Medvedevs atceļ no amata "Rospotrebnadzor" vadītāju Oņiščenko (papild.) • IR.lv

Medvedevs atceļ no amata “Rospotrebnadzor” vadītāju Oņiščenko (papild.)

13
Krievijas valsts galvenais sanitārais ārsts Genādijs Oņiščenko. Foto: ITAR-TASS/LETA

Oņiščenko iecelts par valdības vadītāja palīgu

Krievijas patērētāju aizsardzības dienesta “Rospotrebnadzor” vadītājs Genādijs Oņiščenko atbrīvots no amata saistībā ar līguma termiņa beigām un ir iecelts par valdības vadītāja palīgu, trešdien pavēstīja Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva preses sekretāre Natālija Timakova.

Atbilstoši Medvedeva rīkojumam par dienesta vadītāja pienākumu izpildītāju iecelta līdzšinējā Oņiščenko vietniece Anna Popova, sacīja premjera preses sekretāre.

Oņiščenko atbrīvots no amata, jo beidzies terminētā, uz gadu noslēgtā līguma laiks, vēsta LETA/RIA Novosti.

“Tieši pirms gada, noslēdzot šo līgumu, premjers Medvedevs piedāvāja Genādijam Oņiščenko, beidzoties šā līguma termiņam, pārnākt strādāt valdības aparātā premjerministra palīga amatā,” skaidroja Timakova. “Medvedevs parakstījis atbilstošu līgumu par Oņiščenko atbrīvošanu no “Rospotrebnadzor” vadītāja amata un iecelšanu valdības vadītāja palīga amatā.”

“Valstu soģa” atcelšana no amata nebija vienkārša

Krievijas patērētāju aizsardzības dienesta “Rospotrebnadzor” vadītājs Genādijs Oņiščenko tomēr ir atstādināts no amata, jo viņa tiešā priekšniece Krievijas vicepremjere Olga Golodjeca lēmumu ir pieņēmusi, lai gan oficiāli parakstīta dokumenta pagaidām nav, trešdien ziņo „Vedomosti”.

Lēmums par baltiešiem un citu bijušās PSRS republiku pārstāvjiem bēdīgi slavenā „valstu soģa” Oņiščenko atstādināšanu no amata tikšot noformēts dažu dienu laikā, kad premjerministrs Dmitrijs Medvedevs atgriezīsies Krievijā no vizītes Ķīnā.

Golodjecas preses dienestā Krievijas medijiem apstiprināts, ka Oņiščenko darba līgums izbeidzies 21.oktobrī. Jauno kandidatūru augstajam amatam Golodjeca jau ir nosaukusi.

Jezga ap otrdien izskanējušo Golodjecas paziņojumu par Oņiščenko atstādināšanu no amata, pēc „Vedomosti” rakstītā, izskatās savāda – no vienas puses, nevarētu teikt, ka Krievijas vicepremjere varētu tik ļoti kļūdīties savos paziņojumos. No otras puses, ļoti iespējams, ka Golodjeca izlēmusi rīkoties bez saskaņošanas ar Kremli, kur Oņiščenko darbību augstu vērtē. Kā medijam izteicies kāds federālais darbinieks, vienīgais cilvēks, kuru klausījis Oņiščenko, ir prezidents Vladimirs Putins. 

Tomēr „Rospotrebnadzora” vadītāju ieceļ un atlaiž valdības galva, teicis Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Oņiščenko priekšniece ir Golodjeca, un, ja viņa arī ir pārkāpusi savas pilnvaras, tad tikai formāli.

Jau rakstīts, ka Krievijas patērētāju aizsardzības dienesta “Rospotrebnadzor” vadītājs Oņiščenko, kurš pēdējā laikā kļuva plaši pazīstams ar saviem aizliegumiem Krievijā ievest gan Lietuvas pienu, gan Nīderlandes tulpes, atstās amatu sakarā ar amata pilnvaru termiņa beigām. Par to otrdien paziņoja Krievijas vicepremjere Olga Golodjeca, kura atradās darba vizītē Pekinā.

Dienestu turpmāk vadīs Oņiščenko līdzšinējā vietniece Anna Popova. Popova esot “kvalificēta ārste un laba speciāliste”, vicepremjeres teikto atreferē radio “Eho Moskvi”.

Tomēr pats “Rospotrebnadzor” vadītājs Oņiščenko ziņas par aiziešanu no amata neapstiprina. Lēmums par dienesta vadītāja atcelšanu neietilpst Golodjecas pilnvarās, ziņu aģentūrai “Interfax” sacīja Oņiščenko. “Dīvainais personāžs, kas nācis klajā ar šo paziņojumu, nav to cilvēku vidū, kas pieņem lēmumu,” norādīja amatpersona.

Vai Oņiščenko paliks amatā, vai viņu atbrīvos – tas esot Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva ziņā, paziņojusi arī premjerministra preses sekretāre Nataļja Timakova. Lēmums par Oņiščenko atbrīvošanu nav parakstīts un tāda dokumenta neesot, teica Timakova.

Savukārt ziņu aģentūra “RIA Novosti” ziņo, ka Oņiščenko varētu palikt valsts dienestā, ņemot vērā viņa lielo pieredzi. Aģentūras avots teica, ka Oņiščenko “ļoti efektīvi izmantoja sanitārās normas, lai sodītu citas valstis”.

63 gadus vecais Oņisčenko kļuva plaši pazīstams ne tikai ar savu cīņu pret epidēmijām un slimībām, bet arī ar pēdējā laikā īstenotajiem aizliegumiem Krievijā ievest dažādas pārtikas preces no Moldovas, Lietuvas, Nīderlandes un citām valstīm. Par šiem Oņiščenko lēmumiem politikas komentētāji jau norādījuši, ka aizliegumi ievest Lietuvas piena produktus vai Moldovas vīnu patiesībā pieņemti ārpolitisku iemeslu, nevis sanitāro normu neievērošanas dēļ.

Par Oņiščenko atlaišanu Krievijas kompartijas Valsts domes frakcijas vadītāja vietnieks Anatolijs Lokotjs paudis izbrīnu, jo “Oņiščenko tika galā ar visām problēmām, vai tas skāra Gruzijas vīnus, pēc tam Moldovas vīnus un citus produktus no Baltijas valstīm”. Komunistu pārstāvis uzskata, ka Krievijas galvenais sanitārais ārsts “pat ļoti efektīvi izmantojis sanitārās normas, lai sodītu vienas vai otras valstis, kuras ar kaut ko izpelnījušās Krievijas politikas neapmierinātību”. Viņš pieļauj, ka Oņiščenko nevarētu būt beidzies pilnvaru termiņš, bet atbrīvošanai ir kāds cits iemesls.

Arī liberāldemokrātu pārstāvis Vladimirs Žirinovskis ir kategoriski pret Oņiščenko atbrīvošanu, vēsta ziņu aģentūra. “Viņa pilnvaru termiņš ir jāpagarina un jāpiešķir valsts apbalvojums. Viņš tieši ir savā vietā. Labāka sanitārā ārsta mums visā Krievijas vēsturē nav bijis,” teica Žirinovskis.

Jaunākā informācija liecina, ka “Rospotrebnadzor” ieradies inspekcijā pie Ukrainas konfekšu ražotāja “Roshen” Kijevā. Šīs Ukrainas konditorejas rūpnīcas izstrādājumu ievešanas aizliegums Krievijā ir spēkā kopš šā gada jūlija, kad Oņiščenko vadītā iestāde it kā Maskavā tirdzniecības vietās rūpnīcas produkcijā atklāja kvalitātes problēmas.

(papildināta ar jaunākajām ziņām)

Komentāri (13)

dace_ampermane 22.10.2013. 14.57

Intresanti kā beidzās preža Bērziņa un Puķina sūtņa Leviķina tikšanās vakar. Par ko runāja? Ko Maskavai vajag? Ko mēs sakām? Presē neesmu redzējis ne vārda. Viss miglā tīts?

+12
0
Atbildēt

1

    ilmisimo > dace_ampermane 22.10.2013. 20.03

    Viss miglā tīts?
    __________________ apmaldījās(miglā) un nesatikās?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 23.10.2013. 18.05

Tomēr padzīts – gan jau par neveiksmīgo izmuldēšanos, ka Lietuvas produktu aizliegums izsludināts jau pirms analīžu rezultātiem, kurus tā arī nav iztaisījis tādus, kādus prasīja.

+6
0
Atbildēt

0

Gaisma; Enģelis 23.10.2013. 10.42

Stāsts ir par to, ka sīkie zirnekļi burkā ir saplēsušies

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu