"Arsenālā" atklās Zanes Veldres gleznu izstādi "1,5 kg dzīves" • IR.lv

“Arsenālā” atklās Zanes Veldres gleznu izstādi “1,5 kg dzīves”

6
Zanes Veldre. Kūniņa Nr.1

Izstādes nosaukums “1,5 kg dzīves” aizgūts no krievu sirreālās literatūras pārstāvja Danīla Harmsa idejas par nobīdi visuma līdzsvarā

Šodien, 10.oktobrī plkst.18 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē “Arsenāls” tiks atklāta mākslinieces Zanes Veldres gleznu izstāde “1,5 kg dzīves”, raksta aģentūra LETA. Gleznotāja personālizstādē pievērsusies tēmai par pasaules procesu balansa meklējumiem. 

Projekta nosaukums “1,5 kg dzīves” aizgūts no krievu sirreālās literatūras pārstāvja Danīla Harmsa idejas par nobīdi visuma līdzsvarā, kas līdzvērtīgs pusotram kilogramam. Tas sasaucas ar Veldres priekšstatiem par mākslu, kur nejaušībai ir izšķirīga loma, un procesa radošumu nosaka meklējumi starp kārtību un haosu. 

Izstādē “1,5 kg dzīves” māksliniece eksponē lielfomāta abstraktas kompozīcijas, kurās turpina pētīt savu pašreizējo pasaules harmonijas modeli: “Mēs atrodamies nemitīgos meklējumos, nekad nesasniedzot iedomāto līdzsvaru un mieru,” norāda Veldre. 

Veldre 2012.gadā ir beigusi Latvijas Māksla akadēmijas (LMA) Vizuālās mākslas nodaļas Glezniecības apakšnozares maģistrantūru, piedalījusies vairākās izstādēs, starp kurām nozīmīgākās ir “Pilsētasbērni” LNMM izstāžu zālē ”Arsenāls”, “Migrācija” LMA jaunā korpusa telpās un starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls “Survival Kit 4” “Tabakas fabrikā”. Lai gan Veldre studējusi glezniecību, viņas mākslinieciskajā rokrakstā būtiska vieta ir grafiskai zīmei un līnijai, kas dominē gan gleznojumos, gan figurālās ainās, piemēram, bārs “Chomsky” un grāmatu veikals “Robert’s Books”. 

Maģistra grādu gleznotāja aizstāvēja ar vitālām abstraktām kompozīcijām, kurās plaši, tīri krāsu laukumi mijas ar enerģiskiem krāsu šļakstiem un elegantu, atraktīvu līniju. Gleznas kodolu veido daudzslāņaini krāsu klājumi, kuros apspēlēti niansēti un kontrastaini toņi. Savukārt grafiskās zīmes rada darbu nejaušo un apzināto elementu līdzsvaru, kas paskaidro gleznotājas šī brīža mākslas tēmu – gadījuma lietu nozīmību. Iespējams, tieši lineārais smalkums, kas caurvij Zanes Veldres dažādo mākslu, ir viņas individuālā rokraksta atslēga. “Veldres darbi ir vizionāri stāsti par ikdienā novērotiem notikumiem, situācijām un cilvēkiem, ar kuriem viņa satiekas, sajūtām un pārdomām, kas rodas tiešas vai pastarpinātas komunikācijas ceļā,” paskaidro mākslas zinātniece Dita Birkenšteina. Savos gleznojumos autore priekšplānā izvirza estētisko pievilcību, uzskatot, ka mākslai nav jābūt noteikti naratīvai, bet gan vizuāli suģestējošai un jārosina radīt aizvien jaunas interpretācijas. 

Veldres gleznu izstāde “1,5 kg dzīves” izstāžu zālē “Arsenāls” būs skatāma no rītdienas, 11.oktobra, līdz 10.novembrim. Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (6)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu