Par Lietuvas Seima priekšsēdētāju ievēl Darba partijas pārstāvi Graužinieni • IR.lv

Par Lietuvas Seima priekšsēdētāju ievēl Darba partijas pārstāvi Graužinieni

35
Lietuvas Seima jaunā vadītāja Loreta Graužiniene. Foto no "delfi.lv"

Parlamenta vadības nomaiņu izraisīja gan Darba partijas lietā notiesātā parlamenta pirmā vicespīkera Vītauta Gapša atkāpšanās, gan negaidīta spīkera Vīda Ģedvila demisija

Par Lietuvas Seima jauno priekšsēdētāju ceturtdien ievēlēta Darba partijas pārstāve Loreta Graužiniene, ziņo LETA/ELTA.

Aizklātā balsojumā viņas kandidatūru atbalstījuši 77 Seima deputāti. Par otru kandidātu – liberāļu pārstāvi Euģēniju Ģentvilu – balsojuši tikai 39 parlamenta locekļi. Deviņi biļeteni atzīti par nederīgiem.

Lietuvas Darba partijas pārstāvis Vīds Ģedvils, kas trešdien vēlu vakarā negaidīti paziņoja par nodomu atkāpties no Seima priekšsēdētāja amata, ceturtdien pēcpusdienā ievēlēts par jaunās spīkeres Graužinienes pirmo vietnieku.

Aizklātā balsošanā viņa kandidatūru atbalstījuši 80 Seima deputāti, pret to balsojuši pieci, bet seši parlamenta locekļi no balsošanas atturējušies.

Seims ceturtdien pieņēma gan Darba partijas lietā notiesātā parlamenta pirmā vicespīkera Vītauta Gapša atkāpšanos, kas bija paredzama, gan negaidīto spīkera Vīda Ģedvila demisiju, lai gan pret pēdējo iebilda opozīcija.

Par Ģedvila atkāpšanos balsoja 76 deputāti, pret – septiņi, bet 35 no balsošanas atturējās. Par Gapša demisiju iepriekš nobalsoja 113 deputāti, septiņiem parlamenta locekļiem atturoties.

Balsojums par Ģedvila atkāpšanos tika atlikts uz stundu, opozīcijai izsakot aizdomas, ka Darba partija uz spīkeru izdarījusi spiedienu.

Pats Seima priekšsēdētājs šos pieņēmumus noliedza, dēvējot tos par sazvērestības teoriju, bet lēmumu par demisiju skaidroja ar vēlmi solidarizēties ar savu partijas biedru Gapši, kā arī ar ieceri kļūt par Eiropas Parlamenta (EP) deputātu.

Liberāļu kandidāts Ģentvils lēmumu kandidēt līdz ar Graužinieni pieņēma tikai neilgi pirms balsojuma, neslēpjot, ka dara to “demokrātijas vārdā”.

 

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu