Putins apstiprinājis Krievijas un Igaunijas robežlīgumu • IR.lv

Putins apstiprinājis Krievijas un Igaunijas robežlīgumu

27
Igaunijas karte. Foto: Gatis Gierts, 64

Šā gada maijā konsultācijas par robežlīgumu noslēdzās ar vienošanos līguma tekstu papildināt ar diviem būtiskiem teikumiem

Krievijas prezidents Vladimirs Putins apstiprinājis ar Igauniju panākto vienošanos par robežlīguma parakstīšanu, ziņo LETA/ERR.

Krievijas valdība septembrī apstiprināja Igaunijas un Krievijas robežlīgumu un jūras robežas līgumu, taču dokuments vēl bija jāparaksta Putinam.

Par nākamo soli – robežlīguma parakstīšanu, kas jāveic abu valstu ārlietu ministriem, – varēs lemt pēc Putina apstiprinājuma, iepriekš bija skaidrojis Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets.

Igaunijas Ministru kabinets robežlīgumu apstiprināja maijā. Igaunijas un Krievijas robežlīguma noslēgšanas process nonāca strupceļā 2005.gadā, taču pagājušajā gadā tas no jauna atsākts.

Igaunijas un Krievijas ārlietu ministri robežlīgumu parakstīja jau 2005.gada maijā Maskavā. Rīgikogu līgumu ratificēja jau tā paša gada vasarā, taču pievienoja tam preambulu, kurā bija norādīts, ka 1920.gada Tartu Miera līgumā noteikto robežu daļēja grozīšana neietekmē citus jautājumus, kas regulēti šajā līgumā. Nepilnu mēnesi vēlāk Krievija paziņoja, ka atsauc savu robežlīguma parakstu, apgalvojot, ka Igaunijas parlamenta pievienotā preambula ļaujot Tallinai izvirzīt pret Maskavu teritoriālas pretenzijas.

Konsultācijas par robežlīgumu Igaunija un Krievija atsāka pērn oktobrī. Šā gada maijā tās noslēdzās ar vienošanos līguma tekstu papildināt ar diviem būtiskiem teikumiem.

Pirmajā teikumā puses apstiprina, ka līgums regulē tikai ar valsts robežu saistītos jautājumus. Otrs teikums apstiprina, ka nevienai no pusēm attiecībā pret otru nav teritoriālu pretenziju. Pārējais līguma teksts ir tieši tāds pats kā 2005.gada versijā.

Kad līgumu būs parakstījuši abu valstu ārlietu ministri, to vēl vajadzēs ratificēt Igaunijas un Krievijas parlamentam.

 

Komentāri (27)

Kristīne 08.10.2013. 12.42

Senā “skaldi un valdi” politika? Pazāģējam leišus, padraudzējamies ar igauņiem?

+4
-1
Atbildēt

5

ligakalnina 08.10.2013. 11.25

Nu, uz priekšu, urrāpatrioti, “cīnītāji” par sen zaudēto Abreni, un pārējie neadekvātie, ir kārtējais iemesls pavaimanāt un pasūdzēties par “atdoto” Abreni!

+7
-7
Atbildēt

1

    Vineta > ligakalnina 08.10.2013. 12.15

    dzeris49
    Varbūt apspriedīsim fašistu izdzimteņa, slepkavas, marodiera un izvarotāja
    “aļoškas” iztukana aizvākšanu no Tallinas centra?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

Sanšains 08.10.2013. 11.26

Kāds kompetents lasītājs (ne jau nu Linux vai Dzeris) varētu komentēt, vai igauņu variants tagad ir tāds, kādu gribēja VL vai tomēr tuvāks tam, ko reāli parakstīja Pabriks?

+2
-2
Atbildēt

5

    ligakalnina > Sanšains 08.10.2013. 11.29

    Igauņi ir gudrāki, viņi par infantīlām VL tipa partijām nebalso, tādi viņiem valdībā nav, nezināju, ka mūsu klauni izģērbās arī Igaunijā.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Sanšains 08.10.2013. 16.05

    Latvijas lielākā nelaime patreiz nav bijušie komunisti, bet gan populisti.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Sanšains 08.10.2013. 15.47

    Šis igauņu parakstītais variants izskatās pēc Pabrika varianta, jo krievi igauņiem atņēma Pečorus, kas kādreiz bija Igaunija, un tur tuvējo apkārtni.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Sanšains 08.10.2013. 15.45

    “Igauņi ir gudrāki, viņi par infantīlām VL tipa partijām nebalso, tādi viņiem valdībā nav” – ja runājam par igauņiem, tad viņi ir gudrāki tāpēc, ka nebalso par bijušajiem komunistiem un čekas aģentiem, un nav pieļāvuši viņu masveida atgriešanos pie varas.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Sanšains 08.10.2013. 15.15

    dzeris49 Igauņi ir gudrāki, viņi par infantīlām VL tipa partijām nebalso
    —————-
    Tev ar atmiņu pavāji. Pret Kalvīša un Pabrika robežlīguumu balsoja arī Jaunais laiks… :)))) bet viņi taču nav infantīli, vai ne?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu