Merkele atvērta koalīcijas sarunām ar sociāldemokrātiem (papild.) • IR.lv

Merkele atvērta koalīcijas sarunām ar sociāldemokrātiem (papild.)

33
Angela Merkele. Foto: AFP/LETA

Pašreizējais CDU koalīcijas partneris – liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP) – cietusi sakāvi

Vācijas kanclere Angela Merkele, kuras vadītie kristīgie demokrāti (CDU/CSU) saņēmuši lielāko balsu skaitu nule kā notikušajās Bundestāga vēlēšanās, pirmdien paziņoja, ka ir gatava koalīcijas sarunām ar konkurentiem sociāldemokrātiem (SPD), kas vēlēšanās ierindojās otrajā vietā, ziņo LETA/AFP.

“Mēs esam atvērti diskusijām,” sacīja Merkele. Kanclere atzina, ka viņai jau bijuši kontakti ar sociāldemokrātu vadību, vienlaikus norādot, ka arī sarunas ar Zaļo partiju nav izslēgtas.

CDU/CSU svētdien vēlēšanās ieguva 41,5% balsu, SPD – 25,7%, kreiso ekstrēmistu partija “Die Linke” (“Kreisie”) – 8,6% un “zaļie” – 8,4%. Citas partijas nav pārvarējušas 5% barjeru un parlamentā nav iekļuvušas.

Bundestāgā, kurā pavisam ir 630 vietas, kristīgie demokrāti būs pārstāvēti ar 311 deputātiem, sociāldemokrāti – ar 192, “Die Linke” – ar 64, bet “zaļie” – ar 63 deputātiem.

Jau ziņots, ka Vācijas svētdien aizvadītajās Bundestāga vēlēšanās pārliecinoši uzvarējuši Vācijas kancleres Angela Merkeles vadītie kristīgie demokrāti (CDU) un viņu Bavārijas meitaspartija – Kristīgi sociālā savienība (CSU), liecina sākotnējie oficiālie rezultāti.

Par CDU/CSU nobalsojušo vēlētāju skaits ir konservatīvo labākais rādītājs pēdējos 23 gados.

Savukārt Merkeles vadīto kristīgo demokrātu pašreizējais koalīcijas partneris – liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP) – cietusi lielu sakāvi un nav pārvarējusi iekļūšanai Bundestāgā noteikto piecu procentu barjeru. Par FDP nobalsojuši tikai 4,8% vēlētāju, kas nozīmē, ka kanclerei būs jāmeklē jauns koalīcijas partneris.

Vācijas parlamenta apakšpalātā nebūs pārstāvēta arī Pirātu partija, kurai izdevies iegūt 2,2% balsu, un Vācijas galēji labējā Nacionāldemokrātu partija (NPD), kas ieguvusi tikai 1,3% balsu.

Angela Merkele svētdien paudusi prieku par nule kā aizvadīto Bundestāga vēlēšanu “lieliskajiem rezultātiem” un solījusi vēl četrus labus gadus Vācijai. “Kopā nākamajos četros gados mēs darīsim visu, lai atkal padarītu tos par Vācijai veiksmīgiem gadiem,” uzrunājot savus atbalstītājus, paziņoja Merkele.

“Dārgie draugi, jūsu ovācijas liecina, ka mums visiem ir kaut kas svinams. Tas ir lielisks rezultāts. Pirmkārt, es gribētu pateikties vēlētājiem, kuri apliecinājuši tik milzīgu uzticību mūsu konservatīvajām partijām. Un es gribētu solīt vēlētājiem, ka mēs rīkosimies atbildīgi un ar lielu rūpību. Liels paldies jums,” saviem atbalstītājiem sacīja Merkele.

Ziņu aģentūra AFP vēsta, ka šie ir labākie rezultāti, kādi konservatīvajiem bijuši pēdējos 20 gados.

(papildināta ar jaunākajām ziņām)

 

Komentāri (33)

grislits 22.09.2013. 22.31

Socdemi neies kopā ar Linke, līdz ar to, pat ja Merkele nedabon 50%+1 vieta, tik un tā visticamāk paliks viņa un valdība būs Merkele + socdemi.

Un balsu skaitīšanā šobrīd Merkeles partija ir tad bišķi zem 50% vietu, tad mazliet virs 50% vietu (runa ir par % no parlamenta vietu, ne par 50% balsu, jo pašreiz ņemot vērā izkritušās partijas, izskatās, ka 50% vietu dabūšanai vajag apmēram 42% balsu).

Te var onlainā balsu skaitu un vietu sadalījumu redzēt – http://www.theguardian.com/world/2013/sep/22/germany-election-results-merkel-live-updates?CMP=twt_gu

+3
0
Atbildēt

0

Inese 22.09.2013. 20.48

Tas gandrīz pilnīgi droši nozīmē, ka Merkele saglabās savu amatu uz trešo pilnvaru termiņu.
======================

Nebūt ne, ja vien Merkeles bloks neiegūs absolūto vairākumu. Un trešais termiņš – tas ir dikti nedemokrātiski ;)

+1
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu