus 30 ieslodzītajiem. Pēterburgas izolatori esot labāki nekā Murmanskā, turklāt Pēterburgā tik daudzus ieslodzītos varot arī labāk izvietot, teicis avots varas struktūrās. Ieslodzīto vides aizstāvju pārvešana uz Pēterburgu esot saistīta arī ar nepieciešamību viņiem nodrošināt plašāku piekļuvi juridiskajai un konsulārajai palīdzībai, ziņo ITAR-TASS.

Saskaņā ar “Greenpeace” iepriekš sniegto informāciju aktīvistiem uzrādītas jaunas apsūdzības huligānismā, lai gan iepriekšējās apsūdzības par pirātismu joprojām nav atceltas. Tādējādi apsūdzētajiem draud gan 15 gadu cietumsods par pirātismu, gan septiņu gadu ieslodzījums par huligānismu.

Jāatzīmē, ka ceturtdien Nīderlandes ārlietu ministrs Franss Timmermanis uzstājās savas valsts parlamentā ar paziņojumu, ka Nīderlandes valdībai esot neoficiālas pārrunas ar Krievijas varas iestādēm par „Greenpeace” aktīvistiem. Ārlietu ministrs uzsvēra, ka Nīderlande cer uz jautājuma ārpustiesas atrisinājumu.

Jau ziņots, ka “Greenpeace” aktīvisti 18.septembrī mēģināja Barenca jūrā nokļūt uz uzņēmuma “Gazprom” naftas ieguves platformas “Prirazlomnaja”, lai tur sarīkotu protesta akciju pret naftas ieguvi Arktikā. Nākamajā dienā Krievijas robežsargi no helikoptera nokļuva uz aktīvistu kuģa “Arctic Sunrise” klāja. Pēc aizturēšanas “Arctic Sunrise” kapteinis atteicās vadīt kuģi. Tad kuģis tika aizvilkts uz Murmanskas ostu.

Aizturēto vidū ir seši Lielbritānijas un četri Krievijas pilsoņi, kā arī vēl 16 citu valstu pilsoņi, tai skaitā Argentīnas, Itālijas, Francijas un Austrālijas.

“Gazprom” grasās 2014.gadā sākt naftas ieguvi no “Prirazlomnaja”, norāda vides aizstāvju organizācija, brīdinot par naftas noplūdes draudiem dabas rezervātu teritorijā, kurā mīt polārlāči, valzirgi un sastopami retu sugu putni.

 

Komentāri (17)

Aivars Krauklis 03.11.2013. 08.13

Dīvainas pretrunas tiem zaļajiem.
Bundestāga deputāts Strobele Hans Christian (Bundnis 90/die Grunen) atskrējis uz Maskavu sabučot Snoudenu, visās krievu televīzijās pozē – re kāds es, tieku iekša tik dziļās varoņu slēptuvēs, nu gan visus maitas tāāā atmaskošu! Diezgan odiozs putns. Jaunībā progresīvais huligāns, tagad no bundestāga kontrolē specdienestus (īstā vieta!), protestē pret Fiskalpakt un taupības politiku. Par vides sargu galveno aktualitāti – zaļo grīnpīšu mokām demokrātiskajā Krievzemē – zaļais deputāts pat neiepīkstas. Tātad vai nu atzīst, ka grīnpīši zicē pelnīti (tas gan zaļai domāšanai parasti nav arguments), vai arī garā jūtas tuvāks krieviem – lai ko tie nedarījuši, vienalga svēti. Ja vēl var palīdzēt iegriezt anglosakšu imperiālistiskajiem agresoriem – divkārt svēti. Tas ticamāk. Kā parasti – zaļš vides sargu aktīvists nevar nebūt kreiss un sarkans. Krievu mīlestība obligāta, tāpat kā elementāras loģikas trūkums. Dzīvosim zaļi!

+2
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 02.11.2013. 17.55

k

Izcili mūsdienu cilvēki šeit augstāk dalās savās domās ar sabiedrību :)

+1
0
Atbildēt

0

Inese 02.11.2013. 12.33

Un vispār nekur viņus nepārved, IR kārtējo reizi izplata melus:

Адвокат арестованного Романа Долгова Александр Мельников сообщил, что все 30 активистов Greenpeace находятся в СИЗО Мурманска, и вопрос об их переводе в Санкт-Петербург остается нерешенным, передает РИА «Новости».

«Они все находятся в СИЗО в Мурманске. Вопрос об их переводе в Петербург остается открытым. Я не знаю, почему СМИ распространяют обратную информацию. Речь о переводе в Петербург идет, подсудность это позволяет, но бумаги, позволяющей это сделать, пока, насколько мне известно, нет. У нас у всех планы на следующую неделю, родственники собираются посетить их (арестованных). Если всех и повезут в Петербург, то не в автозаках ведь — это невозможно. И не в одном вагоне. Это будет этап, а на него надо время», — заключил Мельников.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu